İnegöl’de organ bağışı artıyor

3-7 Kasım Organ Bağış Haftası dolayısı ile açıklamalarda bulunan İnegöl Devlet Hastanesi Organ Bağış Koordinatörü Sevda Durmuş, eskiye bakıldığında İnegöl’de organ bağış bilincinin oluştuğunu ve sayılarda artış gözlendiğini ifade etti.

Yayınlama: 06.11.2014
976
A+
A-

İnegöl Devlet Hastanesi Organ Bağış Koordinatörü Sevda Durmuş, yeni hastaneye taşındıkları için yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını ve geçtiğimiz yıllarda 3-7 Kasım Organ Bağış Haftası dolayısı ile gerçekleştirilen etkinlikleri bu sene daha ileri bir tarihte gerçekleştirebileceklerini söyledi.

 

TAŞINMA İŞLEMİ PROGRAMLARI ERTELETTİ






Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan İnegöl Devlet Hastanesi Organ Bağış Koordinatörü Sevda Durmuş, “Biz normalde her yıl Bursa Bölge Koordinasyon Merkezi ile birebir hemen hemen aynı çapta etkinlikler ayarlıyorduk. Stantlar açıyoruz, eğitimlere çıkıyoruz, halk ve okul eğitimleri veriyoruz. Hastane içerisinde sağlık çalışanlarına eğitimler veriyoruz, broşürler dağıtıyoruz ve hastalar ile hasta yakınlarını bilgilendiriyoruz. Fakat bu yıl hastanemiz taşındı, yeni binaya gelmek ve daha iyi hizmet verebilmek adına hepimiz çok yorulduk. O yüzden bu yılki etkinliklerimizi biraz ertelemek zorunda kaldık. Sadece sizlerin aracılığı ile ancak bu haftanın öneminin altını çiziyoruz. Fakat diğer yıllarda yaptığımız gibi eğitim çalışmalarımızı, etkinliklerimizi bu hafta yapamayacağız, daha ileriki tarihlerde yapılacak. Bu sıralar öyle bir şey yok. Halkımızdan daha ilerideki tarihlerde yine destek bekliyoruz” dedi.

 

6-7 KİŞİYİ KURTARABİLİRSİNİZ

Organ bağışının önemine değinen Sevda Durmuş, “Her yıl binlerce milyonlarca insan kalp, böbrek ya da karaciğer beklerken hayatını kaybediyor. Biz insanların organlarını bağışlamalarını isterken öldükten sonra bağışlamalarını istiyoruz ve bunun dini açıdan hiçbir sakıncası olmadığını her zaman vurguluyoruz. Zaten ilgili   haftada da bu haftada da her yıl olduğu gibi Cuma hutbelerinde din görevlileri tarafından medyada, yerel ve ulusal kanallarda yeterince yer alacaktır. Artık insanlar da bu konuda bilinçlendiler. Dini açıdan hiçbir sakıncası olmadığını biliyorlar. Öldükten sonra başka bir insanın yaşaması için katkıda bulunmayı herkes ister. O yüzden de organ bağışı biz yaşamımızı yitirdikten sonra bütün organlarımız kullanılırsa 6-7 kişinin yaşamasına sebep olabiliriz ve bu dini açıdan baktığımızda yapılabilecek en büyük sevaptır. Bunun karşılığını maddi veya herhangi bir şekilde karşılayamayız ve aynı şekilde bir işlem yapamayız. Ancak bir insana can verebiliyoruz ve bunu da öldükten sonra yapıyoruz. Bu çok önemli ve güzel bir şey. Kalp ve karaciğer bekleyemiyor, böbrek bekleyenler yine diyaliz makinelerinde bekleyebiliyorlar. Yaşam standartları düşüyor fakat birkaç yıl daha yaşayabiliyorlar fakat kalp ve karaciğerde böyle bir durum söz konusu değil. Organ bulunamazsa kişi hayatını kaybediyor. Bu yüzden özellikle insanları bu konuda daha duyarlı olmaları için davet ediyorum” şeklinde konuştu.

 

MEYVELERİNİ TOPLAMAYA BAŞLADIK

Organ bağışında İnegöl’ün durumunun sorulması üzerine konuşan Durmuş, “Yaklaşık 8 yıldır organ bağışı ile ilgileniyorum. İlk yıllar ile kıyasladığımda kendimle gurur duyuyorum. İlk zamanlarda ben de isyan ederdim hiç kimse ilgilenmiyor, hiç kimsenin ilgisi yok diye. Siz birer tohum ekeceksiniz demişti büyüklerimiz, daha sonra meyvelerini belki başkaları toplayacak belki siz toplayacaksınız demişlerdi. Şimdi ben meyvelerini toplamaya başladığımı düşünüyorum ve şanslıyım kendi ektiğim tohumların meyvelerini topluyorum. İlk yıllarda insanlar çok ilgili ve bilinçli değillerdi fakat yavaş yavaş her geçen yıl biraz daha ilgi artıyor. Hatta biz eskiden ‘Organ bağışında bulunmak ister misiniz?’ diye sorardık şimdi insanlar kendileri gelerek ‘Ben bağışta bulunmak istiyorum’ diyorlar. Sayı çok fazla değil ama ilerleme var. Bu bizi mutlu ediyor” diye konuştu.

 

7 BEYİN ÖLÜMÜNDEN 2’Sİ ORGAN BAĞIŞLADI

2014 yılı içerisinde şimdiye kadar İnegöl Devlet Hastanesi olarak 7 tane beyin ölümü tespitinde bulunduklarını aktaran Durmuş, “Ne yazık ki vefat eden hastalarımızın yakınları sadece 2 tanesinin organlarını bağışladılar. Kendilerine çok teşekkür ediyoruz, vefat edenlere başsağlığı diliyoruz. Rakamlar bu şekilde. 2 organ bağışı ve 7 beyin ölümü var” ifadelerini kullandı

 

25 KİŞİ ORGAN BAĞIŞINI VASİYET ETTİ

Organ bağışında yeni bir sisteme geçildiğini belirten Durmuş, “Şimdi sistem değişti artık biz bilgisayarda kayıt altına alıyoruz ve insanların yasal olarak vasiyeti oluyor. 2014 yılında bu sisteme geçtikten sonra 25 bağış aldık. Bu iyi bir rakam. Eskiden belki hiç olmuyordu belki de 1-2 tane oluyordu” dedi.

 

3 KİŞİYE HAYAT VERDİ

Son yapılan bağışın 3 kişiye hayat verdiğini aktaran Durmuş, “Vefat eden hastaların yakınları bağışladıklarında en sonuncusunda 2 böbrek 2 ayrı hastaya gitti, karaciğer başka bir hastaya gitti 3 kişi oldu. Kalp uyumlu olsaydı birisine gidecekti kalp uyumlu olmadığı için olmadı, bu sayı 4 olacaktı. Akciğer yine öyle 5’e çıkacaktı. Bağışlanan organa göre değişiyor; kol, bacak, yüz, kıkırdak, kemik, deri, ince bağırsak, rahim bunları gittikçe uzatabiliriz. Bizde doku uyumu şart. Eğer uyum olursa bu saydığım sayılar kadar insanın hayatı değişebilir ve kurtulabilir” açıklamalarında bulundu.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş