KENT KONSEYİ NELER YAPTI? NELER YAPACAK? BİZ SORDUK, CERRAH CEVAPLADI

İnegöl Okur Gazetesi olarak Kent Konseyi Başkanı Haydar Cerrah ile bir ropörtaj gerçekleştirdik. Cerrah, Kent Konseyi’nin yaptığı ve yapmak istediği pojeler hakkında bilgi verdi.

Yayınlama: 03.05.2016
696
A+
A-

 

HAYDAR CERRAH KİMDİR?

 






Kısaca kendimi tanıtayım.1970 Trabzon/Araklı doğumluyum. ilk okulu Taştepe köyünde orta okulun bir kısmını ilçede 8.sınıftan sonrasını ve liseyi İnegöl İHL de okudum. hukuk veya siyasal okumak istiyordum olmadı bende sivil toplumcu oldum. Altı yıl ulusal gazetelerde muhabirlik, köşe yazarlığı kısaca gazetecilik yaptım, MGV de başlayan sivil toplum maceramız çeşitli STK larda devam etti.Okumayı ve yazmayı severim.felsefi filmler, Sinan çetin ve N.Bilge Ceylan filmleri izlemeyi severim. Şiir ve Edebiyata meraklıyım. Denizi, balığı ve dostlarla hoş sohbeti severim. Evli dört çocuk babasıyım. Sekiz kardeşin en büyüğüyüm. 35 yıldır İnegöl de yaşıyorum. Marketçilik ve ızgara-lokanta işi ile meşgulüm. İki yıldır birbirinden kıymetli insanlarla kent konseyinde İnegöl’e hizmet etmeye çalışıyoruz.

 

-ŞUAN KENT KONSEYİ BAŞKANISINIZ. KENT KONSEYİ SİZİNLE BİRLİKTE FARKLI BİR İVME KAZANDI. BU KONU HAKKINDA NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?

 

Bizden önce sn Burhan Alıcı başkandı. Haksızlık yapmamak lazım temelleri onlar attı. Belki çalışmaları basın da çok yer almadı ama çok güzel işler yaptılar. Mesela kent rehberi hepimizin gurur duyduğu bir çalışmadır. Biz yeni ve dinamik bir ekip kurduk. Hepside benden daha akıllı ve nitelikli arkadaşlar ile çalışıyorum. Benim çalışma anlayışım böyle. Her kesimden ve fikirden insanlar var. Tabi sekreterimiz Volkan Derman bize büyük güç katıyor. Birçok konuya vakıf.Uyum içinde Güzel projeler yapıyoruz ve bunları zaman zaman basınla da paylaşıyoruz. İki tane kırmızı çizgimiz var. Dini konularda konuşmuyoruz ve siyasi, parti vb konuları tartışmıyoruz. Bu da bizim birlikte çalışmamızı kolaylaştırıyor ve güven duygusunu artırıyor.  Her ay çalışma grupları, mutlaka birer basın açıklaması yapma konusunda gayret ediyorlar. 13 grup var, daha da kurulabilir.  En önemlisi de bizler, yaşadığımız bu kente eleştirel bir gözle bakıyoruz. Başka yerde güzel olan her şeyin İnegöl de de olmasını daistiyoruz. Tüm ekip bu düşünce ile çalışıyor.  İnegöl olarak Güzelliklerimiz çok ama daha yaşanılabilir bir kent olabiliriz. Adeta bir okul gibiyiz. Beş yıl sonra bu okuldan yeni yazarlar, şairler, dergiler ve kitaplar, çeşitli partilere yetişmiş üyeler çıkmasını ümit ediyorum. Bu potansiyele sahip arkadaşlarımız çok.

 

BELEDİYE BAŞKAN ALİNUR AKTAŞ İLE YAKIN DOSTLUĞUNUZ BİLİNİYOR. BU DURUM ÇALIŞMALARINIZA NASIL ETKİ EDİYOR?

 

Sayın Alinur başkan ile 30 yıla varan bir dostluğumuz var. Birlikte yaşadığımız unutulmaz acı tatlı anılarımız var. İHMED’i birlikte kurduk ve iki yıl kadar beraber çalıştık.  Ben biraz sivil ve biraz da muhalif bir karaktere sahibim. Kent konseyi görevi, yapıma uygun. Şimdilik bir sıkıntı yok. Belediye başkanın destek olmadığı hiçbir kent konseyi başarılı olamaz. İş yapan hatada yapar. Hiç hata yapmayanlar hiç iş yapmayanlardır. Alinur başkan ve belediye personeliyle uyumluyuz ve uyumlu olmak zorundayız. Yoksa bu kente faydamız olmaz. Alinur başkan özellikle proje ve yeniliklere açık birisi olmasıyla çok önemli. Ayrıca O hepimizin başkanı.

 

 

KENT KONSEYİNİN TOPLUMUN TÜM KESİMLERİNİ TEMSİL ETMEDİĞİ İDDİA EDİLİYOR. GERÇEKTEN DEMOKRATİK BİR SEÇİMLE Mİ OLUŞUYOR KENT KONSEYİ?

 

Bize göre toplumun her kesimini temsil ediyoruz. Ben kimsenin siyasi ve politik düşüncelerini sorgulamam. Burası ne bir vakıf nede bir dernek değil. Ne kadar farklı görüşten insan olursa o kadar zengin ve başarılı olunacağına inanırım. Çalışmak isteyen her düşüncede arkadaşlara görev var. Benim için proje yapan ve bu kente faydalı olacak herkes önemlidir. Fikri, ne olursa olsun. Bu kurum da onu gerektiriyor

 

KENT KONSEYİ’NİN ASLİ GÖREVLERİ NELER, YAPTIRIM GÜCÜ VAR MI? ÇALIŞMALARINIZI KAÇ KİŞİ İLE YÜRÜTÜYORSUNUZ?

 

Bana göre Kent konseyinin asli görevi, bu kentin her alanda daha güzel yaşanılabilir bir kent olması için  proje üretmek. Yani toplumu rahatsız eden veya zarar veren her sıkıntıyı dile getirmek ve toplumun kentin faydasına olan her güzelliğin de olması için proje yapmak. Biz de bunun peşindeyiz. Her projeyi önemsiyor ve kurumlara sunuyoruz. 13 tane çalışma grubumuz, 90 civarında çalışma arkadaşımız var. Bazı grupların çalışmaları hemen pratiğe aktarılabilirken bazıları uzun vade çalışma gerektiriyor. Aktif olan gruplar tabiki ön plana çıkıyor. Özellikle hayvanları koruma veTarih- turizm grubu bu dönem çok aktif.

 

İLÇE HALKI KENT KONSEYİ’NDEN HABERDAR MI? HALK SİZE NASIL ULAŞABİLİR VE TALEPLERİNİ NASIL İLETEBİLİR?

 

Kent konseyi ofisi Atatürk bulvarında. Projesi olanlar, projelerini bize telefon, mail ve ya elden verebilir. Her geçen gün sizlerin de desteğiyle tanınma oranımız artıyor. Beş yılın sonunda umarım haberi olmayan kimse kalmaz. Şu gök kubbede hoş bir sada bırakırsak ne mutlu bize.

 

KENT KONSEYİ OLARAK BİRÇOK PROJE HAYATA GEÇİRDİNİZ. SİZCE EN ÖNEMLİ ÜÇ PROJE HANGİSİ?

 

Tabi ki en önemlisi kaldırım işgallerine düzenleme getirilmesi. Bütün bir kenti etkilemesi nedeniyle en önemli proje bu olduğuna inanıyoruz. Sokak kitaplığı projesiyle İnegöl e farklı bir çehre kazandırmak istedik. İleride inanıyorum bu projede çok önemli olacak. STK ve hemşeridernekleri arasında bir koordinasyon kurduk. ‘İNEGÖL BULUŞUYOR’ projesi sosyolojik açıdan ve kentlilik bilinci oluşturması bakımından çok önemli.İlk olarak Şavşatlılar derneği ile başladık buluşmaya, bu ay Manavlar derneğinin buluşması olacak. Bu proje dernekleri yakınlaştırdı ve aradaki iletişimi sağladı.

 

İNEGÖL KENT KONSEYİNİN YAPTIĞI ÇALIŞMALAR BAŞKA İL VE İLÇELERDE ÖRNEK ALINIYOR. BU KONUDAKİ FİKRİNİZ NEDİR?

 

Doğru .bazı projelerimizin Bursa ve ilçelerinde örnek olarak konuşuluyor olması bizleri çok mutlu ediyor. Kaldırım işgalleri konusunda Yıldırım, Karacabey ve Osmangazi belediyesi bazı adımlar attı. Bizden bilgi isteyen her belediyeye proje olarak destek veriyoruz vermeye de hazırız.

 

ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE İLGİNÇ PROJELERİNİZ VAR MI?

Tabi ki kent konseylerinin işi kente dair proje yapmak.  İnegöl’ün iki ciddi problemi var. Birisi sürekli göç olması nedeniyle kentlilik bilincindeki eksiklik , diğeri de çevreye karşı duyarsızlık.  Yeni dönemde cezai müeyyidelerin artırılması, halkın bilinçlendirilmesi ana gündemlerimizden biri. özellikle çevre ve temizlik konularında radikal adımlar atılmasını bekliyoruz. Kent konseyi olarak, hazırladığımız görsel ve broşürler ile konuyu sürekli gündemde tutmaya çalışıyoruz. Belediye başkanı ve tüm meclis üyeleri, konuyu ciddi olarak gündemlerine alırlarsa mutlaka doğru bir sonuç alınabilir. Bu konuda İnegöl belediyesinin de halen yürüyen bir çalışması var. Alışkanlıkların ve ön yargıların değişmesi hem çok zor hemde uzun zaman alıyor. Mobilyanın başkenti olan İnegöl e, çevre ve temizlik konularında da duyarlı ve disiplinli olmak yakışır. Turan Şahin öncülüğünde İnegöl Ansiklopedisi hazırlıyoruz. 2016 yılı içinde elimizde olacak. Müthiş bir çalışma. Ortaya çıkınca herkes heyecanlanacak.

 

GEÇTİĞİMİZ GÜNLERDE TURİZM ÇALIŞTAYI OLDU. SİZDE PAYDAŞ KURUMLARDAN BİRİSİYDİNİZ.  TURİZM İLE İLGİLİ NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?

 

Bana göre turizm bu kentin henüz keşfedilmemiş en büyük değeri. Bu kent İngiliz, Fransız ve İtalyanların elinde olsaydı milyonlarca turist çekebilirdi. Maalesef ülke olarak kültür ve inanç turizmi konularında çok zayıfız. Yaptığımız çalıştay bir ilk olması bakımında mükemmeldi. Başkanlığını bir İnegöllü olan Prof. Dr Necdet Hacıoğlu ve akademisyenlerden oluşan bir ekip yaptı. Turizm de ilerlemek tek başına belediyenin işi değil. Halk olarak bu bilince ulaşmamız ve sindirmemiz gerekiyor. Bu konuda ticari ve kültürel kurumların İnegöl e ve Alinur başkana yardımcı olmaları gerekiyor. İnegöl e 1-2 milyon iç ve dış turistin gelmesi en çok ticari açıdan bu kente ve esnafına katkı sağlayacaktır. Herkes elini taşın altına koymalı. Çalıştayda, İnegöl ün görünen ve görünmeyen her özelliği masaya yatırıldı. Bazı bölgelerin trafiğe kapatılması ve eski İnegöl ün ortaya çıkması konuşuldu. Hatta uzun sokak ile çınarlar altına tramvay konularak kısa gezintiler yapılması konuları tartışıldı. Doğrusu heyecan vericiydi. Başlamak bitirmenin yarısıdır. Çalıştay başlangıç oldu.

 

SİZCE İNEGÖL ÜN AVANTAJ VE DEZAVANTAJI NELERDİR?

 

Avantaj olarak, çok kültürlülük, göçten kaynaklanan dinamizm, tarım,  ülke sınırlarını aşan mobilya sektörü ve ticareti başta sayabiliriz.Ama bana göre İnegöl ün en önemli iki eksiğiBursa ve Ankara ayağının zayıf olması. Merhum Hikmet Şahinden sonra bu boşluk doldurulamadı.  Hikmet şahin den kaynaklanan bir güven ve cesaret vardı İnegöl insanında.  Akil insanların kıymetini gidince anlıyoruz. Dezavantaj olarak ta, yine aşırı göç ve beraberinde gelen sorunlar, coğrafi durumundan kaynaklanan hava kirliliği, hızla büyümesinin beraberinde getirdiği sorunlar gibi başlıkları sayabiliriz.

 

SON OLARAK NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?

Bizim bir slogan muz var. İnegöl bizimdir, kirletme kirlettirme. Mobilya ve tekstilde dünya markası olan İnegöl ün, kültür, sanat, edebiyat, spor, turizm, kentlilik bilinci ve çevreye duyarlılık konularında da farkındalık oluşturması gerekiyor. Bu kent zengin kültürel yapısı ve birikimli inşalarıyla orta ve uzun vadede bunu başaracak birikime sahiptir.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş