CHP Bursa Milletvekili Aday Adayı Turhan Neşe UEDAŞ’ın işten çıkardığı işçilerle birlikte TBMM’ye ziyarette bulunduklarını, işçilerin ve işverenlerin, iş birliğinden yana olduklarını belirtti. Konuşmalarında Bütünşehir Yasası ile ilgili açıklamalarda bulunan Neşe, İnegöl Belediyesi’nin kendi imkanlarıyla çalışmaları sürdürdüğünü ve Büyükşehir’den destek görmediğini ifade ederek, “Nerede Büyükşehir? Recep Altepe hizmet nerede? İnegöl Belediyesi neden yalnız?” dedi.
UEDAŞ’ın işten çıkardığı işçiler için ellerinden geleni yapmaya devam edeceklerini belirten Turan Neşe, Büyükşehir konusunda ise İnegöl’ün destek görmediğini ve hiçbir hizmeti alamadığını sözlerine ekledi.
İŞÇİNİN VE İŞVERENİN İŞ BİRLİĞİNDEN YANAYIZ
Konulmasına UEDAŞ’ın işten çıkardığı işçilerle beraber TBMM’ye ziyaretlerini anlatan Neşe, “UEDAŞ, 3 ortaklı olan ve 26 yıllığına devredilen, bu süreçte de 5 yıllık yeni dönemde, 525 milyon yatırım beklenilen bir firma. Bu firma göreve başlayıp, işetmeyi devraldıktan sonra, ciddi bir miktarda işçi azaltma uygulaması yaptı. Bunun için haklı taraflarını gösterebilirler. Bu konuda daha önceden 1400 olan güvenlik çalışan sayısını 800’e indirildiğini görüyoruz. Bu süreçler bizi İnegöl’de de yılbaşı öncesi, başka yerlere işçi görevlendirilmesi, İnegöl’deki bir işçiyi başka bir yere göndermesi bir sindirme hareketi oldu. Sadece işçilerimizin, sendika hakkını kullanarak, sendikalı olmak istemesi ve müracaatlarını yapmalarının ardından işten çıkarılmaları gündeme geldi. Şimdi biliyorsunuz ki yılbaşı öncesi, İnegöl’ümüzde 65 köyde elektrikler kesildi. Biz bu elektrik kesintisinden mağdur olan, başta kent merkezindeki hemşerilerimizden, bu süreç ile ilgili geçmiş olsun diyor ve onların sıkıntılarını paylaşıyoruz. Artı bu arada bir trafoya bağlı olan 65 köyümüzün, sıralamaya başladığımız zaman Şipali’den tutunda Hamitabat, Ortaköy ve Hayriye köyü gibi yerleşim yerlerimizde sıkıntılar yaşandı. Hatta Hayriye Mahallesi’nde 11 gün sonra elektrik kullanmaya başlayabildiler. Hamitabat’ta 16 gün sonra elektrik, 17 gün sonra ise su problemi giderildi. Böylesine temel sıkıntılar yaşandı. Demekki çalışan işçilerimizin ne kadar önemli olduğunu halkımız da bizlerde çok iyi biliyoruz. Ama bu elektik kesintilerini, UEDAŞ’a bağlı Ulu Elektrik Şirketi’nin halk taşeronunda çalışan işçilerimizin üstüne attılar. Oysaki işten çıkarılan 8 işçimizin usta, tecrübeli ve bölgeyi tanıyan bilen insanlar işten atıldılar. Yani asıl sorumlu burada Limak Şirketidir. Biz UEDAŞ’ı, UPEDAŞ’ı bilmiyoruz. Bu bizi İlgilendirmiyor. Bu özelleştirmeyi alan 3 holding, yukarıda Başbakan ve siyasi iradenin temsilcileri ile konuşurken, halkımız ile ilgili, “biz bu halkın gereğini yapacağız” diye küfreden firma sahipleridir. Bunu bütün İnegöl halkı böyle bilmelidir. Biz bu sözleri kendimize bile yakıştıramıyoruz. Ama bir gerçek var bunu altını çizmek istiyorum. Biz İnegöl’e değer veren, katkı koyan, ulusal ekonomiye katkı sağlayan en küçük KOBİ’den tutun en büyük holdingine kadar ulusal sermayenin de iş barışı içerisinde onların kazandığı ama işçilerimizin de insanca yaşayabileceği bir seviyede, bir ücret aldığı siyasal ve ekonomik yapıyı savunuyoruz. Bu anlamda biz işçilerimize hak verdiğimiz için onların sorunlarını sadece İnegöl’de değil, Meclis kürsüsünden, Meclis Basın Odası’na kadar, Milletvekillerimiz başta İlhan Demiröz, Turhan Tayan, Aykan Erdemir, Sena Kaleli gibi milletvekillerimiz ile birlikte onların haklı taleplerini, bu haksız işten atılmalara son vererek, işi bilen, bu kadar yıldır tecrübesi ile firmasına ve İnegöl’e yarar sağlayan işçi kardeşlerimizin atanmasını bekliyoruz. İşçinin ve işverenin iş birliğinden yanayız” dedi.
MER-PA’DA ÇÖKEN ÇATI DEĞİL, TATİL İÇİN OYLAT’A GİDİYORDU
Bütünşehir Yasası’nı eleştiren Tuhan Neşe, “Öncelilikle ben bir İnegöl sevdalısıyım. Ben torunum olduğu için burada değildim. MER’PA’nın çöktüğünü 5 dakika içinde öğrendim ve ilgili yerlere ilettim. Biz İnegöl’de olmasak da İnegöl sevdalısıyız. Bizim İnegöl sevdamız var. İnegöl’ün daha iyi olması için mücadele ettik. Büyükşehir yasasının bize getirdiği kayıtları da şimdi herkes çok daha iyi görüyor. O akşam sayın Büyükşehir Başkanının da burada bulunma sebebi MER-PA’da çöken çatı değil, tatil için Oylat’a gidiyordu. Sadece de Oylat yolu açılmıştı. Bunun da altını çizerek paylaşmak istiyorum”
İNEGÖL BELEDİYESİ NEDEN YALNIZ?
“MER-PA’ya hemen müdahale edileceği söyleniyordu. Acaba şimdi birlikte gitsek Perşembe Pazarı’nın yerini çeksek, baksak sonra afet anlayışı ile işi çözmüş mü çözmemiş mi? Bu anlayış ile çözülmüş olsaydı, köy yollarımız açılacaktı. Bu anlayışla Büyükşehir Belediyesi İnegöl’ü önemseseydi, bizim 10 gün Hayriye köyündeki hemşerilerimiz susuz kalmayacaktı. Bazı köylerde lağım temizliği bitmiş değil. Yani su problemlerinden dolayı bazı evlerde lağım taşmaları oldu. Bu konuları biz muhtarlarımız ile birebir görüştük. Sadece Eşref arkadaşımızın katıldığı bir program ile yiyecek ve yardım götürmek adına İnegöl Belediyesinin kendi imkanları ile yaptığı bir çalışma var. Peki, İnegöl Belediyesi neden yalnız?”
BELEDİYE ÖZEL BİR FİRMANIN ARACINI KULLANDI
“50 Santimlik bir karda bile MER-PA çöktükten sonra, Pazartesi Pazarı’nın biriken karı temizlenmek için İnegöl Belediyesi’nin aracı çalışmadı orada. Buradan altını çizerek söylüyorum; İnegöl Belediyesi özel bir firmadan yardım alarak, özel bir firmanın aracı ile temizletti. Nerede Büyükşehir? Recep Altepe hizmet nerede? Ve şimdi İnegöl’ün sesi, kulağı, gözü olmaya aday olan partimin Milletvekili Aday Adayı Turhan Neşe olarak soruyorum; Büyükşehir Belediyesi nerede? Belediye Başkanımızın tatile değil, halkın yanında olması gerekirken hala Perşembe Pazarı’nda hizmet alınamadı”
PROJE ACELEYE GETİRİLMESİN
Son olarak MER-PA’nın yapım aşaması için açıklamalarda bulunan Neşe, “Ben buradan sayın Alinur Aktaş’a, MHP İlçe Başkanına, Belediye Meclis Üyelerimize seslenerek, lütfen aceleye getirilmiş bir projenin onaylanmasını ve uygulanmasından kaçınılarak, titizlikle takip etmelerini ve buna müsaade etmemelerini istiyorum” dedi.