Bayram tatilinde tatlılara dikkat!

Aritmi Sağlık Grubu Özel Çekirge Kalp ve Aritmi Hastanesi Diyetisyeni Nesibe Büşra Diler, Ramazan boyunca değişen beslenme düzeniyle yavaşlayan metabolizmanın bayramla birlikte tatlı tüketiminin artmasıyla yeniden bir sarsıntı geçireceğini kaydederek uyarılarda bulundu.

Yayınlama: 15.07.2015
1.914
A+
A-

Birbirinden lezzetli tatlıların hazırlandığı ve ikramların yapıldığı ‘Ramazan Bayramı’nı ‘en az hasarla’ atlatmanın tüyolarını veren Diler, “Ramazan boyunca iftar, sahur ve gece atıştırmalıkları şeklinde iki-üç öğünle beslendiniz. Şimdi az az ve sık sık yiyerek metabolizmanızı yeniden altı öğüne adapte etmelisiniz. Bu durumda bayramı yemek festivali olarak düşünmek yerine, yavaş geçişlerle adaptasyon diyeti olarak değerlendirmelisiniz” dedi.

 

EN FAZLA ÖZLENEN ÖĞÜN; KAHVALTI






Ramazan boyunca en fazla özlenen öğünün kahvaltı olduğuna dikkati çeken Diler, “Çoğu aile için de herkesin bir araya geldiği bayram kahvaltısı özel bir öğündür. Kahvaltı için doğru seçimler yapmak adaptasyon sürecindeki metabolizma için de çok önemlidir. Sofranızda peynir çeşitleri, bol salatalık, domates gibi söğüş sebzeler, süt, kahvaltılık gevrek, haşlanmış yumurta ve tam tahıllı ekmek bulunsun” şeklinde konuştu.

 

TATLI TÜMETİMİNİZE DİKKAT EDİN

Ramazan Bayramı’nda ev ziyaretlerinde şerbetli tatlı tüketiminin toplumumuz için vazgeçilmez olduğuna dikkati çeken diyetisyen Diler, “Ziyaretlerde özellikle tatlı ve şekerleme, draje ve çikolata tüketimine dikkat edilmeli; bu tür gıdalar hacmi küçük fakat enerjisi yüksek gıdalardır. Özellikle bayramda bu tür gıdalarla öğün geçiştirmek yapılacak en büyük hatalardan biridir. Kan şekerinin hızlı yükselip takiben hızlı düşmesine ve bir diğer öğün gereğinden fazla besin alımına neden olur. Bu bayram, misafirlerinize meyve salataları, dondurmalı meyve tatlıları sütlü tatlılar ikram ederek onlara büyük bir iyilik yapabilirsiniz. Şerbetli tatlılardan olabildiğince kaçınmalısınız” diye konuştu.

 

YÜRÜYÜŞ VE SU İÇMEYİ İHMAL ETMEYİN

Bayram boyunca her gün en az 10 bardak su içilmesini de öneren Diler, metabolizmanın devamı, sağlığı ve arınması için bunun çok önemli olduğunu vurguladı. Bayram döneminde herkesin kendisini kontrol altında tutması gerektiğinin de altını çizen Diler; “Bayramda, kendimizi besin tüketiminin kısıtlandığı bir dönemden çıkmış gibi hissetsek de kontrolsüz besin tüketimini engellemeli, masaya oturup bir anda fazla yemek yeme alışkanlığından vazgeçmeliyiz. Bayram ziyaretlerinde yakın mesafeler için araç kullanmak yerine yürüyüşü artırmalı, birkaç kat çıkmak için asansör yerine merdiveni tercih etmeliyiz. Unutmamalıyız ki bugün yediğimiz-içtiğimiz her şey sağlıklı geleceğe yaptığımız yatırımdır. Sağlıklı, huzurlu ve birlikteliklerin şeker tadında olduğu bayram olsun” ifadelerini kullandı.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş