Ahıskalılardan sessiz yürüyüş

İnegöl Ahıska Türkleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Ahıska’dan sürgünün 70.yılında sessiz bir yürüyüş düzenleyerek, yaşadıkları acılara dikkat çektiler.

Yayınlama: 10.11.2014
735
A+
A-

Binlerce kişinin katıldığı yürüyüş Belediye önünden başlayarak Heykel meydanında sona erdi.

 

SÜRGÜNDE 17 BİN AHISKALI HAYATINI KAYBETTİ






Yürüyüşün ardında açıklamalarda bulunan İnegöl Ahıska Türkleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Taş şöyle konuştu: Bugün buraya biz Ahıska Türklerinin bundan tam 70 yıl önce maruz kaldığımız sürgünü ve yaşadığımız sıkıntıları sizlerin vasıtasıyla anlatmak ve yâd etmek için toplanmış bulunuyoruz. Osmanlı toprağı olan Ahıska’nın 1829 Edime Antlaşmasıyla sınırın diğer tarafında, Rusya’da kalmasıyla Ahıska Türklerinin bitmeyen çilesi başlamıştır. 1944 yılında sınırda tehdit oluşturdukları gerekçesiyle Orta Asya’ya sürgün edilen biz Ahıskalılar, bu sorunlu ve zorlu yolculukta, üzerlerinde kalın giysileri olmayan insanlar, soğuk hava, açlık ve hastalık sebebiyle çetin yol şartlarına dayanamayıp, hayatlarını kaybediyorlardı. Yaklaşık 17 bin Ahıskalı kendilerine yeni bir yurt bulamadan hayatını kaybetti. Her istasyonda askerler ölen yakınlarının cenazelerini insanların ellerinden zorla alıyor ve Rusya’nın bembeyaz karla kaplı arazilerinde bırakıyorlardı. Her durakta askerler vagonları didik didik arıyor ve buldukları cenazeleri zorla alarak çöllerde bırakıyorlardı. Sonra vagonlardaki ağır hastaları da ölmeden istasyonlarda bırakmaya başladılar. Bu zorlu yolculukta sağ kalanlarımızı, da Özbekistan, Kazakistan, Azerbaycan ve Kırgızistan gibi Rusya’nın çeşitli bölgelerine yerleştirdiler. Fergana Vadisi’nde 1989 yılında çıkan olaylar yüzünden ikinci defa sürgüne mahkûm olan biz Ahıskalı Türkler, yeniden Rusya ve Orta Asya’nın farklı ülkelerine dağıldık. Yaşadığımız, ülkelerde, etnik ve dini çatışmaların arttığı dönemlerde vatansız insanlar olarak hep ezilmek ve arada kalmak zorunda kaldık.

 

ÇALIŞMA İZNİ VERİLMESİNİ İSTİYORLAR

Ahıska bölgesine geri dönüş konusunda uzun yıllardır mücadele verdik. 1956 yılında Stalin’in ölümünden sonra bizler gibi sürgüne mahkûm edilen Çeçenler, İnguşlar ve Kürtlerin vatanlarına geri dönmelerine izin verilirken Sovyet yönetimi, Ahıskalı Türklerin geri dönüşüne izin vermedi. Nerdeyse 400 yıl Osmanlı topraklarında ‘Osmanlı’ olarak yaşayan, sınırın öte tarafında kaldığı için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının sahip olduğu haklardan mahrum kalan Ahıska Türklerine ülke olarak uzun yıllar duyarsız kaldık. Yalnızca Türk oldukları için değil insan oldukları için yardıma muhtaç Ahıska Türklerine Türkiye hükümetinin en kısa zamanda somut ve kalıcı çözümler üretmesi gerekiyor. Özellikle şu anda. Suriye’deki savaştan kaçarak ülkemize sığınan Suriyelilere açtığımız kapılarımızı zor şartlar altında yaşayan Ahıskalı Türklere de açabiliriz. Sınırın diğer tarafında kaldıkları için yıllardır zulümlere maruz kalmış bu insanlara şimdi sınırlarımızı açarsak ne kaybederiz? Bizler devletimizden çok şey istemiyoruz. Vatandaşlık, emeklilik gibi isteklerimizin yanında en önemli çözülmesi gereken sorun çalışma iznidir. Bir Ahıskalı normal bir vatandaş gibi çalışabilmen, sosyal güvencesi olmalı. Çalışma izninin verilmesi bile bizim sorunlarımızın büyük bölümünün çözülmesi demektir.

 

TOPLUMSAL DAYANIŞMA ÖNEMLİ

Bugün ülkemizde yaşanan sıkıntıları endişeyle takip ediyoruz. Fakat biliyoruz ki ülkemiz ve hükümetimiz tüm bu sıkıntıları ve sorunları aşacak güçtedir. Bizler de ülkemizin birlik ve beraberliği için ne gerekiyorsa yaptık, yapacağız ve gereken desteği katkıyı koyacağız. Toplumsal dayanışma toplumun kurum ve kuruluşlarıyla ortak değerlerde birleşmesi ve birlikte hareket etmesidir. Yaşamımızda toplumsal dayanışmanın çok önemli bir yeri olduğunu artık anlamamız gerekmektedir. Çünkü iyi yaşamamıza yardımcı olacak hareketlerden birisi dayanışmadır.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş