Elektrikli bisikletler korku saçıyor

İnegöl arazi yapısının fazla engebeli olmaması, iklim şartlarının elverişli olması ve ekonomik nedenlerden dolayı motosiklet ve motorlu bisiklet kullanım oranı gün geçtikçe artması nedeni ile buna paralel olarak da kazaların da artmaya devam ediyor.

Yayınlama: 17.10.2014
1.052
A+
A-

Ruhsat ve ehliyet gerektirmediği gerekçesi ile elektrikli motosikletlerin kullanımı oldukça yaygınlaşmakta, bu araçların kurallara uygun olarak kullanılmaması sonucu sık sık ölümle ve yaralanmalarla sonuçlanan kazalar meydana gelmektedir. Özellikle elektrikli motosiklet kullananların kendilerini trafik işaretlerine uymak zorunda olmadıklarını düşünerek, trafik ışıklarına riayet etmedikleri, bu nedenle hem kendilerini hem de trafikteki diğer insanları tehlikeye attıkları, sürücülerin zaman zaman motosiklet ve elektrikli bisikletleri kullananlara trafik ışık ve işaretlerine uymadıkları için tepki gösterdikleri görülmektedir.  Diğer sürücüler gibi motosiklet ve elektrikli bisiklet sürücülerinin de trafik kurallarına uymaları yasa gereği zorunludur.

 

Halkımızın elektrikli bisikletlerin tescil ettirilmesine, sürücülerinin sürücü belgesi sahibi olmasına ve kask kullanmalarına ihtiyaç duyulmadığı yönünde birtakım yanlış bilgiye sahip oldukları görülmektedir. Oysa elektrikli bisikletlerden; gücü 0,25 kw’dan az olanların her hangi bir tescil zorunluluğu ve sürücülerinin sürücü belgesini alma zorunluluğu bulunmamakla birlikte, bunları kullanan sürücülerin “15 yaşını doldurmuş olmaları, koruyucu başlık (kask) kullanmaları ve bisikletlerinin faturalarını yanlarında taşımaları” gerekmektedir. Bunlardan sahiplik belgesinin (fatura vb)ibraz edilmemesi halinde sahibi olduğu kanıtlanıncaya kadar araç trafikten men edilebilmektedir. Gücü 0.25 kw’dan yüksek olan elektrikli bisikletlerin diğer motosiklet ve motorlu bisiklet türü araçlar gibi tescil ettirilme zorunluluğu, sürücülerinin ise A1ve A2 sınıfı sürücü belgesi sahibi olması ve kask kullanma zorunlulukları vardır. Gücü 0.25 kw’dan yüksek olan elektrikli bisikletlerin tescilsiz ve sürücü belgesi olmayan sürücüler tarafından kullanılması/ kullandırılması yasak olup, tespiti halinde de gerekli cezai işlemler uygulanmaktadır. 






 

Motosikletlerle ilgili diğer önemli bir konu da ikinci el motosikletlerin alınıp satılması ile ilgilidir. Tescilsiz veya faturasız olarak ikinci el olarak alınan motosikletlerin çalıntı olma ihtimali yüksek olduğundan, adli tahkikata maruz kalmamak için bu araçları satın alanların mutlaka satan kişiden tescil belgesi veya faturasını istemeleri, tescil belgesi veya fatura ibraz edilememesi halinde bu araçları satın almaması gerekmektedir.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş