Ev alırken bunlara dikkat!

İnegöl Tüketicileri Koruma Derneği (TÜKODER) Başkan Yardımcısı Şükrü Sütçü, konut alışverişleri ile ilgili dün makamında bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Yayınlama: 10.07.2014
811
A+
A-

İnegöl Tüketicileri Koruma Derneği (TÜKODER) Başkan Yardımcısı Şükrü Sütçü, konut alışverişi sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar ile ilgili bilgiler verdi.

 

EV SATIN ALIRKEN MUTLAKA SÖZLEŞME YAPIN!






Şükrü Sütçü açıklamasında şu ifadelere yer verdi: Öncelikle satıcı görünen kişinin konutun gerçek sahibi olup, olmadığını araştırarak varsa tapu senedi alın. Tapu dairesinden konutun kime ait olduğunu araştırarak teyit edin. Konut sahibinin adına taşınmazın değerini azaltacak bir kayıt (Haciz, ipotek ve kat ittifakı gibi) tapu devrinin yapılmasına bir engelin bulunup bulunmadığını mutlaka tapu görevlilerinden yardım alarak öğrenmelisiniz. Alınacak konut henüz kat mülkiyetine geçmemişse, yapı kullanma izin belgesi (iskân ruhsatı) alınması ve kat mülkiyetine geçiş ile ilgili birçok formalitenin olacağı gibi bir takım masraflarında göze alınacağı unutulmamalıdır. Konut alımında mutlak suretle noter huzurunda sözleşme yapılması gerekir. 6098 Sayılı Borçlar Kanununun Şekil Başlıklı 237. maddesi; taşınmaz satışının geçerli olabilmesi için, sözleşmenin resmî şekilde düzenlenmesi şarttır. Taşınmaz satışı vaadi, geri alım ve alım sözleşmeleri, resmî şekilde düzenlenmedikçe geçerli olmaz. Ayrıca 1512 Sayılı Noterlik Kanununun Düzenleme şeklinde yapılması zorunlu işlemler başlıklı 89. maddesi ise niteliği bakımından tapuda işlem yapılmasını gerektiren sözleşme ve vekâletnamelerle, vasiyetname, mülkiyeti muhafaza kaydı ile satış, gayrimenkul satış vaadi sözleşmelerinin bu hükümler çerçevesinde yapılması açıklandığından; konut alımında mutlaka noterden sözleşme yapılmalı, sözleşmede kullanılacak tüm malzemeleri ve işin aksaması halinde tazminatı belirtilmelidir. Bu konuda gerekirse tanıdınız bir avukatınızdan hukuki yardım almalısınız.

 

OTURMAK İÇİN Mİ YATIRIM İÇİN Mİ?

Markalı konut projelerinden ev sahibi olmak istiyorsanız öncelikle projeyi yapan inşaat firmasını araştırın. Teslim ettiği konutları gezin, görün ve ‘Adam büyük TV kanallarında reklam veriyor, firma çok büyük bize bunun adı yeter’ diyerek kendinizi kandırmayın. Çünkü reklamlar genellikle abartılı olduğundan büyük hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz. Ev almaya karar verdikten sonra vatandaşlarımız ‘Evi oturmak için mi yoksa yatırım için mi alıyorum’ sorusunu kendilerine sormaları gerekir. Oturmak için alıyorsanız civardaki evlerin fiyatlarını öğrenerek kıyaslayın, Evin işinize, çocuklarınızın okuluna yakın, trafik sorunu yaşamayacağınız, içinize sinen, sizin ve ailenizin hayatına uygun, güneş görüyor olmasına, çocuklar için oyun alanına ve oto park kapasitesinin yeterliliğine, deprem yönetmeliğine uygunluğuna, sanayi kuruluşlarına uzak olmasına dikkat etmelisiniz.

 

DERNEK HUKİKİ BAĞLAMDA YANINIZDA

Dişinizden tırnağınızdan artırdınız ve bin bir güçlükle aldığınız konutun işlemi maalesef bitmiyor, bu seferde evin vergi işlemi başlıyor. Alacağınız konutun değeri tapudaki emlak değerinden düşük olamaz. Ancak gerçek alım satım değeri emlak değerinin altında kalıyorsa bunu tapu memuruna söyleyin ve rakamı tapuya yazdırın. Konutu aldığınız yılı takip eden yıl içerisinde emlak vergisini ödemeye başlamalısınız. Tapuda alım satım yapılırken belediyelere de otomatik bilgi gidiyor. Aldığınız yıl siz bildirmeseniz bile belediyelerin haberi olacaktır. Bu işlemleri tamamladınız ağzınızın tadıyla konutunuzda oturmanızı bütün kalbimle temenni ederken herhangi bir sorun yaşadığınızda İnegöl Tüketiciyi Koruma Derneği olarak hukuki desteği sağlayacağımızı bütün samimiyetimizle belirtirken sorunsuz günler dilerim.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş