Türkiye özlemi ile büyüyen bedensel engelli Ahıska Türk’ü Süleyman, anavatana kavuştu

Yayınlama: 21.12.2023
77
A+
A-

Rusya’nun Rostov şehrinde yaşayan bedensel engelli Ahıska Türk’ü Süleyman Çahalov (31), yıllardır özlemini çektiği Türkiye’ye ilk kez gelerek anavatana kavuştu. İnegöl’de ailesini ziyaret eden Süleyman’ın annesi Gülsenem Çahalova, gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

Azerbaycan’da dünyaya gelen ve akabinde küçük yaşlarda Rusya’nın Rostov şehrine bağlı Salsk ilçesinin Berezovka Köyü’ne gelerek burada yaşamaya başlayan Ahıska Türk’ü Süleyman Çahalov, hareket kısıtlılığı nedeni ile günleri televizyon önünde geçirmeye başladı.






Sürekli Türk kanallarını izleyen Çahalov, Türkiye’ye duyduğu özlem nedeni ile annesi Gülsenem Çahalova’ya (49) kendilerinin anlaşabileceği hareketler ile Türkiye’yi ziyaret etmek istediğini ifade etmeye başladı.

Çocuğunun fiziksel hareket kısıtlılığı ve diğer çocuklarının da okula gitmesinden dolayı Gülsenem Çahalova, Süleyman’ın isteğini yerine getiremedi.

Uzun yıllar sora Süleyman’ın bu isteğini kıramayan anne Günsenem Çahalova, diğer oğlu Mustafa Çahalov (26) ile birlikte Süleyman’ı Türkiye’ye getirmek için anlaştı.

Uzunca bir yolculuğun ardından anavatana adım Süleyman Çahalov mutluluğu yaşarken, Ayasofya Camii ailenin ilk durağı oldu.

İstanbul’daki tarihi noktaları gezdikten sonra İnegöl’e gelen Çahalov Ailesi, Okur Gazetesi Muhabiri Serhat Çiçek’e özel açıklamalarda bulundu.

– ‘Televizyona baktığında sürekli (Türkiye’ye) gitmek istiyorum diyordu’

Süleyman’ın konuşamadığını fakat iyi anlaştıklarını belirten Anne Gülsenem Çahalova,

“Süleyman’ı biz büyüttüğümüz için onun dilini anlıyoruz. Yanında bir birkaç gün kalsa onun dilinden anlar. Televizyona baktığında sürekli (Türkiye’ye) gitmek istiyorum diyordu. Diğer çocuklarım okuyordu, vaktimiz yoktu. Diğer çocukların okulu bitti evlendiler bizim de gelme sürecimiz çözüldü. Pasaportu yoktu. Pasaport almak gerekiyordu. Süleyman’ı götürsen olmuyor, fotoğrafını çekmek zor. Daha sonra evimizde çekip, daha sonra bilgisayardan düzelttiler. Böyle bir engelliye hiç pasaport vermediklerini söylediler. ‘Nereye gitmek istiyor?’ diye sordular. Bizde Türkiye’ye gitmek istiyor dedik. Sağolsunlar pasaportu verdiler. 1 Ay içinde pasaportu aldık” dedi.

–  ‘İlk defa Ezogelin Çorbası içti Süleyman’

Süleyman’ın yolda gelirken heyecandan uyuyamadığını belirten Çahalova, şu ifadeleri kullandı:

“Benden yemek istemedi, uyumadı. Uyu diyoruz, ‘yok’ diyor. Çevreyi izleye izleye geldi. Duralım, mola verelim diyoruz, bin 300 kilometre yemeden geldi, istemedi. Sonra Rize’de otele geldik. Orada sipariş verdik ve Türk yemekleri geldi, Ezogelin çorbası içtik. İlk defa Ezogelin Çorbası içti Süleyman. Sonra 1300 kilometre yine uyumadan buraya geldik. Süleyman diyor ki; ‘Ben etrafa bakacağım, uyumayacağım’. Manzaraya baka baka geldik”

– ‘İçinde bir değişiklik var. Güzel uyuyor ve geldiğimizden beri hiç ilaç vermedim’

Kendisinin de ilk defa anavatana geldiğini belirten Çahalova, Süleyman’ın geldiğinde beri içinde bir değişiklik olduğunu ve bu nedenle ilaç vermediğini ifade etti.

Çahalova, bedensel engelli oğlunun ilk kez uyku düzenine sahip olduğunu ifade ederek, şu ifadeleri kullandı;

Hislerim bir başka. Geldim, gördüm. Bende yıllardır gelmek istiyordum. Televizyon olduğu için Türkiye ile ilgili konulara bakabiliyoruz. Çok merak ediyorduk, gelip görmek başka, bakmak başka. Benimde pasaportum yoktu. Zaten olsa da Süleyman’ı bırakıp gelemezdim. İkimiz beraber pasaportları yaptırdık. Eşim, ‘Süleyman gidemez, hastalanır’ dedi. Tansiyonu çıkıyor, iniyor. Buraya geldiğinde beri akşam yatıyor, sabah kalkıyor. Bizim orada öyle değil. Sabah kadar oğlum bakar, ben bakarım, eşim bakar, yatağında sürekli çeviririz. Şimdi düşünüyorum eve gittiğimizde nasıl olacak? Bakalım uyuyacak mı? Geldiği için içinde bir değişiklik var. Güzel uyuyor ve geldiğimizden beri hiç ilaç vermedim

Aileyi ziyaret eden İnegöl Ahıska Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Rüstem Musaoğulları ise,

Süleyman’ı Türkiye’de ağırlamaktan, misafir etmekten çok mutluyuz. Yurt dışındaki Ahıska Türklerinin vatana millete olan sevgisi, sahip çıkması ve çok özlem içinde büyüyorlar. Süleyman’da aynı şekilde 30 yıldır büyük bir özlem içerisinde büyümüş. Allah’ın izni ile Türk vatandaşı da olacak Süleyman, ilerideki gelişlerinde inşallah oda olacak. Süleyman gibi nice özlemle büyüyen Ahıskalı hemşerilerimiz var. İnşallah onların da vatan hasretleri sona erer. Bizler ülkemizi çok seviyoruz, ana vatanımızı çok seviyoruz. Başta Cumhurbaşkanımıza çok teşekkür ediyoruz. Şuan süreç çok güzel işliyor Türk vatandaşlığı için tabi Cumhurbaşkanımızın önderliğinde. Ona minnettarız açıkçası bu süreç için. Bizler vatanımızı seven, milletini seven, burada yaşamaktan dolayı çok memnun olan insanlarız. Bütün Türkiye için çalışmaya devam ediyoruz. Süleyman gibi nice Ahıskalı vatandaşlarımız inşallah ülkemize gelerek, ülkemizin kalkınmasında daha büyük bir etken olacaklardır inşallah” diye konuştu.

HABER: SERHAT ÇİÇEK



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş