Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı bir kursta görev yapan İmel, Şelale adını verdiği kuklasıyla öğrencilerin derse ilgisini artırıyor. Çocuklar, kukla yardımıyla dini değerlerin yanı sıra iyi insan olmanın yolunu eğlenerek öğreniyor.
İmel, bir programda denk geldiği okul öncesi öğretmeninden etkilenerek vantrilok (karnından konuşan) tekniğini öğrenmeye başladı. Kısa sürede, dişlerini kapatıp dudaklarını hareket ettirmeden konuşmayı başaran İmel, öğrendiği bu tekniği derslerine de taşıyarak, 2 yıldan fazla süredir çocuklara kuklayla ders anlatıyor.
Hatice Sena İmel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Şelale’nin çocukların eğitimine katkı verdiğini söyledi.
Birçok atölyede küçük yaştaki çocuklara eğitim verdiğini anlatan İmel, “Çocuklar, Şelale’yi arkadaşları gibi gördüğü için çok seviyor. Sanki kendi yaşıtlarında birisiymiş de onlara bir şeyler öğretiyormuş gibi Şelale’yi örnek alıyorlar.” diye konuştu.
İmel, kuklayı özellikle 4-6 yaş grubundakilerin eğitiminde kullandıklarını belirterek, “Bu yaş grubundaki çocuklar, somut düşünmeye daha yatkın oldukları için kuklayla dersleri somutlaştırıyoruz. Bu sayede çocukların eğlenerek öğrendiği bilgiler daha çok akılda kalıyor.” ifadesini kullandı.
Arapça harflerin öğrenimi başta olmak üzere pek çok dersin Şelale ile işlendiğini aktaran İmel, şöyle devam etti:
“Çok ilgi çekmesini istediğimiz konularda dersleri Şelale’yle işliyoruz. Kuklanın nasıl konuştuğunu merak ettikleri için çocukların dikkati hep onda oluyor. Şelale, sınıfa elinde bir harf çubuğuyla gelerek Kur’an-ı Kerim’deki harfleri tanıtıyor. Çocuklarla birlikte dua ediyor, bilmeceler sorup hikayeler anlatıyor. Örneğin çocuklar hasta olduğunda Şelale de hasta oluyor ve çocuklara sağlıklı olmanın ne demek olduğunu anlatıp hissettiriyor. Bu sayede daha kolay öğreniyorlar.”
Velilerden oldukça güzel dönüşler aldığını, bu durumun kendisini mutlu ettiğini vurgulayan İmel, “Çocuklar eve gittiklerinde Şelale ile işlediği dersi anlatıyor. Anne babalar ‘Nasıl bir şey bu Şelale?’ diye merak ediyor.” dedi.
Vantrilok ile eğitimin yeni yaygınlaşmaya başladığını ifade ederek İmel, sosyal medya üzerinden canlı yayın yaparak sadece kendi sınıfına değil, başka öğrencilere de ulaştığını kaydetti.
Keçiören Müftüsü Mehmet Şahin de bu tür etkinliklerle hem çocukları hem de aileleri memnun ettiklerini dile getirerek, “Amacımız, çocuklarımızın eğlenerek eğitilmeleri, değerlerini tanımaları. Ailelerden çok güzel geri dönüş alıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.