BAL MEVSiMi iYi AMA ARILAR iYi DEĞiL SEBEBİ İSE ; ZİRAİ İLAÇLAR

Nisan ayından bu yana İnegöl’ün zengin bitki örtüsüne sahip ovasında ve dağlarında arıcılık yapan arıcılar, bal hasadına başladı. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Bursa Arıcılar Birliği İnegöl Temsilcisi Zeynullah Soylu, “Bal mevsimi iyi ama arılarımız iyi değildi. Sebebi ise zirai ilaçların bahar mevsiminde arılarımızı öldürmesidir” dedi.

Yayınlama: 23.09.2019
856
A+
A-

İnegöl’de geçimlerini arıcılıkla sağlayan bal üreticileri, eylül ayının gelmesiyle bal hasadına başladı. 20 bin arı kolonisinin olduğu İnegöl’de bu yıl iyi petekler 20-30, orta halli petekler 8-10, kötü petekler ise 6-7 kilogram arasında bir bal verdi.

 

ZİRAİ İLAÇLAR KÖTÜ ETKİLEDİ






Bursa Arıcılar Birliği İnegöl Temsilcisi Zeynullah Soylu yaptığı açıklamada; “Bu sene arılarımız bahar döneminde çok iyi durumdaydılar. Fakat ağaçların çiçek açtığı mevsimde zirai ilaçların atılmasıyla arılarımızda ölümler yaşandı. Güçlü arılarımız o dönem çiçek mevsimi olduğu için hep dışardaydı ve zehirlenmeyle birlikte peteklerde çöküntü oldu. Güçlü arılarımızdan %30 geride olan arılarımız o mevsimde fazla dışarı çıkmadığı için onlar zehire yakalanmadı. Bal sezonunda iyi balı bahar mevsiminde zayıf olan arılardan aldık. Beklentimizin yüksek olduğu arılarımız ise zehirlenmeyle birlikte istenilen seviyede bal üretemediler” şeklinde konuştu.

 

BAL MEVSİMİ O KADARDA KÖTÜ DEĞİLDİ

Bu sene bal mevsimi aslında o kadar kötü olmadığının altını çizen Soylu, “Bal vardı mevsimde ama maalesef beklentilerimiz olan arıları istenilen seviyeye getiremedik. Ondan dolayı biraz şikâyetçiyiz. Bal mevsimi iyi ama arılarımız iyi değildi. Sebebi ise zirai ilaçların bahar mevsiminde arılarımızı öldürmesidir. İnegöl’de ortalama 20 bin tane koloni var. Bu kolonilerde %30 civarında bir verim alındı. Bahar mevsiminde yaşanan arı ölümlerinden sonra 15-16 kilo bal veren petek bu yıl 6-7 kilo bala düştü. Ortalama ise 8-10 kilogram dolaylarında petek başına bal aldık. Bazı arılarımızdan 20-30 kilo da bal alıyoruz ama bunu kovan başına indirdiğimiz zaman bu ortalama ortaya çıkıyor. Tam kestane balı üretimi döneminde bir yağış oldu ve hava muhalefeti sebebiyle orada bir kaybımız oldu. Ama diğer bitki ballarında sorun yaşamadık” ifadelerini kullandı.

 

ÇİFTÇİLERDE BİZİ DÜŞÜNSÜN

Çiftçilere bir ricada bulunan Soylu, “Ben çiftçilerimizden şunu istiyorum, zirai ilaçlama dönemlerinde dikkatli olalım bu hayvanlarda ölmesin. Çiftliler belki biz arıcılara biraz kızıyorlar ama bize kızmasınlar biraz dikkatli olsunlar yeter. Eğer ki arı popülasyonu güzel çıkarsa bu çiftçimiz inde işine gelir.  Eğer onlar böyle devam ederse bizde arılarımızı çiçek döneminde buradan kaldırmak zorunda kalırız. Ağaçların çiçek döneminde arıların %77 dölleme oranı var bu bilimsel olarak da kabul edilmiş bir şeydir” diye konuştu.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş