60 köye ulaşılamıyor

Kaymakam Ali Akça, 60 civarında köy yolunun yoğun kar yağışından dolayı ulaşıma kapandığını, Büyükşehir Belediyesi, İnegöl Belediyesi, trafik ve karayolları ekiplerinin olumsuz sonuçlara karşı çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti. •Serhat ÇİÇEK

Yayınlama: 01.01.2015
1.102
A+
A-

Kaymakam Ali Akça, dün makamında gerçekleştirdiği basın toplantısında kendisine yöneltilen soruları yanıtladı.

 

BEREKETLİ BİR YIL OLACAK GİBİ






2014’ün son gününü yaşadıklarını belirterek konuşmasına başlayan Kaymakam Ali Akça, “2014 yılının özellikle yaz aylarının başlarında bizi stres eden bir husus vardı. Kışın kar yağışının az olmasından kaynaklanan kuraklık riski bizleri strese sokmuştu. Göllerimizdeki, göletlerimizdeki suların azalması özellikle çiftçilerimiz açısından tehlikeli bir durum oluşturuyordu. Dün başlayan, bugün devam eden ve büyük ihtimalle yarın da devam edecek olan kar yağışı 2015 yılının bereketli olacağını bizlere gösteriyor. Özellikle çiftçilerimiz açısından da bereketli bir yıl diliyorum. Kar yağışı İnegöl’de etkisini göstermeye devam ediyor” dedi.

 

GEREKLİ TEDBİRLER ALINDI

Yılbaşı ile ilgili gerekli tedbirlerin alındığını belirten Kaymakam Ali Akça, “Yılbaşı öncesinde gerek güvenlik açısından, gerek sağlık açısından, gerek belediye hizmetleri anlamında, gerek elektrik dağıtımı ve elektrik hizmetlerinin sunumu anlamında ilgili kurumlara almaları gereken tedbirleri bildirdik. Emniyetimiz özellikle halkımızın yoğun olduğu, alışverişin yoğun olduğu bölgelerde halkımızı rahatsız edecek olası hırsızlık, kapkaç ve yankesiciliğin önüne geçmek için gerekli tedbirleri aldılar. Yine vatandaşların yılbaşı gecesi eğlence kültürü olan arkadaşlarımız açısından bu yerlerde eğlenmek isteyen insanlarımızın da eğlenmelerine yönelik olarak vatandaşın huzurunu, sükûnunu bozacak olan tepkilerden, etkilerden uzak tutulmaları anlamında gerekli güvenlik planlamaları yapıldı. Yine sağlık birimlerimiz, nöbetçi doktor ve diğer sağlık personelinin uygulamaları, görevlendirmeleri anlamında gerekli tedbirler alındı. Telekom anlamında bir sıkıntı yaşamıyoruz. Elektriğe yönelik olarak UEDAŞ’a yazdığımız yazılar var ancak yoğun kar yağışın kaynaklanan, ilçe merkezinde bazı yerlerde ve köylerimizin bir kısmında elektrik kesintileri var. Bununla beraber elektrik kesintisinden kaynaklanan olumsuzlukları gidermeye yönelik çalışmalar devam ediyor. Belediyenin şehir merkezin, büyükşehrin köylerimizde ve şehir içerisindeki ana arterlerde yol açma çalışmaları devam ediyor. Kar berekettir. Bununla beraber kısa vadede hayatı olumsuz etkileyen etkileri vardır ama neticede insanın arzu ettiği bir durumdur. İnşallah 2015 yılı söylediklerimiz anlamında baktığımızda olumsuzlukların olabildiğince giderildiği, mutlulukların ve bereketin bol olduğu bir yıl olur” şeklinde konuştu.

 

“BİZİM İÇİN OKULLARIN AÇIK OLMASI ESASTIR”

Okulların tatil edilme kararının akşam 23.30 gibi geç saatte alınmasının sebebinin sorulması üzerine konuşan Kaymakam Akça, “Okulların geç tatil edilmesi ile ilgili vatandaşlarımız bazı haklı tepkileri var. Ancak bununla beraber bu olayın bir de öncesi var. Özellikle öğrencilerimiz sadece kendi evlerinin yanındaki okullara yürüyerek giden durumda olmadığı gibi servisle ve taşımalı eğitimle giden öğrencilerimiz de var. Okulların gece geç saatlerde tatil edilmesinin duyurulmasından çok önce taşımalı eğitim ile giden öğrencilerimizin taşınmayacağını yani 31.12.2014 günü bu öğrencilerimiz için okulların tatil edildiğini zaten duyurmuştuk. Biz özellikle okula yürüyerek gidecek olan öğrencilerimiz açısından olur ki yol açma çalışmaları tamamlanır onlar da yürüyerek okullarına gidip gelebilirler konusunda bir sıkıntı olmazsa onlarla ilgili değerlendirmeyi geç saatlerde alalım diye son zaman dilimine bıraktık ancak aşırı kar yağışından dolayı yol açma çalışmaları devam ediyor, yollar açılıyor fakat akabinde yollar tekrar kapanıyor. Malumunuz okulların açık olması esastır, kapalı olması değil. Dolayısı ile taşımalı eğitimden yararlanan öğrencilerimiz açısından olacak riski daha önceden değerlendirdiğimiz için olur ki don olur, yine yolların tıkanması söz konusu olduğunda öğrencilerin okuldan eve, evden okula ulaşımlarında problem yaşanır diye bugün için onlara tatil etmiş ve duyurmuştuk ancak yürüyerek gidip gelecek çocuklarımız açısından yollar açıldığında onlar için okulların açık olması daha doğrudur diye düşündüğümüzden dolayı tatil kararını geç bildirdik. Kar yağışı artarak devam ettiği için açılan yollar da kapanıyor, onlar açısından da okulların bugün için tatil edildiğini kendilerine duyurduk. İnternet ortamından faydalanmayan öğrencilerimiz, velilerimiz vardır, onlar bu tatil kararını geç duymuşlardır, bundan kaynaklanan bir sıkıntı olmuştur denebilir. Ben özellikle sabah Milli Eğitime ve ilgili birimdeki arkadaşlara bizim sekreterliğimize bu konuda gelen bir telefon var mı diye sordum; ‘Ben sabah çocuğumu okula gönderdim ancak okul kapalıydı, ondan dolayı benim çocuğum problem yaşadı’ şeklinde bir bilgi bize iletilmedi. Bizim okulu geç tatil etmemiz iletişim araçlarının geliştiği günümüz dünyasında sorun olmamıştır. Geç duyulma olayı bir stres yaramıştır, vatandaşlarımız haklıdır ama bizim için okulların açık olması esastır. Bu süreç içerisinde ana sıkıntının, taşımadan kaynaklanan sıkıntının olabileceğini değerlendirdiğimiz için o konudaki tatil kararını çok önceden deklare etmiştik” diye konuştu.

 

MEZİT BOĞAZI KONTROL ALTINDA

Geçmişten kaynaklanan ana sıkıntı duydukları bölgenin Mezit Boğazı olduğunu aktaran Kaymakam Akça, “Mezit Boğazı’nda dün başlayan kardan kaynaklanan zaman zaman anlık yol kapanmaları oldu. Özellikle tırlar makaslama yapmak sureti ile yolu trafiğe kapattılar. O yolu trafiğe kapatan tırlar gerek trafik ekiplerimizin gerekse karayolları ekiplerimizin ciddi gayretleri ile emniyet şeritlerine çekildiler. O yolda zaman zaman yol tıkanmaları oldu ama bu tıkanma yolun karla kaplı olmasından kaynaklanmıyor. O yokuşlara, rampalara tırlar sardığında belki güçleri yetmiyor belki kayıyorlar ondan dolayı o makaslamalar yaşanıyor. Arkadaşlardan sürekli bilgi alıyorum, kapanma olursa beni direkt bildirin diye. Onun haricinde yolun açıklığı ile ilgili arkadaşlarımızdan her saat bilgi alıyorum. Şuan için yolumuz açık, trafik orada kontrollü bir şekilde seyrediyor. Dün gece son durumla ilgili bilgi istediğimde asfaltın gözüktüğü belirtildi. Bununla beraber yolun mevcut durumundan, virajlardan kaynaklanan sıkıntılar zaman zaman bize sıkıntı yaratıyor ama o problemler kontrol altında olan problemlerdir. Yine Domaniç tarafı bizim için önemli. Arkadaşlarımız orada birbirleriyle görüşüyorlar. Problem olan dönemlerde araçların durdurulması, ağır tonajlı araçların bekletilmesi gibi uygulamalar yapılıyor. Pazaryeri-Bilecik bağlantımızın olduğu yol da kontrolümüz altında. Ana arter olarak şuanda kapalı olan yolumuz yok” ifadelerini kullandı.

 

“60 CİVARINDA KÖY YOLU KAPALI”

Köy yolları ile alakalı büyükşehir ekiplerinin uzun süreli çalışmalar yaptıklarını belirten Akça, “Sürekli bana bilgi arz ediyorlar. Fakat yollar açılıyor, açılan yollar yeniden kapanıyor. En son aldığım bilgiye göre 60 civarındaki köy yolumuz kapalı durumdaydı.  O yollara yönelik açma çalışmalarımız devam ediyor. Genel bir kural vardır, kar yağarken yol açma çalışması çok da kendini göstermez, o yüzden kar yağışının bitmesi beklenir ama vatandaşların bu anlamda yaşayacağı konfor kaybı karın bitmesini beklersek bize sıkıntı doğurur. Dolayısı ile kar yağarken de yol açma çalışmaları devam ediyor. Biz açacağız, kar yağarsa yollar kapanacak, biz açacağız kapanacak. Burada stabil bir rakam yok” dedi.

 

UEDAŞ, 10 EKİP VE 30 PERSONEL İLE ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYOR

Elektrik kesintisi ve telefonlar ile ilgili yaşanan sıkıntıları dile getiren Akça, “Bu konuda UEDAŞ yetkilileri ile bir toplantı yaptım. Genel Müdür Yardımcısı arkadaşımız, sistem işletme direktörü arkadaşımız ve UEDAŞ yetkilileri ile Kaymakamlık makamında bir toplantı yaptım. 30 civarında personel ile 10’a yakın ekip ile müdahale ediyorlar. Toplamda 8 ekiple müdahale ediyorlardı. İnegöl’de özellikle köylere yönelik elektrik kesintilerinden kaynaklanan problemi aşmak için Bursa ve Yalova’dan ilave ekipler istediler. Şu an itibari ile çalışmalar devam ediyor. Köylerimize yönelik bu sıkıntıları gidermeye yönelik çalışmalar devam ediyor. 10 ekip ve 30 personel ile UEDAŞ şuanda çalışıyor. Bununla ilgili bir süre vermeniz mümkün değil. Kar yağışı devam ediyor. Onların elektrik hatlarına yönelik ulaşacakları yollar ile ilgili problemler var. Bütün elektrik hatları yol kenarlarından geçiyor. Kopan, sıkıntı yapan hatları bulmak için yeri gelirse orman içine giriyorlar yeri gelirse yoldan uzak mesafelere gidiyorlar. 10 ekip devam ediyor. Vatandaşlarımızın bu konuda hissedeceği problemi asgariye indirmek için de ellerinden geleni yapmaları şeklinde kendilerini talimatlandırdık. Kar yağışı İnegöl’de ciddi olarak kendisini hissettiriyor” şeklinde konuştu.

 

“HAVA KİRLİLİĞİ ÖZELLİKLE KIŞ AYLARINDA KENDİNİ GÖSTERİYOR”

Bursa’da gerçekleştirilen toplantı sonrasında İnegöl’deki hava kirliliği verilerinin sorulması üzerine konuşan Akça, “Hava kirliliği ile alakalı bir takım kriterler var. Karbonmonoksit, karbondioksit, azotun bileşimleri, PM dedikleri partikül madde anlamında hava kirliliğinin kalitesine yönelik ölçümleri yapan sistemler var. Hava kirliliği kalitesi ölçümünde online olarak alınan veriler bunlar. Bu verilerde de uluslar arası ve ulusal standartlar var. İnegöl’ün özellikle kış aylarında bu standartlarında vatandaşın aleyhine daha doğrusu hava kirliliğinin artmasına yönelik veriler var. Bu verilerin de olabildiğince kabul edilebilir standartlara çekilmesine yönelik Sayın Valimiz başkanlığında yapılan toplantıda bir takım tedbirler alındı. Burada özellikle vurgulamamız gereken şey şu; sanayiden kaynaklanan kirlilik dediğimiz olguyu zaten online olarak takip ediyoruz. Fabrikaların emisyonlarına yönelik denetimler Çevre Müdürlüğü yaptığı gibi fabrikaların bacalarından çıkan gaz salınımları da online olarak takip ediliyor. İnegöl’deki asıl mesele özellikle sunta atıklarının yakımlarından kaynaklanan problemlerdir. Vatandaşlarımız bu anlamda belki atık madde olarak ortaya çıkan sunta atıklarını gerek işyerlerinde gerekse evlerine götürerek yakıyorlar. İnegöl’de asıl problemi de bunun oluşturduğunu biliyoruz. Bu anlamda vatandaşların biraz daha duyarlı olması lazım. Her ev her imalathane bu konuda kendini, hava kirliliğini düzeltme anlamında bir duruş sergilemek zorunda hissetmesi lazım. Sanayiden kaynaklanan emisyonu, hava salınımlarını veya gazları, partikül maddeleri kontrol altında tutarken bir taraftan da vatandaşımızın kendini denetlemesi lazım. Bunlar görüşüldü. Bu konulara yönelik olarak neler yapılabilir, bu atık maddelerin toplanmasına yönelik olarak Büyükşehir Belediyesinin alması gereken tedbirler ve yapması gerekenler ile alakalı olarak Sayın Valimiz tarafından Büyükşehir Belediyesi de talimatlandırıldı. İnegöl’ün özellikle kış aylarında kendini hissettiren hava kirliliği bir önceki yıla göre değerlendirdiğimizde nispeten iyiye doğru gidiyor ama hava kirliliğinin artması özellikle kış aylarında kendisini gösteriyor” açıklamalarında bulundu.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş