MÜSİAD’TAN DEV PROJE

Öğrencilerin mobilya sektörüne yönelmelerini sağlamak ve İnegöl’e yeni mobilyacılar kazandırmayı amaçlayan MÜSİAD, mobilya bölümünü tercih eden öğrencilere 100 ile 250 TL aralığında burs bağlayacak.

Yayınlama: 17.04.2014
1.036
A+
A-

MÜSİAD Binası’nda gerçekleştirilen programa Kaymakam Ali Akça, İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş,  İTSO Başkan Yardımcısı Ömer Semiz, MÜSİAD Başkanı Zeki Kavaz ve MÜSİAD Üyeleri katıldı.

 

İNEGÖL MODEL BİR EKONOMİK ŞEHİR OLMA ÖZELLİĞİ TAŞIYOR






Konu ile ilgili ilk olarak açıklamalarda bulunan Kaymakam Ali Akça, “Sandalye çok zor bir objedir. Gökdelen tasarlamak, gökdelen dizayn etmek bundan çok daha kolay. Bu, yıllar önce yaşamış Mies Van Der Rohe isimli Alman bir mimara ait. İnegöl’ün tarihine baktığımızda da, zoru başaran insanların tarihi olduğunu görüyoruz. İnegöl, yakın bir geçmişte nüfusu ne kadardı diye sorduğumda, 80’li yılların başında 30 bin civarında olduğunu öğrendim. Bugün İnegöl’ün nüfusuna baktığımızda 236 bin civarında. İnegöl’ün ticaret rakamlarına baktığımızda, dış ticaret hacmimiz 2013’te 1 milyar 178 milyon seviyesinde. İnegöl’ün bu ticari potansiyelinin artması ve bu nüfusun yakalanmasındaki ana faktör, itici güç mobilya olmuştur. Belediye Başkanımız der ki, mobilya istihdam seven bir sektördür. Arkadaşlar istihdam kavramı hem nüfus artışını, hem ekonomik büyümeyi beraberinde getiriyor. 2013 yılı ihracat rakamımız 916 milyon dolar seviyesinde, ithalat ise 261 milyon dolar. Dış ticaret fazlamızda 655 milyon dolar. Bu haliyle İnegöl model bir ekonomik şehir olma özelliği taşıyor. Burada ben mobilyanın ihracat ve ithalat rakamlarına baktım; 2013 yılı içerisinde mobilya ihracatımız 317 buçuk milyon dolara yakın, mobilya ithalatımız ise 3 buçuk milyon dolar seviyesinde. Dış ticaret fazlasının da hemen hemen yarısı mobilya sektöründen oluşmuş. Dolayısıyla bu rakamları yakalayan İnegöl’de mobilyanın eğitim alanında da ayrı bir şekilde değerlendirilmesi lazım. MÜSİAD İnegöl Şube Başkanlığı bu konuda bir proje hazırlamışlar. İnegöl’de eğitim çağındaki çocuklarımızı mobilya sektörüne çekebilmek, mobilya sektörünü daha cazip hale getirmek için bir proje sunumu yapıldı bize. Bugün de projeyle ilgili protokolü imzalayacağız. Bu bahsettiğim gurur duyulacak olan rakamlarını amaç daha ileriye taşımak. Bunun için de mesleki eğitimin alt yapısında mobilyayı daha cazip hale getirmek. Ben bu projenin ilçemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. İnşallah eğitim ve mesleki alanda arzu edilen ivme bu proje ile yakalanır. Çünkü hangi işi yaparsak yapalım, dünya ölçeğine göre konumlandırmak ve dizayn etmek durumundayız. Mobilya eğitimini de daha cazip hale getirip eğitim alanında da bunu dünya ölçeğine göre dizayn etmek durumunda olduğumuzu belirtip projenin hayırlı olmasını temenni ediyorum. İnşallah İnegöl bu projenin faydalarını yaşayacaktır” dedi.

 

ŞİMDİ İCRAAT ZAMANI

Anne babaların çocuklarını meslek olarak belirli bir gurupta toplamaları gerektiğini ifade eden İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş şöyle konuştu: Bana göre bir şeyin konuşuluyor olması bile, bu sorunun dile getiriliyor olması bile önemli bir gelişme. İnşallah bu protokolle çok daha fazlasının yapılabilmesi adına bu iş zaptrap altına alınacak. İnşallah bu protokol bizim kaçtığımız acı gerçeklerle bizi karşı karşıya getirecek. Maddi ve manevi üzerimize düşeni yapmamız noktasında bize gerekli adımları attıracak. En son İtalya gezisinde de birçok arkadaşım; eleman sıkıntısı yaşıyoruz, neden eleman bulamıyoruzu dile getirdiler. Ama bununla alakalı çok fazla bir şey yapmak durumunda değiller. Şimdi icraat zamanı! Herkes üzerine düşeni yapacak ve bu çocukların gelecekte kendilerine mobilyacılıkla ilgili hedef koyabilmesi adına biz gerekli adımları atacağız. Zaten biz İnegöl Belediyesi olarak, Adalet ve Kalkınma Partisi olarak hazırladığımız seçim beyannamesinde de böyle birkaç maddeye yer verdik. İşadamlarımız, özellikle mobilya üreticilerimiz artık yaptıkları işin sıradan bir iş olmadığını, her geçen gün ihracat rakamlarının yükseldiğini, dolayısıyla böyle hedefe koşarken de bu işi koşturacak personelin ne kadar önemli olduğunu anlayacaklar. Gelecekteki elemanlarını temin edebilmek için de gerekli maddi ve manevi fedakârlığı bu protokol çerçevesinde yapacaklar. Bu ilk konu…

 

GENÇLERİMİZ DAHA KALİTELİ, DAHA STANDARDI YÜKSEK İŞLER YAPACAKLAR

İkinci konu ise; artık anne babalar da ben çocuğumu öğretmen yapayım, doktor, mühendis yapayım diyerek bu 3 meslek haricinde meslek yokmuş gibi hareket etme alışkanlığından artık vazgeçmek zorundalar. İnegöl’de lise 1 ve 2’nci sınıf civarında her yıl 4 bin civarında öğrenci eğitim görüyor. Bu 4 bin civarındaki iş gücünü biz lise bittiğinde eğer mobilya ile alakalı önemli bir kısmını aktarabilirsek, çok daha nitelikli ve kaliteli personele ulaşırız diye düşünüyorum. Anne ve babalarımızla gençlerimiz de bu gerçeği anlayacaklar. Ama özellikle işadamlarımızda yapacakları atılım ve yatırımlarla mobilya sektörünün daha cazip hale gelmesini sağlayacaklar. Mobilyacılarımız önce kendi çocuklarıyla ilgili mobilya hedefi koyacaklar. Ondan sonra da inşallah bu noktada başkalarının mobilya ile alakalı hedeflerini koymalarını sağlayacaklar. Mobilya bizim her şeyimiz. 2004 yılında 20 milyon dolar ihracat yapan İnegöl, geçen yıl 318 milyon dolar mobilya ihracatı yaptı. Niçin biz de bir İtalya olmayalım. Buna dair altyapımız var, genç nüfusumuz var, 100 yılı aşkın tecrübemiz var, STK’larımız var, önemli birikimlerimiz var. Ama özellikle bu işleri koşturacak, sevk edecek beyinlerin, ellerin insanlar olduğunu ve bizim geleceğimiz olan gençlerimiz olduğunu unutmayalım. Dolayısıyla onlara yatırım yapmanın adıdır bu sözleşme. Ben MÜSİAD’ı kutluyorum. Cesaretli ve önemli bir çıkıştır bu. 2 yıl önce de biz UMUM projesi kapsamında ciddi yatırımlar yaptık. İşadamlarımızı taradık, neler istediklerini sorduk. Endüstri Meslek Lisemizin bünyesinde bununla ilgili çalışmalar yaptık. Maalesef bütün STK’ları taramamıza rağmen, kültür derneklerinin ve hemşeri derneklerinin bu manada bize personel temini noktasında çok yakınlık göstermediğini gördük. İşsizlik konusunda zaten bir sıkıntı yok, ama daha nitellikli iş gücünü çıkarma adına bir araç olacaktır bu çalışma. İnşallah gençlerimiz daha kaliteli, daha standardı yüksek işler yapacaklar.

 

MOBİLYANIN BAŞKENTİ OLMASI YOLUNDAKİ EN TEMEL ADIMLAR ATILDI

İmzalanan protokolle İnegöl’ün mobilya başkenti olma yolunda önemli mesafe kat edeceğini ifade edenMÜSİAD İnegöl Şubesi Başkanı Zeki Kavaz, “Bugün burada çok önemli bir protokolü imzalamak için bulunuyoruz. Bu protokolle İnegöl’ümüzün mobilyanın başkenti olması yolundaki en temel adımlar atılacak, mesleki eğitimin gelişimi için Türkiye’ye örnek olacak önemli bir proje başlatılacaktır.  MÜSİAD İnegöl olarak bizler, toplumsal bir ihtiyacı karşılamak ve geleceğimizi güvenle emanet edeceğimiz gençlerimizin eğitimine katkıda bulunmak amacıyla bir burs projesi hazırladık. Önemli sonuçların alınacağı bu projeyle İnegöl’ümüzün dünya standartlarında bir mobilya merkezi olmasını hedefliyoruz. Kaymakamlığımız, Belediyemiz, İnegöl Ticaret ve Sanayi Odamız, Milli Eğitim Müdürlüğümüz ve MİND UP Danışmanlık firmasının destek verdiği ‘Benim Geleceğimiz Mobilya’ projesinin bugün startını veriyoruz. İnegöl’ümüzün dünyada hak ettiği noktaya gelmesine katkı sağlamak adına geliştirdiğimiz ve 2014-2015 Eğitim dönemiyle başlayacak olan proje kapsamında öğrencilerimizin Meslek Lisesi Mobilya Bölümünü tercih etmeleri sağlanacak ve ciddi teşvikler verilecektir. Öğretmenlerimiz ve ailelerimizi de kapsayacak proje kapsamında; okullarımızda düzenlenecek eğitimler çalışmaları yarından itibaren başlayacaktır. 46 okulumuzda 1,5 ayda tamamlamayı hedeflediğimiz eğitim programları dışında, şehri harekete geçirecek önemli çalışmalara imza atılacaktır. Proje kapsamında; Meslek Lisesi Mobilya Bölümünü tercih eden tüm çocuklarımıza, başarı puanlarına göre 250 TL’ye veren karşılıksız aylık burslar, derece yapan mobilya öğrencilerine yönelik yurt dışı fuar gezileri, erken staj imkânları ve iş garantileri verilecektir. Mesleki eğitimin gelişmesi, çocuklarımızın geleceğin liderleri olmaları için çalışmalar yürütecektir. Bu bağlamda İnegöl olarak bir hayalin ucundan tutan proje ortaklarımız olan İnegöl Kaymakamlığımız, İnegöl Belediyemiz, Ticaret ve Sanayi Odamız, Milli Eğitim Müdürlüğümüz ve tüm MÜSİAD üyelerimize tekrar tekrar teşekkür ediyorum. Protokolümüzün şimdiden hayırlara vesile olmasını diler saygılarımı sunarım” dedi.

 

MİLLİ EĞİTİM OLARAK NE GEREKİYORSA YAPACAĞIZ

Son olarak konuşan İlçe Mili Eğitim Müdürü Mehmet Baştürk ise, şu ifadeleri kullandı: Bugün İnegöl mesleki eğitimde çok önemli bir projeye imza atıyor. İnegöl mobilya şehri olmasına rağmen bugüne kadar böyle çok önemli bir çalışma yapılmamıştı. İşin doğrusu herkes mobilya konusunda konuşuyor, ama MÜSİAD bir adım öne geçerek buna öncülük yapıyor. Bilhassa Sevim Yıldız Mesleki Eğitim Kampusumuzun açılışıyla da bu projenin gerçekleşmesi bizim için çok önemli. Çünkü bu zamana kadar İnegöl Dörtçelik Endüstri Meslek Lisemizde yaklaşık her yıl 60-70 mezun verirken, Sevim Yıldız Mesleki Eğitim Kampusunda bu rakam 200 olacak. Dolayısıyla 800 öğrencimiz orada mobilya bölümünde eğitim alacak. Tabi ki sadece mobilya değil, diğer 11 alanda da okullarımızla bölümler olacaktır. Ama mobilya kenti olan İnegöl’ümüzde mobilya alanında iyi eğitim almış insanlara ihtiyaç olduğunu biliyoruz. Bu konuda biz de Milli Eğitim olarak ne gerekiyorsa yapacağız. İl İstihdam Kurulundan bu konuda karar aldırarak sadece son sınıf öğrencilerimiz değil, 11’inci sınıftaki öğrencilerimizi de sahaya gönderip fabrikalarda staj görmeleri konusunda yardımcı olacağız. Bu burs teşviki de ekonomik durumu iyi olmayan aileler için bir ölçüde tercih sebebi olacaktır. Belki de kapasite üzerinde mobilya bölümünü tercih eden öğrenciler olacaktır. Bu konuda destek veren herkese teşekkür ediyorum.

 



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş