“Münferit birkaç olaydır”

İnegöl’de birçok mahallede Suriyeli vatandaşlar kendilerine yer bulurken, kendilerine ev bulamayan Suriyelilerin ev bulma sorunu gündeme geldi. Son günlerde “Suriyelilere ev verilmiyor” iddiasını değerlendiren Emlakçılar Derneği Başkanı Zekayi Akyürek, böyle bir şeyin söz konusu olmadığı, bunların münferit birkaç olaydan ibret olduğunu ifade etti.

Yayınlama: 17.07.2014
1.081
A+
A-

Ülkelerindeki iç kargaşadan kaçarak Türkiye’ye gelen Suriyeliler için geçtiğimiz günlerde bir iddia ortaya atılmıştı. Suriyeli vatandaşlara ev verilmediği ileri sürülmüştü. Konu ile ilgili bir açıklama yapan Emlakçılar Denek Başkanı Zekayi Akyürek, böyle bir şeyin genelde olmadığını sadece birkaç münferit olay olduğunu ifade etti.

 

KONUT SIKINTISI SURİYELİLERLE HAT SAFHAYA ÇIKTI






İnegöl’de yıllardan beri süre gelen konut sıkıntısının olduğunu ve Suriyelilerin gelmesiyle konut sıkıntısının hat safhaya çıktığını ifade eden Zekayi Akyürek, Suriye’de devam eden iç çatışmalardan dolayı komşu olmamız nedeni ile ülkemize sığınan Suriyeli mültecilerin ülke genelinde sayısı 1 milyonu buldu.  Bu sığınmadan dolayı Bursa ilimize ve İnegöl ilçemize de yüzlerce aile geldi. Bunların birçoğu emlakçı arkadaşlarımızın ön ayak olmasıyla kiralık evlere yerleştirildiler. Ancak İnegöl’de yıllardan beri devam eden konut sıkıntısı Suriyeli mültecilerle daha da arttı hat safhaya çıktı. Şu anda sorun Suriyelilere ev verilmemesi değil, kiralık ev olmadığından kaynaklanıyor. Onlarca kiralık ev talebi ile müşteriler emlakçı bürolarına müracaat etmektedir. İnegöl’ümüze gelen memur, amir, savcı, hâkim, adli ve sağlık personeli de bu tür problemle karşılaşıyor. Suriyelilere ev verilmiyor olayı, münferit birkaç olaydır. Geneli temsil etmiyor” ifadelerini kullandı.

 

ULAŞIMIN PAHALI GELMESİ BURALARDA OTURMAYI CAZİP KILMIYOR

Birçok eski beldede konut bulunduğunu ama vatandaşların yol ücretlerinden dolayı, eski beldelerde ikamet etmek istemediklerini ifade eden Akyürek, “Yüzlerce konut yapılıyor ancak bu konutlar alıcısını bekliyor. Kiracı girdiğinde konutun pazarlanması zor olduğundan konut yapanlar, müteahhitler de bu konuda kendilerine göre haklı. Birde bizim İnegöl’de merkezde oturacağım zihniyeti hâkim. Alanyurt, Yenice, Akhisar’da ev bulma imkânı var. Ulaşımın pahalı gelmesi buralarda oturmayı cazip kılmıyor.  Vatandaş kişi başı 250 TL dolmuş parası veriyor. Bir evde ortalama 3-5 kişi gidip geliyor. Haliyle hesap aylık olarak yükseliyor” şeklinde konuştu.

 

BU KİRA OLAYI UZUN VADEDE NASIL ÇÖZÜLÜR?

Zekayi Akyürek çözümü ise şu ifadeleriyle açıkladı: Bu kira olayı uzun vadede nasıl çözülür? Kat artışına gidilmeli. İmara açılmış olan yerlere en az 4 kat şehir merkezine verilmeli. Arsalar % 15 imardan en az % 30 olmalı. Şehir büyüyor ancak talepler görülmüyor. Biz bir sivil toplum örgütüyüz. Bizler bu şehre hizmet etmemiz lazım. Bu öneriler bu imar ve kat olayında müteahhitler, emlakçılar ve mühendisler odası ile belediye ortak hareket etmelidir.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş