“Klasik değil bilimsel yöntem kullanılmalı”

İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği (İMOS) tarafından üyelerine yönelik olarak düzenlenen konaklamalı eğitim toplantılarının 5’incisi gerçekleştirildi. İMOS Başkanı Yavuz Uğurdağ, “Artık klasik yöntemlerden ziyade belli bir bilimsel altyapısı olan yönetim tekniklerini kullanmamız gerekiyor” dedi.

Yayınlama: 14.01.2015
775
A+
A-

İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği (İMOS)’nin üyelerine yönelik olarak periyodik şekilde düzenlediği konaklamalı eğitim toplantılarının 5’incisi geçtiğimiz haftasonu Uludağ Kar Otel’de gerçekleştirildi. Toplantıya konuşmacı olarak katılan Mustafa Özel, şirket sahiplerine 15 soruluk bir analiz önererek izlemeleri yollar hakkında yönlendirmelerde bulundu.

 

4 AŞAMALI YÖNETİMSEL MODELE İHTİYAÇ VARDIR






İki gece konaklamalı olarak gerçekleştirilen programda ilk akşam Türkiye’nin önemli yönetim danışmanlarından Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Mustafa Özel üyelere “Peygamber gibi yönetmek” konulu bir seminer verdi. Şirketlerin 4 aşamalı bir yönetimsel modele ihtiyacı olduğunu belirten Özel, “Her şirket 4 aşamalı bir yoldan geçer. Her aşamanın başarı ile geçilmesi durumunda şirketleri bekleyen bir kriz vardır. Bu krizlerin doğru yönetilmesi şirketleri başarıya ulaştırır. İlk durak önderlik istasyonudur. Bu istasyonda firmaların önderlerinin farklı bakış açısına sahip kişiler olması gerekir. Ama bu tek başına yetmez, cemiyetçi bir bakış açısına da sahip olması gerekir. Nedir bu cemiyetçi bakış? Kendi bünyesine başka farklı bakanları katması ve organize edebilmesi demektir. Ama bu ikisi de yetmez. Son olarak stratejik bakış açısına sahip olması gerekmektedir. Bu üç özelliği başarı ile atlatan kurumun yeni hediyesi 2. aşamaya geçiştir ama bu geçiş kriz ile olacaktır. 2. durak özerklik istasyonudur. Bu istasyonda yöneticilerimizin inisiyatif almasına müsaade etmeli ama bunun için inisiyatif alabilecek çalışanları bulmalıyız. Bu istasyonun ardından kontrol istasyonu gelir. Bu istasyonda inisiyatif alan yöneticilerimizin doğru kontrolü kriz olarak çıkar karşımıza. Son olarak yenilenme istasyonu gelecektir. Bu aşamada ise aynılaşmayı engelleyip sürekli yenilenmemiz gerekmektedir. Bu dört aşamayı atlatan şirketler başarılı olmuşlardır. Aile ferdi oldu diye bir kişiye kurumların yönetimi verilmez. Aile şirketlerinin yüzde 65’i ikinci nesilde batmaktadır. Bu dikkat edilmesi gereken bir konudur” dedi.

 

15 SORULUK ANALİZ

Şirket sahiplerine 15 soruluk bir analiz öneren Özel, “Şirketlerinizi tahlil edebilmek için 15 soruya cevap vermeniz gerekiyor. Şu anki müşterilerimiz kimlerdir? Niçin rakiplerimizi değil de bizi tercih ediyorlar? Müşterilerimizin istek ve ihtiyaçları değişiyor mu? Cevabımız evet ise, değişimi sürükleyen güç nedir? Değişimi nasıl kendi lehimize kullanabiliriz? Şuan hizmet sunduğumuz müşterilere, gelecekte de hizmet vermemiz muhtemel midir? Cevapta zorlanıyorsak, yarının müşterileri hangi bakımlardan farklı olacaktır? Yarının müşterilerine hangi kanallarla ulaşmalıyız? Şu anki ana rakiplerimiz kimlerdir? Müşteriler niçin onları bize tercih ediyorlar? Sektörümüzde rekabetin temeli nereye kayıyor? Sürekli yenilik yapma mı, bazı rakiplerimizle dayanışmacı rekabet mi? Rakiplerimizi alt etmek için hangi finansal, teknolojik veya yönetimsel kaldıraçları kullanabiliriz? Rakiplerimizden bazılarıyla stratejik ittifaklar kurup, diğerlerine üstünlük sağlamamız mümkün müdür? Tedarikçilerle ilişki kurmanın kuralları değişmekte midir? Biz bu kuralları değiştirebilir miyiz? Müşterilerimize, şirketimizi tasarlama imkânı versek, bizi neye dönüştürürlerdi? En son teknolojik yenilikleri kendi lehimize kullanabiliyor muyuz? Nasıl? Ana tedarikçi ve ticari partnerlerimizle ilişkilerimizi nasıl farklılaştırabilir ve güçlendirebiliriz? Ne tür ittifaklar içinde olabiliriz? Sektörümüzde dikey genişleme sınırımız ne olmalı? Neleri kendimiz sağlamalı, neleri dışarıdan temin etmeliyiz? Şirketimize ne türde yeni insanlar kazandırmaya çalışmalıyız? Bu sorulara dürüstçe cevap verirseniz şirketinizin stratejilerini daha iyi kurabilirsiniz” şeklinde konuştu.

 

ALIŞKANLIKLA YÖNETİMDEN ANALİZLE YÖNETİME GEÇİLMELİ

Mustafa Özel’in ardından söz alan dernek eski başkanı Mustafa Akyol, “Geçtiğimiz hafta Salı günü seçimle devrettiğimiz İMOS Başkanlığını bu programdan sonra da fiilen devretmiş olacağız. Bu program bizim yönetimimiz zamanında planlanan bir programdı. Sağ olsun Yavuz ağabeyimizde burada bize müsaade etti. Kendisine teşekkür ediyor ve tekrar hayırlı olsun diyorum. Biz yönetim olarak İnegöl mobilya sanayisinin en büyük sorunu nedir ve iyileşme için ne yapmalıyız konusunda pek çok istişare yaptık. Bazılarını üyelerimizle bazılarını ekonomi yazarları ile gerçekleştirdik. Son olarak Dünya Gazetesi yazarı Rüştü Bozkurt Bey ile bu istişarelere dair 5 maddelik bir liste yaptık. İnegöl’ün bir swot analizine ihtiyacı var. Girdileri koordine edecek ortak bir koordinasyon mantığı oluşturulmalı. Alışkanlıkla yönetimden, analizle yönetime geçilmeli. Stratejik ortaklıklarla erişilebilirlikler arttırılmalı. Her firmanın kendisine ait bir kriz senaryosu oluşturması lazım. Bu maddeler ile istişarelerimizin sonucunu da tüm mobilyacı esnafımızla paylaşmış oluyoruz” diye konuştu.

 

Dernek içi istişare toplantılarının da gerçekleştirildiği organizasyonda 2015 yılı için hazırlanan yol haritası üyelerin görüşüne açıldı.

 

KLASİK DEĞİL BİLİMSEL YÖNTEMLER KULLANMAMIZ GEREKİYOR

Konu ile alakalı bir açıklamalarda bulunan İMOS Başkanı Yavuz Uğurdağ, “Bu toplantıları yılda bir gerçekleştiriyoruz. Hem dernek üyelerimizin belli konularda bilgilenmesi hem dernekten beklentilerinin belirlenmesi açısından çok büyük faydalarını gördük. Bu toplantıda da yine gerçekleştirdiğimiz eğitimlerle ve istişare toplantımızla hedefimize ulaştık. Özellikle Mustafa Özel programı bizlerin bugüne kadar eski usul devam ettirdiğimiz yönetim şeklimizi gözden geçirmemiz gerektiğini gözler önüne serdi. Artık klasik yöntemlerden ziyade belli bir bilimsel altyapısı olan yönetim tekniklerini kullanmamız gerekiyor. Dünya değişiyor, gelişiyor. Bizler de dünyaya açılan bir sektörün mensupları olarak ona ayak uydurmalıyız” ifadelerini kullandı.

 



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş