EVLİYA ÇELEBİ YOLU YENİDEN CANLANIYOR

Likya Yolu başta olmak üzere Türkiye’deki 17 adet yürüyüş rotasının oluşumu, bakımı, korunması ve tanıtımından sorumlu olan, ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı tavsiyesiyle kurulan Kültür Rotaları Derneği (KRD), Avrupa’daki büyük yürüyüş ağının Türkiye’ye getirme çalışmasına İnegöl’den başladı.

Yayınlama: 12.04.2016
575
A+
A-

EVLİYA ÇELEBİ YOLU

Evliya Çelebi Yolu, yürüyüşçü ve bisikletçilerin mutlaka denemesi gereken ve aynı zamanda da Türkiye’nin ilk at binme yolu olan bir rotadır. Rota, tarih ve doğayı, macera ve dinlenmeyi bir araya getirmektedir. Rotada geçirilen birkaç günü, Evliya’nın ziyaret ettiği köy ve şehirleri görecek şekilde birleştirmek mümkündür. Bu yol, Evliya’nın doğumunun 400. yılı olan ve UNESCO’nun da Evliya’nın yaşamı ve yaptıklarını kutlama yılı olarak ilan ettiği 2011 yılında açılmıştır ve kendisinin 1671 yılında çıkabildiği Hac yolculuğunun ilk bölümlerini takip etmektedir.

 






­——————————————————————————————————————————————

Proje kapsamında Evliya Çelebi Yolu üzerindeki mahallelerin turizm potansiyellerinin tespitine Sungurpaşa, Çavuşköy ve Babasultan muhtarlarını ziyaret ederek başlandı.

 

Ziyaretlerin ilk gününe KRD yönetim kurulu üyelerinden Kate Clow ve Caroline Fınkel ile proje çalışanı Onat Alan’a, İnegöl Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Ensar Macit, İnegöl Kent Müzesi sorumlusu Önder Kılıç ve yerel temsilci Tuğrul Avcı da eşlik etti.

 

Avrupa’dan Türkiye’ye yürüyüş projesi ve gerçekleşen bu ilk ziyaretler hakkında fikir alışverişinde bulunmak üzere KRD yönetim kurulu üyelerinden Kate Clow ve Caroline Fınkel ile proje çalışanı Onat Alan, İnegöl Belediye Başkan Yardımcısı Alper Taban’ı makamında ziyaret etti.

 

Ziyarette konuşan Kültür Rotaları Derneği yönetim kurulu üyesi Kate Clow; “Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen Sivil Toplum Diyaloğu Programı kapsamında hibe almaya hak kazanan ‘Avrupa’dan Türkiye’ye Yürüyüş’ projesi, derneğimiz ile Avrupa Via Francigena Birliği (EAVF) ortaklığında, Antalya Demre Belediyesi, Bursa İnegöl Belediyesi ve Isparta Eğirdir Belediyesi iştirakçiliğinde yürütülecektir. Proje kapsamında, Evliya Çelebi Yolu üzerindeki mahallelerin turizm potansiyellerinin tespitine Sungurpaşa, Çavuşköy ve Babasultan muhtarlarını ziyaret ederek başladık. Özellikle bu ziyaretlerin gerçekleşmesinde katkı ve desteklerini bizlerden esirgemeyen İnegöl Belediyesi’ne huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum” dedi.

 

Ziyaretlerin yol üzerindeki Yeniceköy, Cerrah, Deydinler ve Bahçekaya gibi 13 mahalle muhtarı ile devam edeceğini belirten Kültür Rotaları Derneği yönetim kurulu üyesi Caroline Fınkel ise,  yolun ve İnegöl’ün Dünya’ya tanıtılmasında ve konaklama imkanlarının geliştirilmesinin önemine dikkat çekti.

 

Kültür turizmi için önemli bir projeyi hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz diyerek konuşmasına başlayan Belediye Başkan Yardımcısı Alper Taban ise; “İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın vizyonu çerçevesinde iştirakçisi oldukları Evliya Çelebi Yolu projesinin, Yeniceköy mahallesinde geçen hafta temeli atılan ve Temmuz ayında tamamlanacak olan Doğa Sporları ve Turizm Merkezi (DOSTUM) ve Fevziye Kanyonu ile bir bütünlük arz edeceğini ve İnegöl’de turizmin ulusal ve uluslararası bazda gelişmesine büyük katkı sağlayacağına eminiz. Yol üzerinde konaklama imkânlarının geliştirilmesi konusundaki çalışmayı ise muhtarlar ile yapılan görüşmelerin sonuçlarına göre şekillendirebiliriz” dedi.

 

Taban; “Proje ortağı Avrupa Via Francigena Birliği (EAVF)’nın İtalya’da yerel belediyelerle çalışarak koordine ettiği sistemin Türkiye’de de uygulanmasını amaçlayan projenin yılsonuna kadar tamamlanması bekleniyor. Ayrıca Proje faaliyetleri arasında, söz konusu belediyelerden ve yerel halktan birer temsilci Via Francigena üzerindeki konaklama vb. hizmetlerin işleyişini görmek için İtalya’ya gidecek. Yine proje faaliyetleri kapsamında, İtalya’daki üniversitelerin Kültürel Miras Yönetimi bölümlerinden öğrenciler pilot bölge olarak seçilen İnegöl’e gelecek ve pilot yol güzergâhını yürüyerek test edecekler” dedi.

 

Taban; “Proje esnasında ayrıca Avrupa standartlarına uygun kültür rotası yapımı ve yönetimi rehberi geliştirilecek ve çeşitli konferanslarla ulusal ve yerel kurumların iştiraki sağlanacak. Böylece yürütülen çalışmalar ile Avrupa Konseyi’nin Kültür Rotaları Enstitüsü’nde temsil edilen en köklü yürüyüş rotalarından olan ve İngiltere’de başlayıp, İsviçre ve Fransa üzerinden geçerek İtalya’nın Bari kentinde sonlanan Via Francigena yürüyüş rotası, Balkanlar üzerinden Türkiye’ye uzatılacak” diyerek konuşmasını sonlandırdı.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş