11 ayın sultanı Ramazan’ın gelmesiyle sıcak ve orucun birleşmesi sonucunda vatandaşların pazara olan ilgileri ciddi şekilde azaldı. Bazı esnaflar durumu zamlara yorarken bazıları da sıcağa ve oruca yordu.
Ramazan ayının gelmesi ve sıcakların artması ile birlikte dün Perşembe Pazarı’nda yaşanan görüntü pazarcı esnafını korkuttu. Çok az sayıda vatandaş pazara çıkarken durumun ilerleyen günlerde değişmesi temenni edildi.
VATANDAŞI RAMAZAN DEĞİL ZAMLAR VURDU
Ramazan ayının başlaması ile birlikte pazar durumunu değerlendiren pazarcı esnaflarından Hasan Hazal, “Normale göre durgunluk var. Her şey zamlanıyor, pahalanıyor. Pazara gelip 100 lira harcadım, bir şey almadım diyen vatandaşlar var. Yüzde 100’e varan zamlar var. Durgunluğun sıcak ve oruçla ilgisi yok. Sebze meyve bile yeni yeni ucuzladı. Dolma biber, patlıcan 4-5 liraydı. Ramazandan dolayı değil zamlardan dolayı pazara inemiyorlar. Ama yine de marketlerden ziyade pazarı tercih ediyorlar. Bizim 9 liraya sattığımız yumurta büyük marketlerde 12 lira. Nasıl olacak? İstikrar var diyorlar, nerede istikrar? Var mı istikrar? Peynir almış başını gitmiş. Televizyonda İstanbul’u izliyorum, millet şikâyet ediyor, eti unuttuk diyorlar. Ramazan’ın simgesi olan hurma 14 lira olmuş. Eskiden böyle miydi? Millete zam verirken 30 TL zam, harcamaya gelince bir şey yok. Ne olur 30 TL ile? Millet ihtiyacı kadar alıyor, yiyeceği kadar alıyor, günlük yaşıyor. O da evde 4-5 kişi çalışıyor da öyle alıyor yoksa 1 kişiye kalsa evin yolunu bile bulamazlar. Emeklinin maaşı bin TL, neyine yetecek? Ne harcayacak. Ev kirasıyla bitiyor zaten. Gidişat kötü. Doğudan buraya göç var, bilinçli mi bilinçsiz mi bilmiyorum. Suriyelilerin durumu desen ortada. Hastane bedava, ilaç bedava, üniversite bedava… Sana bana geldiği zaman katkı payı isteniyor. Nasıl olacak bu işler bin TL emekli maaşıyla? Kaç tane emekli 1,5-2 bin TL maaş alıyor?” dedi.
İNSANLARIN SOFRALARINDAN ÇALMAYI DÜŞÜNMÜYORUZ
Pazar esnaflarından Halil Peynirci ise, “Bizim mamullerimizde fazla bir zam yok. Ramazan’da en büyük ihtiyaç sahurda kahvaltı yapıldığı için bu ürünlerdir. Burada kesinlikle zam yapmayı, zammı yansıtmayı, insanların sofrasından çalmayı düşünmüyoruz. 11 ayın sultan Ramazan’ın halkımıza hayırlar getirmesini diliyorum. İnşallah bu Ramazan güzel geçecek, insanlarımız mutlu ve huzurlu olarak Ramazan’ı yerine getireceklerdir. Çok bunaltıcı bir hava var ama İnegöl’ün pazar kültürü çok güzel. İnsanlar pazarda geziyorlar, taze mal alıyorlar. Allah sıcağın da gayretini veriyordur ki insanlarımız pazara gelebiliyorlar” diye konuştu.
İLK DEFA BÖYLE BİR DURGUNLUK VAR
Bir başka pazarcı esnafı Metin Şencan, “Ramazanın pazarı etkilediği bir pozisyon yok. Fiyatlar gayet düşük. Ama dış piyasalarda işler olmadığı için pazara yansımıyor. Pazarı baştan sona gezdiğin zaman satılamayacak bir mal yok. Pazarlarda malları bitiremeyecek derecelere geliyoruz, mal aşırı derecede çok. Yağmurlardan dolayı bereket oldu. Mallar çok ama tüketim az. Bu durum bu şekilde devam ediyor. Şuanda pazarda yoğunluk yok. Normalde bu saatlerde bayağı kalabalık olurdu ama şuan yok. Akşama doğru açılır belki, nasip. Ramazan’ın ilk günü diye çıkmazlar belki. Hiç böyle olmuyordu. İlk defa böyle bir Ramazan’ın ilk günü yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.