Buğday’da verim sevindirdi

Türkiye genelinde buğday rekoltesinde yaşanan düşüşün aksine İnegöl’deki verimliliğin beklenenin üzerinde olması hem yetkilileri hem de üreticileri sevindirdi.

Yayınlama: 09.07.2014
1.007
A+
A-

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mahmut Doğru, hasat sezonunun başlamasının ardından dün Şehitler köyüne giderek buradaki buğday tarlalarında incelemelerde bulundu.

 

TANE KAYBI DA AZ






İncelemelerin ardından değerlendirmelerde bulunan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mahmut Doğru şunları söyledi: Bugün buğday ve hububat ekilişinin yoğun olduğu Şehitler köyümüzdeyiz. Şuanda İnegöl’ümüzde 2014 yılı itibariyle 75-80 bin dekarlık alanda hububat ekimi yapılmaktadır. Bu yıl buğdaylarda çok iyi verim ve kalite beklemekteyiz. Şuanda verim ortalamanın biraz üzerinde gözüküyor. Kalite anlamında ise çok güzel. Yaptığımız tespitlerde süne emgi oranı da gayet düşük. Diğer alanlarda hasada başladığı zaman inşallah daha iyi verim ve kalite olur. Üreticilerle sohbet ettiğimiz zaman dekara 500-600 kilogram civarında bir verim olduğundan bahsediliyor. Kalite de çok güzel. İnşallah böyle devam eder. Tane kaybının yüzde 1’in üzerinde olmaması gerekiyor. Şuan tane kaybı az. Allah bol ve bereketli kazançlar versin. Üreticilerimiz de mahsullerini inşallah iyi fiyata satarlar diye umut ediyoruz. Hasat şuan başladı ve tahminen bu ay sonuna kadar devam edecek. İnegöl buğdayı verim ve kalite anlamında umulanın çok üzerinde. Buğday satışı konusunda serbest piyasa. Üreticiler istedikleri yere verebiliyorlar. İnegöl buğdayı İnegöl’de ki evlerin sofralarına gidiyor.

 

ANIZIN ZARARI ÇOK

Anız özellikle çevreye, toprağa ve ekosisteme olumsuz etkileri var. Bu anlamda mutlaka ve mutlaka anız yakmasınlar. Çünkü tarımsal ve organik ekosistemi yangın, bilinçsiz anız yakmalar bozuyor. Çevreye zararlı etkisi vardır. Erozyona sebebiyet verebilir. Bu anlamda üreticilerimizin çok dikkatli olması gerekiyor. Anız yakıldığında 5326 sayılı Kabahatler Kanunu, 2872 sayılı Çevre Kanunu ve 6831 sayılı Orman Kanunu’na göre bunun suçu vardır. Bununla ilgili İl Koordinasyon Kurulunun aldığı bir karar var. Buna göre ceza kesilmesi gerekiyor. Ama üreticilerimiz cezanın yanında bunun bilincindedirler. Netice de anızın toprağa, çevreye ve ekosisteme zararı var. Çiftçilerimizi bu konuda dikkatli olmaya davet ediyoruz.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş