Sınai Mülkiyet Kanunu Tasarısı’nın 112 maddesi Meclis’te kabul edilmesi ile taklit mal üreten, satan, ithal ya da ihraç eden, ticari amaçla satın alan, bulunduran, nakleden ya da depolayanlara bir yıldan 3 yıla kadar hapis ve adli para cezası verilecek. Özellikle ayakkabı sektöründe taklit ürünlerin fazlalığı dikkat çekerken, konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Celal Kundura çalışanlarından Sezai İleri kanun tasarısının hem vatandaşların sağlığı için hem de kaliteli ürün kullanımı için olum…
Sınai Mülkiyet Kanunu Tasarısı’nın 112 maddesi Meclis’te kabul edilmesi ile taklit mal üreten, satan, ithal ya da ihraç eden, ticari amaçla satın alan, bulunduran, nakleden ya da depolayanlara bir yıldan 3 yıla kadar hapis ve adli para cezası verilecek. Özellikle ayakkabı sektöründe taklit ürünlerin fazlalığı dikkat çekerken, konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Celal Kundura çalışanlarından Sezai İleri kanun tasarısının hem vatandaşların sağlığı için hem de kaliteli ürün kullanımı için olumlu olduğunu ifade etti.
Marka, coğrafi işaret, tasarım, patent, faydalı model ile geleneksel ürün adlarına ilişkin hakların korunması amaçlayan Sınai Mülkiyet Kanunu Tasarısı’nın 112 maddesi Meclis’te kabul edildi.
3 YILA KADAR HAPİS VE PARA CEZASI
Tasarıyla, taklit mal üreten, satan, ithal ya da ihraç eden, ticari amaçla satın alan, bulunduran, nakleden ya da depolayanlara bir yıldan 3 yıla kadar hapis ve adli para cezası verilecek.
TAKLİT ÜRÜN ÜRETENLERİ ORTAYA ÇIKARISA CEZA ALMAYACAK
Taklit malı satanlar, taklit malı üretenlerin ortaya çıkarılmasına yardım etmeleri halinde ise ceza almayacaklar.
Bir çok sektörde taklit ürünler kullanılırken, özellikle ayakkabı sektöründeki taklit ürünler fazlalığı ile göze çarpıyor.
KANUN TASARISI OLUMLU
Kanun tasarısının kabul edilmesinin ardından açıklamalarda bulunan Celal Kundura çalışanlarından Sezai İleri, şu ifadeleri kullandı: “TBMM’de kabul edilen kanun tasarısı çok olumlu. Bildiğiniz gibi bir çok kişi markalaşmış firmaların ürünlerini taklit ediyor. Bu taklit meselesi çok üst düzeylere kadar geldi. İstanbul’da bir firma 200 çalışanı ile markalaşmış firmaların ürünlerini taklit ürünlerini üretiyor. Marka ürünlerin fiyatları bizlere pahalı gelirken, taklit ürünlerde kullanılan malzemelerden dolayı satış fiyatları düşük gibi görünüyor. Ama olayın aslında insanın sağlığı da söz konusu”
UCUZLUĞU İNSANLARI CEZBEDEBİLİR AMA…
Giyim sektöründeki taklit ürünlerine değinen İleri, “Bundan önce özellikle kurban bayramlarında derilerin fiyatları üst düzeye satılırdı. Ama şimdi baktığımızda küçükbaş kurbanlıkların derileri artık para etmiyor. Çünkü taklit ürünleri üreten firmalar muşamba kullanıyor. Bu da insanların sağlığı ile oynamak demektir. Diğer bir konu ise bayan çantaları. Özellikle tatil beldelerindeki bayan çantaları dikkat ettiğiniz zaman hemen taklit olduğunu anlıyorsunuz. Fiyatları da uygun olduğu için insanlar kullanıyor” dedi.
TAKLİT ÜRÜNLERİN HAM MADDELERİ İNSAN SAĞLIĞINA ZARARLI
İleri konuşmalarına devam ederek, “Taklit ürün yapan fabrikalarda ayakkabı tabanı basılıyor. Buralarda ham madde olarak su şişeleri, pet bardaklar, hastane çöpleri ve benzeri maddeler kullanılıyor. Böylece insan hayatı hiçe sayılıyor” diye konuştu.
AYAKKABI 25 LİRA FERMUARI 20 LİRA
Geçtiğimiz gün konu ile ilgili yaşadığı bir anıyı anlatan İleri, şu ifadelerle konuşmasını tamamladı: “Geçtiğimiz gün bir arkadaşımız geldi. 3 Gün önce ayakkabı almış 25 liraya. Ayakkabısının fermuarı bozulmuş. Sonra fermuar almak istemiş, fermuarın fiyatı 20 lira. Bize gelip ne yapacağımızı sordu. Biz de ayakkabısını sobaya atmasını söyledik”