İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO)’da Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı ve İnegöl Vergi Dairesi Müdürlüğü işbirliğinde, 6552 sayılı iş kanunu ile ilgili mükelleflerin hak ve yükümlülüklerinin neler olduğunun hatırlatılması ve bilgilendirilmesi ile ilgili seminer verildi.
11 Eylül 2014 tarihinde yayımlanan 6552 sayılı iş kanunu ile bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına dair kanunun 73. ve 74. maddeleri kapsamında vadesi geçmiş borcu bulunan mükelleflerimize borçlarını yeniden yapılandırmaları ve kayıtlarına ilişkin düzeltme yapmaları imkânı sağlanmıştı. Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı ve İnegöl Vergi Dairesi Müdürlüğü tarafından dün İTSO Toplantı Salonu’nda mükelleflere hak ve yükümlülüklerinin neler olduğunun hatırlatılması ve bilgi verilmesi amacı ile bir seminer gerçekleştirildi.
SEMİZ’DEN EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR
Gerçekleştirilen seminer öncesi konuşan Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası İnegöl Temsilcisi Serkan Semiz, “6552 sayılı torba yasa kapsamındaki amme alacakları, vergi ve SSK primlerinin yapılandırılması ile ilgili bilgilendirme toplantısına hepiniz hoş geldiniz. Programda emeği geçenlere ve katılım gösterenlere teşekkür ediyorum” dedi.
ET VE KEMİK GİBİYİZ
Reel sektör temsilcileri olarak vergi daireleri ile et ve kemik gibi iç içe olduklarını belirten İTSO Başkanı Metin Anıl, “Birlikte çalışıyoruz. Tabi bu çalışma temposu içerisinde de mükelleflerimizin bir kısmı zaman içerisinde ödeme güçlükleri yaşıyorlar ve hükümetimiz de zaman zaman torba yasalar çıkararak ödeme güçlüğü çeken üyelerimizi, mükelleflerimizi rahatlatma adına çalışıyorlar. Bu arada günü gününe vergi ödeyenler de bu torba yasalar ile mağdur oluyor. 6552 sayılı torba yasa geçtiğimiz günlerde yürürlüğe girdi. Bu torba yasa yüzde 25’ler seviyesindeki başarıyı umuyorum yüzde 50’ler seviyesine çıkarır. Hem üyelerimiz geçmişteki borçlarını ödeme adına rahatlarlar hem de devletimiz almakta güçlük çektiği paraları yüksek oranlarda ve devletimize dönen paralar bize yol, köprü olarak geri döner. Bugün torba yasamızın bir açılımı olacak, bu yasanın bilgilendirme toplantısı olacak. Bu toplantının İnegöl’de bu manada çalışan muhasebeci arkadaşlarımıza hayırlı olacağına, arkadaşlarımızın daha bilgili bir şekilde mükelleflere geri döneceğine inanıyorum. Hayırlı olsun” şeklinde konuştu.
SON TARİH 1 ARALIK
Zaman zaman mükelleflerin ödeme güçlüğüne girmesi ve diğer nedenler ile değişik tarihlerde bazen af kanunu bazen yapılandırma diye adlandırılan yasaların yürürlüğe girdiğini aktararak konuşmasına başlayan Bursa Vergi Dairesi Başkanı İbrahim Saydam, “Biz vergi dairesi çalışanları olarak bunları mükelleflere en iyi şekilde duyurmak ve iyi bir sonuç almak gayretinde oluruz. Bu kapsamda da 6552 sayılı yasa yürürlüğe girmiş bulunuyor ve başvuru süresi itibari ile 1 ayı geçkin bir süre oldu. Bu ayın sonunda da bu süreler bitmiş olacak. 1 Aralık itibari ile başvuruların sonuna gelmiş olacağız. Biz Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı olarak gerek Bursa merkezde gerekse bütün ilçelerde bu yasanın tanıtımı ile ilgili çok ciddi çalışmalar yaptık. Bu son ilçemiz, bütün ilçelerde meslek mensubu arkadaşlarımız ile ticaret odalarımız ile esnaf odalarımız ile toplantılar tertipledik. Cumartesi günü de Bursa Mali Müşavirler Odası ile beraber Ankara’dan çok değerli 2 daire başkanımızın da katılımı ile bir seminer düzenledik. Gerçekten çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Başvuruların ortasına geldiğimiz bu tarihte çıkan sorunlar varsa bunu birinci elden, bu yasanın çıkmasında katkı veren daire başkanlarının da katılımları ile almış olduk ve gerçekten faydalı olduğunu düşünüyorum. İnşallah İnegöl’de de bugünkü toplantımız gerek meslek mensubu arkadaşlarımız, gerek sanayicilerimiz, gerekse diğer vatandaşlarımız için iyi olacağını düşünüyorum” diye konuştu.
BÜTÜN VATANDAŞLARI İLGİLENDİRİYOR
Bu tür yasalarda her ne kadar mükellef odaklı düşünülse de esasında en son çıkan yapılandırma yasasına bakıldığında mükellefi aşan, hemen hemen bütün vatandaşlarımızı ilgilendiren hükümlerin yer aldığını belirten Başkan Saydam, “Elbette ki mükelleflerimizin kesinleşmiş vergi borçları bu yasa kapsamında ama onun dışında hiç de mükellef olmayan, motorlu taşıtlar vergisi mükellefi olan, aracı olan, aracından dolayı bir şekilde trafik para cezası kesilen veya öğrenci olmuş, yeni mezun olmuş öğrenim kredisinden dolayı borcu olan veya çiftçi, doğrudan gelir desteğinden dolayı bir sıkıntısı olmuş veya traktörünün fenni muayenesini yaptıramamış çiftçilerimizi yani toplumun çoğu kesimini ilgilendiren bir yasa. Bu anlamda esasında tanıtımının gerçekten herkese yapılması gereken bir yasa. İnegöl’de veya diğer ilçelerimizde özellikle tarımla uğraşan kesimlerin de fazlalığını dikkate aldığımızda çiftçilerimizi de çok yakından ilgilendiren hükümler var. Doğrudan gelir desteği, araç muayenesi, motorlu taşıtlar vergisi, trafik para cezası mükellefi olmadan da kesilebilen cezalardır. Dolayısı ile biz bu tür yasaları tanıtırken biraz daha geniş düşünmek zorundayız. Bütün sanayicilerimizin ve mükelleflerimizin normal işletmesi dışında bir borcu olup olmadığını araştırmasını da özellikle tavsiye ediyorum. Bir şekilde farkına varılmayan küçük alacaklar olabilir, yasa onları da bütünü ile kapsama almış bulunuyor. Bu yasanın uygulanması ile ilgili meslek mensubu arkadaşlarımızın çok büyük gayretleri olduğunu biliyoruz. Mükelleflerimizi bizden daha fazla bu arkadaşlarımız yönlendiriyorlar. Bu arkadaşlarımızdan ödeme noktasında da destek bekliyoruz. Başvurmak önemli ama başvurulan borcu da taksitlendirmeyi ihlal etmeyecek şekilde ödeme planına uygun bir şekilde ödemek de önemli. Burada kanunu incelediğinizde görürdünüz, hak ihlali olmaması adına taksitlerde belli bir sayıdan fazla ihlal olmaması lazım, bir de cari dönem borçlarının ödenmesi gerekiyor. Mükellef cari borçlar ile ilgili ödeme kabiliyetini yitirebilir. Orada en önemli şey vakit kaybetmeden vergi dairesi ile irtibata geçerek bu tür mükelleflerin zor durumda olduğunu belirtip hak ihlali olmasının önüne geçmektir. Çünkü kanun buna cevaz vermiş. Mükellef eğer cari dönem borçlarını ödemede sıkıntıya düştüyse bunu vergi dairesine bildirdiği zaman bir o hakkın kaybolmasını önlemiş oluyoruz. Dolayısı ile başvuran mükelleflerimizin mutlaka bunu günü gününe ödeyeceğim diye kendisini zorlayarak bir yere gitmesi önemli ama baktı olmuyor bu durumda vergi dairesine mutlaka müracaat etmesi gerekiyor. O anlamda da meslek mensubu arkadaşlarımızdan biz aracılık yapmalarını istiyoruz” ifadelerini kullandı.
BAŞVURAN MÜKELLEFİN ÖDEME ORANI YÜZDE 67
6111 sayılı bundan önceki yapılandırma yasasında Türkiye genelinde ve Bursa genelinde başvuru oranlarının net bir şekilde ortada olduğunu belirten Saydam, “Bunda 3-4 tane kriter söylenebilir. Toplam başvurmasını beklediğimiz mükelleflerden ne kadarı başvurmuş, başvuran mükelleflerin ne kadarı ödeme yapmış, bu ödeme oranı nedir. Burada kamuoyu ile paylaşıldığı için bunu rahatlıkla ifade edebilirim, Türkiye ölçeğinde başvuran mükellef sayısı belli ve bu başvuran mükelleflerin ne kadarının ödeme yaptığı da belli. Türkiye’deki başvuran mükelleflerin ödeme oranı yüzde 67’dir. Önceki yasada kesinleşmiş alacaklar vardı, itilaflı alacaklar vardı, inceme safhasındaki alacaklar vardı, pişmanlık durumu vardı ve benzeri birçok durum vardı ama bu yasada sadece kesinleşmiş alacaklar ve stok beyanı var. Dolayısı ile ikisini farklı kulvar olarak düşünmek lazım. Dolayısı ile buradaki başarıyı toplam bazda değil kesinleşmiş alacakları dikkate alarak değerlendirmemiz gerekiyor. Mükelleflerimiz ve vatandaşlarımız www.gib.gov.tr’den vergi borcu var mı yok mu diye sorgulamaları bizim için çok önemlidir” açıklamalarında bulundu.
Yapılan konuşmaların ardından kürsüye çıkan Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı Grup Müdürü Selim Aktaş, sunum eşliğinde “Vergi Borçlarının Yapılandırması” konulu bir seminer gerçekleştirdi.