Erkek kuaförlerinde yaşanan kalifiyeli eleman sıkıntısının bertaraftı için çözüm arayışına giren İnegöl Berberler ve Kuaförler Odası, Meslek Liseleri’nde Kuaförlük Bölümü’nün açılması için bir dosya hazırlayarak Milli Eğitim Bakanlığı’na teslim etti. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan İnegöl Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Erhan Güven, “Bu projenin hayata geçmesi için Milli Eğitim Bakanlığına gerekli başvurumuzu yaptık. Artık değerlendirme ve yetki Bakanlıkta. İnşallah bu bölümü açabi…
Erkek kuaförlerinde yaşanan kalifiyeli eleman sıkıntısının bertaraftı için çözüm arayışına giren İnegöl Berberler ve Kuaförler Odası, Meslek Liseleri’nde Kuaförlük Bölümü’nün açılması için bir dosya hazırlayarak Milli Eğitim Bakanlığı’na teslim etti. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan İnegöl Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Erhan Güven, “Bu projenin hayata geçmesi için Milli Eğitim Bakanlığına gerekli başvurumuzu yaptık. Artık değerlendirme ve yetki Bakanlıkta. İnşallah bu bölümü açabilirsek belki Türkiye’de diğer il ve ilçelere örnek olacak” dedi.
İnegöl Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Erhan Güven, Milli Eğitim Bakanlığı’na konu ile ilgili bilgi verdiklerini belirterek, olumlu karşılanması ile birlikte İnegöl’ün Türkiye’ye örnek olacağını ifade etti.
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan İnegöl Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Erhan Güven, “Sadece İnegöl’de değil, Türkiye genelinde kalifiyeli eleman sıkıntımız var. 1998 yılında Çıraklı Eğitim kapsamına girdiğimiz de İnegöl’ümüzde şuanda ki Mesleki Eğitim Merkezinde o dönemde 150 olan öğrenci sayımız şuan itibariyle bugün 45-50’lere düştü. Bu konuda biz ne yapabiliriz diye oda olarak yönetim kurulu toplantımızda dile getirdiğimiz kalifiye eleman sorunumuzu çözme adına bir teklif sunduk. Bugün İnegöl’de Nene Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde bayan kuaförlük bölümünde kız öğrencilerimiz var. Bu bayan kuaförlüğü bölümünde öğrencilerimiz 8 yıllık eğitimlerini bitirdikten seçtikleri bu bölümle hem liseyi bitirmiş oluyorlar hem de bayan kuaförlüğü üzerine direk işyeri açma belgesi yani ustalık belgesi almış oluyorlar. Bu şekilde de özellikle bayan kuaförlerimizde kalifiye eleman sıkıntısı bayağı azaldı. Erkek kuaförlüğünde ise kalifiye eleman sıkıntısı hat safhaya geldi. Erkek kuaförlüğünde ise 8 yıllık eğitimi bitiren öğrenciler, eğer bizim mesleğimizi tercih ederlerse önce biz kuaförün yanında çalışmaya başlıyorlar. Mesleki Eğitim Merkezine kayıt olmak istediklerinde öncelikle bir açık öğretim lisesine yazılması gerekiyor. Açık Öğretim Lisesine kayıt olduktan sonra Mesleki Eğitim Merkezine kayıt oluyorlar. 3 yıl kalfalık için Mesleki Eğitim Merkezinde eğitim alıyorlar. Daha sonra 2 yıl gece kurslarına gittikten sonra ustalık belgesi alabiliyorlar”
TÜRKİYE’DE DİĞER İL VE İLÇELERE ÖRNEK OLACAK
“Eğer Meslek Liselerinde bölümümüzü açabilirsek, bu bölümde 4 yıl eğitim gören öğrencilerimiz hem işyerlerinde staj görecekler hem de mezun olduklarında ustalık belgesi yerine geçen işyeri açma belgeyi almış olacaklar” ifadeleri ile konuşmasını sürdüren Güven, “Bu bölüm İnegöl’ümüzde açılırsa Türkiye’de bir ilki gerçekleştirmiş olacağız. Bizde oda olarak mesleğimizin geleceğini düşünmek zorundayız. Çok değerli ve kıymetli bir mesleğimiz var. Ama ne yazık ki, 12 yıllık zorunlu eğitimden sonra çırak sayımız düştüğünden dolayı projeyi hayata geçirmek istedik. Bu projenin hayata geçmesi için Milli Eğitim Bakanlığına gerekli başvurumuzu yaptık. Artık değerlendirme ve yetki Bakanlıkta. İnşallah bu bölümü açabilirsek belki Türkiye’de diğer il ve ilçelere örnek olacak. Bu şekilde de kalifiye eleman ihtiyacımızı da gidermiş olacağız” şeklinde konuştu.
ÇIRAK VE KALFA ARANIYOR YAZISINI ÇOKÇA GÖRÜRSÜNÜZ
Güven, konuşmalarını şu ifadelerle tamamladı: “Şuanda İnegöl’de işyeri olarak 203 adet erkek kuaförü, 80 tane de bayan kuaförü var. İnegöl’de erkek kuaförlerini gezdiğinizde camlarında çırak ve kalfa aranıyor yazısını çokça görürsünüz. Şehir merkezinde 160 tane erkek kuaförümüz var. Bugün ortalama bir işyerinde 2-3 tane kalifiye eleman çalışması gerekiyor. Ama maalesef şuan İnegöl’de birçok işyerimizde yalnız çalışan arkadaşlarımız var. Bunun için böyle bir ihtiyacı karşılamak zorundayız. Ve özendirmek zorundayız. Çünkü bu meslek diğer mesleklere benzemiyor. Bizim mesleğimiz el becerisi, göz nuru, el emeği dediğimiz güzel sanatlara dair bir meslek olduğundan dolayı bu mesleği özendirmemiz lazım”