İlçemizde birçok kurum ve kuruluşu Engelliler Haftası nedeni ile özel programlar düzenlerken, bu silsileye Halk Eğitim Merkezi’de dahil oldu. Halk Eğitim Merkezi’nde düzelenen programla engelliler doyasıya eğlendi.
Programda defile gösterisi ve Kafkas Folklor ekibi gösterisi yer alırken, engelli öğrenciler şiir okumayı ihmal etmedi.
FARKINDALIK VE BİLİNÇ YÜKSELTME ÇALIŞMASI OLMAK ZORUNDADIR
Program açılışında açıklamalarda bulunan Halk Eğitim Merkezi Müdürü Burhanettin Özdemir, “3 Aralık Birleşmiş Milletler tarafından 1992 yılından beri “Uluslararası Engelliler Günü” olarak kabul edilmiştir. Engelli insanların yaşadıkları sorunlar sadece kendilerinin değil; ailelerinin, çevrenin, toplumun, kısacası tüm insanların ortak sorunudur. İnsanların engelli olmaları çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan bir sonuç olmakla birlikte, engellilerin normal bir hayat sürmeleri ancak toplumsal duyarlılığın oluşturulmasıyla mümkündür. Bu anlamda, engelli vatandaşlara acıma duyguları ile yaklaşmak yerine, kurumsal hizmetlerin geliştirilmesi esas alınmalıdır. Bu nedenle engellilere hizmet götüren kamu, özel sektör ve gönüllü sivil toplum örgütlerinin güçlendirilmesine önem verilmelidir. Başta İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi olmak üzere bir çok belge engelli sorununu, temelde bir insan hakları sorunu olarak ele almaktadır. Bizim anayasamız ve yasalarımız da engellilere ilişkin olarak evrensel değerlerle paralel düzenlemeleri ön görmüş, devleti engellilerin sorununa yönelik yükümlü kılmıştır. Devletimizin evrensel ölçülerde engellilerini sahiplenme çabası, toplumsal bilinçlenme ve kamuoyu desteği ile anlamlı ve gerçek bir boyuta ulaşacaktır. Bu hedefe yönelik iyi niyetle çalışan pek çok özverili kişi ve kuruluş var. Ama toplumda pek çok konuda olduğu gibi; engelliler alanında da zihinsel olarak aşmamız gereken bir nokta var. Engelli yurttaşı, öteki olarak görmekten zihnimizi kurtarabilirsek ve engelliyi eş haklara sahip bir birey olarak kabul etmeyi içimize sindirebilirsek; engelliler konusunda çok ciddi bir adım atmış olacağız. Dolayısıyla; engellinin yaşama kazandırılması hedefi, öncelikle bir farkındalık ve bilinç yükseltme çalışması olmak zorundadır” dedi.
DÜNYA NÜFUSUNUN YÜZDE 10’U ENGELLİ BİREYLERDEN OLUŞUYOR
Dünya nüfusunun %10’unun engellilerden oluştuğunu belirten Özdemir, “Dünya nüfusunun yüzde 10’u engelli bireylerden oluşuyor. Türkiye nüfusunun ise yaklaşık yüzde 12’si engellilerden oluşmaktadır. Ülkemizde bu korkutucu değeri oluşturan nüfusun; yaklaşık 2,5 milyon kadarının konuşma, 1,5 milyon kadarının eğitilebilir zekâ geriliği, 1 milyon kadarının ortopedik engelli, 650 bin kadarının sürekli hasta, 400 bin kadarının işitme ve 130 bin kadarının görme engelli olduğu biliniyor. Ülkemizde son yıllarda devletimiz engellilere pek çok yatırımlar yapmış, eğitim imkanları sağlamış, bunun yanında milletimizde bir bilinç oluşmuştur” dedi.
SÖMESTİRLERDE ARA VERMEDEN HİZMET VERMEKTEYİZ
Burhanettin Özdemir, konuşmalarını şu ifadelerle tamamladı: 2012 yılında örgün eğitim dışında kalan engellilere M.E.B emriyle H.E.Merkezlerinde kurslar açılması istenmiş 23 yaş üstü engelli vatandaşlarımıza,2 yıl önce Meslek Eğitim Merkezinin bir katında 3 sınıfta, örgün eğitim kurumu gibi haftanın 5 günü 8 saatlik kurslarla eğitim vermeye başladık.İnegöl belediyesinin katkılarıyla öğle yemekleri ve İlçe Milli Eğitim müdürlüğü ihalesiyle servisleri sağlanmaktadır.Yenice Mahallesindeki eski binamızda 4 sınıfta 36 öğrencimiz ve her sınıfta 2 öğretmen olmak üzere 8 öğretmenle yaz tatili ve sömestrlerde ara vermeden hizmet vermekteyiz. Velilerimizle birlikte kahvaltılar geziler, spor etkinlikleri ve gençlik kamplarında yazın birer hafta katılımlarını sağladık. Eski binamızda ahşap oyuncak atölyesi oluşturarak,çarşı içinde olması nedeniyle satış reyonu ile gelir elde etmelerini de sağlamak istiyoruz. 23 yaş üstü engellilerimizin ilimizde örnek bir şekilde eğitim imkanı sunulmasında emeği geçen herkese teşekkür eder, katılımızdan dolayı tekrar şükran ve saygılarımı sunarım.