Akıncılar Mahallesi’nde İnegöl Belediyesi tarafından yapımına başlanan Ürün Toplama Merkezi’nin temel atma töreni dün gerçekleştirildi. Meyveciliğin yoğun olduğu bölgede Ürün Toplama Merkezi’nin Nisan ayına kadar tamamlanması planlanıyor.
Kırsal mahallelerde yatırımlarını sürdüren İnegöl Belediyesi, meyveciliğin yoğun olduğu Akıncılar Mahallesi’nde Ürün Toplama Merkezi yapımına başladı. Bölgedeki diğer mahallelerin de faydalanacağı merkezin temel atma töreni dün protokolün ve vatandaşların yoğun katılımıyla gerçekleştirildi.
BÖYLE BİR MERKEZE İHTİYAÇ VARDI
Temel atma töreninde Akıncılar Mahalle Muhtarı Hayrettin Akın kısa bir selamlama konuşması yaptı. Muhtar Akın, “Akıncılar Mahallemizde meyve üretimi yüksek olduğundan böyle bir merkeze ihtiyaç vardı. Bu ihtiyacımızı İnegöl Belediyesi karşılamak için çalışmalara başladı. İnşallah bundan sonra daha güzel hizmetler de yapacağız. Bu güzel günde hep birlikte olmaktan onur duyuyoruz” dedi.
BU MİLLETİN BİRLİĞİNİ BOZACAK SİLAH İCAT OLMADI
Muhtar Akın’ın ardından Belediye Başkanı Alinur Aktaş katılımcılara yönelik bir konuşma yaptı. Konuşmasına terör saldırılarıyla ilgili konuşarak başlayan Aktaş, “Cumartesi akşamı tüm ülkemizi yasa boğan, haince, alçakça yapılan saldırıyı kınadığımızı, bu vatan için canlarını hiçe sayarak feda eden aziz şehitlerimizi rahmetle andığımızı ve yaralı kardeşlerimize de acil şifalar dilediğimizi ifade etmek istiyorum. Hangi yöreden, hangi memleketten olursak olalım, hepimiz Allah’ın yarattığı kullarız. Üstünlük hangi mahalleden olduğunuzda değil, kaliteli insan olmakta, takvadadır. Lütfen birbirimize kenetlenerek yolumuza devam edelim. Yapılan bunca hain girişimin bir tek nedeni var, bu ülkenin birlik ve beraberliğini bozmak. Şehitlerimiz ve gazilerimiz var. Ama bu ülkenin birlik ve beraberliğini bozacak bir silah icat olmadı. İnşallah olamayacakta” dedi.
TARIMLA İLGİLİ HEDEFLERİMİZ VAR
İnegöl’ün tarımsal değerleri ve tarıma dayalı hedefleriyle ilgili de konuşan Aktaş, “Bizim bir iddiamız var. İnegöl olarak tarımda da bir hedefimiz var. Şunu vurguluyoruz; İnegöl bir ticaret şehri olduğu kadar, tarım şehridir. Ama bunu ağızla söylemekle tarım şehri olunmaz. Alt yapıyı güçlendirmek gerekir. Ürün toplama merkezlerin olacak, kaliteli tarım fuarın olacak, kaliteli ürünler yetiştireceksin, bunları iyi şartlarda pazarlayıp piyasaya arz edeceksin ki belirli yerlere gelesin. 2014 yılıyla birlikte de kırsal mahallelerimizde yetki artık Büyükşehir ve İnegöl Belediyemizde. Dolayısıyla bu konuyla alakalı çok önemli çalışmalar yapıyoruz. Bu manada geçmişte yapmış olduğumuz çalışmalar var. 2014 yılında bir tarım çalıştayı yaptık. Buralardan kendilerimize notlar aldık. Oradan aldığımız bilgiler doğrultusunda Çitli, Akbaşlar ve Turgutalp mahallelerimizde erken uyarı sistemleri oluşturuldu. Yine tarım fuarı organizasyonumuz vakti zamanında ayçekirdeği festivali ile başladı, bugün geldiği noktada önemli organizasyonlardan biri oldu” ifadelerinde bulundu.
AMACIMIZ ÇİFTÇİLERİN UFKUNU AÇMAK
Başkan Aktaş, yapılan çalışmalarda amaçlarının çiftçinin ufkunu açmak olduğunu kaydederek şöyle devam etti: “Bütün dünya krizi konuşuyor, Allah’a hamdolsun biz yolumuza devam ediyoruz. Sıkıntılar var mı? Muhakkak suretle var. İşte bu yüzden bunlar yapılıyor. Çiftçi Malları Korumayı oluşturduk. Bunun yanında arı kovanı, ceviz ve kestane fidanı, sera örtüsü, ceviz soyma makinesi, salça çekme makinesi ve yonca dağıtımlarımız oluyor. Az önce muhtarımız gençlerin kendisinden futbol sahası istediğini söyledi. En kısa zamanda yapılacak inşallah.”
DOĞAL YAŞAM MERKEZİ
Kırsal mahalleleri geliştirmenin yanı sıra şehir merkezindeki çocukların kırsalla ilişkilerinin kesilmemesi adına da çalıştıklarını belirten Aktaş, “Kırsalda biz tarımı geliştirmeye çalışıyoruz ama şehirde çocukların kırsaldan haberi yok. Bu tehlikeli bir durum. Doğal yaşamdan haberi yok çocukların. Alibeyköy Mahallemizde Doğal Yaşam Çiftliği adı altında bir merkez oluşturuyoruz. Onu da Nisan ayına kadar bitirip hayata geçireceğiz. Okuldaki çocuklarımızı götürüp orada eğitimden geçireceğiz. Çocuklar süt nasıl sağılır, ata nasıl binilir, bir şeyler nasıl ekilip biçilir bunları öğreteceğiz. Çocuklarımızı doğal yaşamın içerisinde tutmaya çalışacağız. Herkesin memur olduğu hiçbir ülke yok. Birilerinin de tarımla ilgilenmesi lazım. Ama profesyonelce ilgilenelim” diye konuştu.
Kırsalda yapılan hizmetlerden söz ederek konuşmasını sürdüren Aktaş, “Kozluca Mahallemizde ve Tekke Mahallemizde süt toplama merkezlerimiz yapılıyor. Kozluca’da biz, Tekke’de de Büyükşehir Belediyemiz yapıyor. Kırsal mahallelerdeki çalışmalar hızla devam edecek. Peki, bu ürün toplama merkezini yapmaktaki amacımız ne? Üreticilerimizi alıcı ve toptancılarla buluşturmayı, muhtelif meyve ve sebze hasat sezonunda mahalle içinde oluşan trafik karmaşasını önlemeyi, ürünlerin sevkiyatında Hal Kayıt Sistemine uygunluğu sağlayarak tarımsal üretimde kayıt dışılığın önüne geçmeyi ve bölgedeki birden çok mahallenin üreticilerinin yararlanabileceği bir tür bölgesel ticaret merkezi oluşturmayı hedefliyoruz” dedi.
280 BİN TL’YE MAL OLACAK
Başkan Aktaş, son olarak Akıncılar Mahallesinde yapılacak olan ürün toplama merkezimizin teknik özellikleri hakkında bilgi verdi. Aktaş, “Her biri 30 metrekare olmak üzere 5 bölümden oluşan toplam 150 metrekare kapalı alana sahip ve 100 metrekare açık alanı (sundurma) bulunan binamız toplam 250 metrekaredir. Çelik çatısı dairesel tonoz sistemden oluşmaktadır. Her biri 30 metrekareden oluşan bölümlerin kapısı üstte toplanır kepenk sistemi şeklindedir. Önündeki sundurma sayesinde traktör ve kamyonlara kolay bir şekilde aktarım yapılabilecektir. Ayrıca Ürün Toplama Merkezinde 380 metrekare beton parke döşenerek, çevre düzenlemesi ve aydınlatma sistemi yapılacaktır. Akıncılar Mahallesi Ürün Toplama Merkezinin Belediyemize yaklaşık olarak maliyeti 280 bin TL’dir. İnşallah kısa sürede bitirip merkezimizi yakın çevredeki mahallelerimizin kullanımına sunmak istiyoruz” dedi.
Konuşmaların ardından yapılan dualar eşliğinde temel atma töreni gerçekleştirildi.