İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü öncülüğünde ilçemizdeki liselerde düzenlenecek olan Değerler Eğitimi konferansları Dörtçelik Endüstri Meslek Lisesi’nde start aldı. Konferansları vermek için İnegöl’e gelen Tarihçi Yazar Mustafa Turan, verdiği bilgilerle öğrencilerden büyük ilgi gördü. •Serhat ÇİÇEK
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 4 yıl önce başlatılan ve Türkiye’de olduğu gibi ilçemizde de süren Değerler Eğitimi programı kapsamında konferans vermek için İnegöl’e gelen Tarihçi Yazar Mustafa Turan’ın ilk adresi Dörtçelik Endüstri Meslek Lisesi oldu. Öğleden önce ve öğleden sonra olmak üzere 2 kez Dörtçelikli öğrencilerle bir araya gelen Turan, verdiği bilgilerle öğrencilerden büyük ilgi gördü. Programa İlçe Milli Eğitim Müdürü Fatih Bilican, Milli Eğitim Şube Müdürü Mahmut Doğru, okul müdürü Tayyip Ali Demir, öğretmenler ve çok sayıda öğrenci katılım gösterdi.
DEĞERLERİMİZ ÇOK ÖNEMLİ
Konferansın öncesinde söz alarak bir konuşma gerçekleştiren İlçe Milli Eğitim Müdürü Fatih Bilican, “Bugün burada Değerler Eğitimi kapsamında Mustafa Turan hocamızın vereceği konferanslar dizisinin ilkini başlatmak için toplandık. İnşallah sizler de sükûnetle dinleyerek hocamızın verdiği bilgilerden istifade edeceksiniz. Milli Eğitim Bakanlığının 4 yıldır okullarımızda uygulamaya koyduğu Değerler Eğitimi var. Biz bunu bu yıl ilçemizde daha kapsamlı bir şekilde projelendirerek okullarımızda gerçekten layığı ile işleyebilirdik. Bu konu ile ilgili arkadaşlarımızla yapmış olduğumuz toplantılar neticesinde bunu bir projeye bağladık ve okullarımızda ciddi manada proje kapsamında işleniyor. Bu projemize bir destek olması açısından çok değerli hocamız eğitimci yazar Mustafa Bey’i davet ettik. Kendisinin bu manada yazmış olduğu çok güzel bir kitabı var. Değerlerimiz çok önemli. Bizi biz yapan milli ve manevi değerlerimizdir. Günümüz bilgi çağı, teknoloji çağı ama bu edindiğimiz bilgiyi, edindiğimiz beceriyi bu değerlerimizle süslemezsek hiçbir kıymeti olmuyor. Bizi biz yapan değerlerimizdir. Maalesef günümüzde bu değerlerimize her zaman her yerde istenildiği kadar önem verilmemektedir. Bu değerlerimiz pörsüdüğü için bazı sıkıntılar yaşanıyor. İnsanlar arasında değerlerimize önem verilmiyor. Çok değerli hocam çok güzel bilgiler sunacak. Bu değerlerimize çok önem vermeliyiz, öğrenmeliyiz ve bunları hayatımızda tatbik etmeliyiz. O nedenle bu hafta boyunca günde 2 program olmak üzere bugün hem öğleden önce hem de öğleden sonra bu okulumuzda bu program devam edecek. Bundan sonraki günlerde de hafta sonuna kadar kısmetse değerli hocamızın bu sunumları liselerimizde değişik okullarımızda öğleden önce bir okulumuzda öğleden sonra da bir okulumuzda olmak üzere farklı devam edecek. Bundan sonra da inşallah değişik ilim irfan sahibi insanlarımızı getirerek öğrencilerimizle, öğretmenlerimizle buluşturmaya çalışacağız. Bizim gayemiz öğrencilerimizin güzellikleri kazanmaları, bize, tarihimize ve kültürümüze yakışır bir şekilde yetişmeleridir. Onun için ne kadar katkı sağlarsak o kadar mutlu olacağız. Bu konferanslarımızın hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” dedi.
MÜKEMMEL BİR İNSAN OLABİLMEK İÇİN…
Fatih Bilican’ın açılış konuşmasının ardından kürsüye çıkan Tarihçi Yazar Mustafa Turan, ‘Değerler Eğitimi’ adlı konferansını gerçekleştirdi. Kişinin başarısının beyinde başladığını belirten Turan, “Hoşgörü, sevgi, saygı, dostluk, sabır ve cömertlik ve zamanı iyi değerlendirmeli. Bu değerlerimizi yaşantımızın tüm anlarında uyguladığımızda mükemmel bir insan olabiliriz” şeklinde.
EĞİTİM ANNEANNEDEN BAŞLAR
Anne-baba olmanın kolay, iyi ve ideal bir anne-baba olmanın da zor olduğunu belirten Mustafa Turan, “Eğitim anneanneden başlar. Çocuklar evde gördüklerini, duyduklarını daha bebek yaştan hafızalarına kaydederler. Aile bireyleri bu konularda çok dikkatli olmalıdır. Çocuklara yaklaşımımız vurmakla, kırmakla, dövmekle, sövmekle değil her zaman sevgi ve ilgiyle olması gerekir. Çocuk, anne ve babanın tüm davranışlarını aynen hafızalarına kopyalar ve tatbik ederler. Bir anne-babanın çocuklarına yapacağı en büyük iyilik, eşlerin birbirlerini sevmesidir” diye konuştu.
FAYDALARI ANLATMAYA NE KELAM NE DE KALEM YETER
Değerlerin kavramına, insanın çevresinde olup bitenleri anlama ve yorumlamada kullandığı temel ölçütler şeklinde bir anlam yüklediğini aktararak konuşmasını sürdüren Turan, “Bir toplumun gerçekleşmesini arzu ettiği idealler ve düşler de denebilir. Bir milletin bütün fertlerinin, özellikle de genç neslin kendi değerlerini ve evrensel değerleri öğrenmesi, özümsemesi ve bütün bunları sosyal hayatta davranış haline dönüştürebilmesinin yegâne yolu, elbette ki eğitimdir. Öyle ise, evimizde ve okullarımızda verdiğimiz eğitimin temelini Değerler Eğitimi oluşturmalıdır. Eğitimde ise en önemli referansımız, millî, dinî ve kültürel değerlerimiz olmalıdır. Çünkü tarih boyunca değerlerimizden aldığımız güçle, onları yaşamak ve yaşatmakla, harp meydanlarında dizi dizi zafer kazandığımız gibi, dünya medeniyetine yön verecek, parlak bir medeniyet de meydana getirebilmişiz. Değerler eğitiminin bir topluma sağlayacağı faydaları anlatmaya, ne kelam ne de kalem yeter. Ancak şu gerçeği de unutmamak gerekir. Değerler eğitimini nesillere verecek olan eğitim ordusunun da, bu değerleri çok iyi öğrenip içselleştirme zorunluluğu vardır. Okuldaki eğitime takviye olarak, anne babanın da evdeki eğitimde aynı hassasiyeti üslenmesi gerekir. Başkaları, bizim değerlerimize imrenerek bakarken, ondaki kıymeti ve enerjiyi çözmeye çalışırken, gençlerimiz henüz bu değerleri yeni yeni keşfetmektedir. Bugün geldiğimiz noktada, maddi anlamdaki medeniyette yücelme ve yükselme olmasına karşın, gönül ve ruh medeniyetinde büyük irtifa kaybı yaşanmaktadır. İnsanlarımızdaki ben duygusunun zirve yaptığı, internetle sarmaş dolaş vaziyette yalnızlaştığı ve gündüz hayalleri, gece de düşleriyle oyalandığı bir ortamda doğan bu boşlukta, acilen Değerler Eğitimine ihtiyaç olduğu kanaatindeyiz” ifadelerini kullandı.