‘Bursa Vefadır’da Nusret Vardar anlatıldı

Bursa Kent Konseyi (BKK) Çekirge Çalışma Grubu tarafından başlatılan ´Bursa Vefadır´ programlarının ikincisinde, Türkiye´nin ilk imam hatip okulu İstanbul İmam Hatip Okulu´nun ilk 3 mezun öğrencisinden biri olan ve Bursa İmam Hatip Okulu ile İnegöl İmam Hatip Okulu´nun kurulmasında katkıları bulunan, yüzlerce öğrenci yetiştiren Nusret Vardar´ın hayatı anlatıldı.

Yayınlama: 28.01.2015
867
A+
A-

BKK Çekirge Çalışma Grubu´nun Bursa´ya değer katan isimleri yaşarken onore etmek ve daha yakından tanıtmak amacıyla düzenlediği ‘Bursa Vefadır’ programlarının ikincisinde, Bursa ve İnegöl İmam Hatip okullarında yüzlerce öğrenci yetiştiren Nusret Vardar´ın hayatı anlatıldı.

 

İlim Yayma Cemiyeti İnegöl Şubesi´nin de destek verdiği program, İnegöl Belediyesi Sani Konukoğlu Konferans Salonu´nda yapıldı. Program öncesinde BKK Çekirge Çalışma üyeleri, Büyükşehir Belediyesi eski başkanı Hikmet Şahin´in mezarını ziyaret etti. BKK Çekirge Çalışma Grubu Temsilcisi M. Necati Şahin ve BKK Çekirge Çalışma Grubu üyesi Sabri Yalın´ın sunduğu programa, Nusret Vardar´ın ailesi, öğrencileri, sevenleri, BKK gönüllüleri ve İnegöllüler katıldı. Fuaye alanında Vardar´ın fotoğraflarından oluşan sergi, katılanlar tarafından ziyaret edildi. Bursa İmam Hatip Okulu´nun ilk dönem talebelerinden Sabri Demirtaş´ın okuduğu Kuran´ı Kerim tilavetiyle başlayan programda, Nusret Vardar´ın hayatını anlatan film sunumu yapıldı. Oğlu Cemil Vardar tarafından da ilim ve çalışma hayatı okundu.






 

İMAM HATİP BU MEMLEKETE ÇOK ŞEY KAZANDIRDI

Türkiye´nin ilk imam hatip okulu İstanbul İmam Hatip Okulu´nun ilk 3 mezun öğrencisinden biri olan ve Bursa ile İnegöl İmam Hatip okullarının kurulmasında katkıları bulunan, yüzlerce öğrenci yetiştiren Nusret Vardar, vefa göstererek programı düzenleyen BKK Çekirge Grubu´na ve İlim Yayma Cemiyeti İnegöl Şubesi´ne teşekkür etti. İmam Hatip okullarının bu memlekete çok şey kazandırdığını ifade eden Vardar, “Okulların yeni açıldığı 1951 Türkiye´sini çok iyi bilmeliyiz. Birçok köy ve ilçedeki camiide imam yoktu. Öyle ki cenaze namazı kıldırması için komşu köylerden imam çağrılırdı. İnegöl´de imam hatipler yaşlı oldukları için Ramazan aylarında teravih namazı kıldırırken güçlük çektiklerinden Karadeniz´den hafızlar gelirdi. Türkiye´nin geneli böyleydi. Bugün mahalle mescitlerinde Cuma namazını kıldıracak birkaç tane hoca bulursunuz. Bu okullar memleketimize sadece imam hatip değil, doktor, hakim, genel müdür, müsteşar, avukat, tüccar, başkan kazandırdı. Bu okullar, bu memlekete kıraatıyla, sadasıyla, rahatlıkla Süleymaniye Camii´nde imamlık yapacak kıvamında bir Başbakan, Cumhurbaşkanı kazandırdı” dedi.

 

Sözlerinin siyasi pencereden değerlendirilmemesi gerektiğini belirten Vardar, imam hatip okullarının toplumun değişimine önemli hizmetler verdiğini ifade etmek istediğini vurguladı. İlk imam hatip okullarında okuma ve mezun olma bahtiyarlığına nail olduğunu anlatan Vardar, kendi hocalarıyla ilgili hatıralarını konuklara anlattı.

 

“BİRLİKTELİKLERİMİZİ DEVAM ETTİRME GAYRETİNDEYİZ”

BKK Başkanı Semih Pala, manevi değeri yüksek bir toplantıyı düzenlemenin mutluluğunu yaşadığını söyledi. Talebeliğinden beri tanıdığı Nusret Vardar için program düzenlemenin kendisi için önemli olduğunu anlatan Pala, Çekirge´deki ahşap binada okumanın şerefine kavuşmuş ender insanlardan olduğunu hatırlattı. O okuldan Türkiye´ye önemli yolların açıldığına dikket çeken Pala, “O okuldan mezun olanlar yüzlerce insan yetiştirdi. Böyle insanlarla birarada olmak mutluluk verici. 45 yıllık sosyal, siyaset, kültür hayatımda yaptığım en önemli işlerden birisi Bursa Kent Konseyi Çekirge Çalışma Grubu´nun kurulmasına vesile olmamdır. Senelerce birbirini göremeyen insanların buluşma imkanı bulduğu ortamlar sağlanıyor. Birlikteliklerimizi devam ettirme gayretindeyiz” dedi.

 

BKK Çekirge Çalışma Grubu Temsilcisi M. Necati Şahin, Bursa´ya çalışmalarıyla katkı sunan isimleri ´Bursa Vefadır´ programlarında konuk ettiklerini söyledi. Şahin, Bursa ve İnegöl İmam Hatip Okullarında yüzlerce öğrenci yetiştiren ve cemiyetin önemli hale gelmesinde katkısı olan Nusret Vardar´ı da ağırladıklarını belirtti.

 

İlim Yayma Cemiyeti İnegöl Şubesi adına konuşan Mehmet Basmacı, İmam Hatip okulu öğretmenleriyle öğrencilerini buluşturan programın önemine değindi. Ülkeyi bugünlere taşıyan hizmet aşığı neslin yetişmesinde İlim Yayma Cemiyeti´nin karşılıksız hizmet ettiğini ifade eden Basmacı, ´Veren el, alan elden üstündür´ ilkesiyle geçmiş neslin çalıştığını ve şimdiki neslin yetişmesini sağladığını dile getirdi. Cemiyet hakkında bilgi veren Basmacı, derneğin her zaman hocaların ve gençlerin yanında olacağını anlattı.

 

Bursa İmam Hatip Okulu Mezunları Derneği Başkanı Halil Erdemir ise, camia olarak birtakım programlarla geçmişteki büyükleri andıklarını, ancak vefa konusunda eksik davrandıklarını ifade etti. BKK Çekirge Çalışma Grubu´nun konuyu önemseyerek imam hatip camiasına hizmet eden değerleri gündeme getirmesinin önemine dikkat çeken Erdemir, Nusret Vardar ile olan bir hatırasını paylaştı.

 

Bursa İmam Hatip Okulu eski mezunlarından Yard. Doç. Dr. Murat Yurtsever, İlyas Aydoğan, Prof. Dr. İsmail Karaçam, Rahmi Altınbilek, Halil Altıntaş, Fevzi Bayraktar, Ahmet Şener ve Sami Koparan, Nusret Vardar ile hatıralarını paylaştı.

 

Programın sonunda, BKK Çekirge Çalışma Grubu Nusret Vardar´ı uzun senelerdir görüşmediği İstanbul İmam Hatip Okulu´ndan sınıf arkadaşı Osman Nuri Alpaydın ile buluşturarak sürpriz yaptı.

 

Programın sonunda BKK Başkanı Semih Pala ve BKK Çekirge Çalışma Grubu Temsilcisi M. Necati Şahin tarafından Nusret Vardar´a günün anısına plaket takdim edildi. Program, Prof. Dr. İsmail Karaçam´ın okuduğu Kuran-Kerim tilavetiyle son buldu.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş