İnegöl’deki meslek liseleri tarihi bir dönüşümün eşiğinde. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü; öğrencileri, hayırsever iş adamı Mehmet Yıldız tarafından yapılan eğitim kampüsüne yönlendirmek adına ilçedeki meslek liselerini Anadolu lisesine dönüştürme kararı aldı. Yapılacak olan dönüşümle birlikte İnegöl’ün 30 yıllık lise binası ihtiyacı da karşılanmış olacak.
İnegöl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Baştürk, meslek liselerini bekleyen dönüşüm ve yeni sistemle ilgili açıklamalarda bulundu.
İNEGÖL RAHATLAYACAK
Merkezdeki meslek liselerinin önünü kapattıklarını belirten Baştürk şöyle konuştu: Milli Eğitim olarak Bakanlığa İnegöl Dörtçelik Endüstri Meslek Lisesinde mevcut bulunan mobilya ve metal alanlarını komple buraya taşımayı teklif ettik. Öğrencisi, öğretmeni ve kadrosuyla birlikte buraya taşımak istiyoruz. Çünkü biz İnegöl’de mesleki eğitimle ilgili 50 yıllık ciddi bir çalışma yaptık. Bu yıl önemli bir geçişteyiz, sırat köprüsündeyiz. Başarabilirsek İnegöl rahatlayacak, başaramazsak İnegöl’de mesleki eğitimle ilgili bu kadar yatırım bana göre bedavaya yapılmış olacak.
BRANŞLAŞMAYA GİDİLECEK
Ne yaptık biz İnegöl’de? Dörtçelik Endüstri Meslek, Alanyurt’ta İMKB Endüstri Meslek, Yenice’de Öztarhanlar Endüstri Meslek Lisesi, İnegöl’de de 3 tane Kız Meslek Lisemiz var. Biz İnegöl’deki bu meslek liselerinin önlerini kapattık, az öğrenci alacağız. Kampüsün önünü açtık. Daha doğrusu, meslek lisesi öğrenci akışını şehir içinden kampüse taşımamız gerekiyor. Bunun için de Alanyurt’taki İMKB Endüstri Meslek Lisesini kademeli olarak kapatıyoruz. Oraya bir daha Endüstri Meslek Lisesi öğrencisi almayacağız, çünkü kampüsümüz var burada. Orada farklı bir lise olacak. Yenice’deki Öztarhanlar Endüstri Meslek Lisesi’ni de tamamen kapatıyoruz. Oraya da bir Anadolu Lisesi açmayı düşünüyoruz. Oradaki öğrenciler ya kampüse gelecek ya da Dörtçelik Endüstri Meslek Lisesine gidecek. Kız Meslek Liselerinde de her okulda farklı bölümler olacak. Çocuk gelişimi bir okulda, bilişim teknolojileri bir okulda olacak. Orada da branşlaşmaya gidilecek. Bakanlığımıza da biz bu projeyi gönderdiğimiz, aslında biz de Milli Eğitim Bakanlığı olarak böyle bir çalışmayı Türkiye genelinde yapmayı düşünüyoruz, ama başaramadık dediler. İnegöl bunu başarmışsa biz sizi sonuna kadar destekliyoruz dediler. İl İstihdam Kurulu bu çalışmayı kabul etti, Bakanlıktan da önümüzdeki hafta içerisinde onay bekliyoruz.
ÇOK ÖNEMLİ BİR YATIRIM
Kampüsteki mesleki bölümlere kaliteli öğrencilerin çekilmesi için çalışacağız. Bu binaları birileri yapar, çok önemli bir yatırım. Birileri buralarda öğretmenlik yapabilir, çok önemli bir yatırım. Buralara birileri parasal katkı verir, burs verir önemli bir yatırım. Ama siz bu binaların kapılarını altından, pencerelerini gümüşten bile yapsanız eğer öğrenci yoksa iyi bir eğitim ve kalite yoksa yapılanların hiçbir anlamı olmaz. Bizim önceliğimiz buraya öğrenci çekmek olacak. Öğrenci çekerken de bir işe yaramayan, iş üretmeyen veya başarısız öğrencileri değil, bu işe kalite getirecek öğrencileri çekmemiz gerekiyor.
30 YILLIK LİSE İHTİYACI KARŞILANMIŞ OLACAK
Planlanan projenin hayata geçirilmesi durumunda İnegöl’ün 30 yıllık lise ihtiyacı da karşılanacak. 450-470 puanla Sağlık Mesleğe öğrencilerin kayıt olduğunu görüyoruz. Babasına soruyoruz, ben çocuğumun sağlıkçı olmasını istiyorum diyor. 450 puanla imam hatibe giren öğrenciler var. Babasına, senin çocuğun bu puanla Fen Lisesine, Öğretmen Lisesine gider dediğimizde, ben çocuğumun din eğitimi almasını istiyorum diyor. Mobilya bölümüne de benim çocuğum iyi bir mobilyacı olarak diye düşünüp 400-450 puanla öğrencileri buraya çekmemiz gerekiyor. Bu zamana kadar hep başka bir okulu kazanamazsan meslek lisesine gidersin diye bakıldı. Halbuki sanatkar zeki olacak, sanatkar çevik olacak, adamın kafası çalışacak, proje üretecek, çizim yapacak, makinenin başına geçecek az zamanda çok iş başaracak. Böyle düşünürsek bu proje İnegöl’ü uçurur. Belki de İnegöl’de bu sayede 20-30 yıl lise yapmaya ihtiyaç kalmayacak durum oluşur.