Kendi günlerinde doyasıya eğlendiler

3 Aralık DÜnya Engelliler Günü nedeni ile Halk Eğitim Merkezinin düzenlediği program ile özel öğrenciler doyasıya eğlendi.

Yayınlama: 04.12.2015
407
A+
A-

Osmanlı Sarayı’nda düzenlenen programa Kaymakam Ali Akça, Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Jandarma Komutanı Uğur Baş, İlçe Milli Eğitim Müdürü Fatih Bilican, İlçe Müftüsü Kazım Güzel, Belediye Başkan Yardımcısı Gülhan Şahin, CHP İlçe Başkanı Halil Büyükışıklar, Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, AK Parti Kadın Kolları Başkanı Esra Leblebici, sok sayıda STK başkanı ve misafirler katıldı.

 

TÜRKİYE NÜFUSUNUN %12’Sİ ENGELLİ






Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Halk Eğitim Merkezi Müdür Vekili Seçkin Acar, “Kimimiz görmedi hiç, kimimiz duymadı. Kimimiz koşmadı hiç, kimimizse konuşmadı. Biz hep yüreğimizle seslendik size, bizi de ancak yüreği olanlar anladı. 3 Aralık dünya Engelliler Günü nedeniyle müdürlüğümüz tarafından hazırlanan programa katılan herkese öncelikle teşekkür ediyoruz. Gözlerinizin görmediğini, doğadaki bin bir rengi keşfedemediğinizi ya da yürüyemediğinizi, gönlünüzce koşamadığınızı, fikirlerinizi ifade edemediğinizi, tek başına yemek yiyemediğinizi, güzel şarkıları dinleyemediğinizi, sevdiklerinizin sesini duyamadığınızı hiç düşündünüz mü? Bugün gündeme gelen engelliler işte her gün böyle yaşıyorlar. Toplumun ayrılmaz bir parçası olan engellilerin, umutlu ve geleceğe güvenle bakabilmelerini sağlayacak İmkânlara kavuşturulması, devletimizin öncelikli görevleri arasında yer alıyor. Ancak engellilerin üretken bireyler olarak kendi kendilerine yeterli duruma gelmeleri konusunda sivil toplum kuruluşlarına ve sorumluluk taşıyan her insana görev düşüyor. 3 Aralık Dünya Engelliler Gününde, engellilere karşı olan sorumluluklarımızı bir kere daha hatırlatıyor. Herkesin yapabileceği bir şeyin olduğu gerçeği noktasında neler yapabileceğimizi düşünmemiz için bir vesile oluyor. Dünya nüfusunun yüzde 10’u, Türkiye nüfusunun ise yüzde 12’si engelli. Yani ülkemizde çeşitli engelleri olan yaklaşık 7,5 milyon vatandaşımız var. Ülkemizdeki engellilerin yalnızca 75 bini özel eğitim imkanlarından yararlanabiliyor. İşte tam bu noktada yaygın eğitimde engellilerin yeri ve öneminin büyük olduğu bilinciyle 2012 yılında örgün eğitim dışında kalan engellilere Milli Eğitim Bakanlığı emriyle Halk Eğitim Merkezlerinde kurslar açılması istenmişti. Bizlerde İnegöl Halk Eğitim Merkezi olarak Türkiye’de ilk defa 23 yaş üstü engelli vatandaşlarımıza 3 yıl önce ilçemiz Meslek Eğitim Merkezinin bir katında 3 sınıfta, örgün eğitim kurumu gibi haftanın 5 günü 8 saatlik kurslarla eğitim vermeye başladık. İnegöl Belediyesinin katkılarıyla öğle yemekleri ve İlçe Milli Eğitim müdürlüğü ihalesiyle servisleri sağlanmaktadır. Bu gün itibariyle İnegöl Belediyesinin ve hayırseverlerimizin değerli katkılarıyla yenilenen Yenice Mahallesindeki eski binamızda 5 sınıfta 45 öğrencimiz ve her sınıfta 2 öğretmen olmak üzere 10 öğretmenle yaz tatili ve yarıyıl tatillerinde ara vermeden hizmet vermekteyiz. Kursiyerlerimiz ve velilerimizle birlikte kahvaltılar, geziler, spor etkinlikleri ve gençlik kamplarında yazın birer hafta katılımlarını sağladık. Kursiyerlerimizle birlikte bir Avrupa Birliği Projesi gerçekleştirdik. 23 yaş üstü engellilerimize ilimizde örnek bir şekilde eğitim imkanı sunulmasında emeği geçen herkese ve bu işin mutfağında olan öğretmenlerimize teşekkür ederim” dedi.

 

GEÇEK ENGELİN SEVGİSİZLİK OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM

İnegöl İlçe Milli Eğitim Müdürü Fatih Bilican ise, “Halk Eğitim Müdürü Vekili arkadaşımız buradaki kursiyerlerimizin eğitimleri ile ilgili bilgiler verdi. Burada 45 tane devam eden kursiyerimiz var 23 Yaş üstü hafif zihinsel engelli olmak üzere. Ben sadece bir farka değinmek istiyorum. Bu kapsamda sadece kurs mahiyetinde değil, örgün eğitimdeki okul şeklinde haftanın 5 günü 8 saat eğitim veren tek kurumdur. İnegöl bu anlamda gerçekten emsal gösterilecek kurumlardan biridir. Eski Halk Eğitim Merkezi Binası bu kursiyerlerimize düzenli hale getirerek, kullanıma sundukları için, buna çok ciddi katkı sağladıkları için Sayın Belediye Başkanımız Alinur Aktaş’a teşekkür ediyorum. Bu kursta özveri ile çalışan kurs öğreticisi arkadaşlarımıza da teşekkür ediyorum. Ben bireylerimize her ne kadar engelli denirse de, maşallah cıvıl cıvıl yüzleri gülüyor. Ben aslında geçek engelin sevgisizlik olduğunu düşünüyorum. Ben bu günümüzün hayırlara vesile olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

 

ENGELLİ OLMAK İÇİN ENGELLİ DOĞMAYA GEREK YOK

Eskiden ailelerin engelli çocuklarını sakladıklarını ama şimdi ise onlar için projeler ve çalışmaların yapıldığını belirten İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş , “Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü. Öncelikle günümüz kutlu olsun. Cenab-ı Allah bugün vesilesi ile bugünün değerini önemini ve bu günün konusu olan engellileri anlamayı ve bu anlamda projeler geliştirmeyi bize basip etsin diye temenni ediyoruz. Şükrediyoruz 12-13yıl önce Türkiye’de çocuklar engelli çocuklarını saklarlardı. Kimse beni yanlış anlamasın ama bugün engellilerle alakalı projeler üretiliyor. Engellilere yönelik çalışmalar yapılıyor. Yerel yönetimler engellilerle alakalı konuları gündeme getiriyor ve hayata geçirmeye çalışıyor. Engellilerle alakalı STK’lar var. Bugün sadece 7-8 tane rehabilitasyon merkezimiz var. Özel merkezler var. Velhasıl yeterlimi, değil. Eskiden Almanya’dan, Fransa’dan birileri gelir engellilerin ne kadar değerli ve öncelikli olduklarını anlatırlardı, bizde gıpta ederdik. Hamdolsun ülke olarak bu konuda ciddi mesafeler kat ettik. İşyerlerinde artık engelli kardeşlerimiz var. Velhasıl engelliler hayatın bir parçası. Şuan her ne kadar engelli gibi gözükmemekte, her an engelli olmaya aday insan olarak kendimize söylememiz lazım; engelli olmak için engelli doğmaya gerek yok. Allah göstermesin geçirdiğimiz bir kaza ile veya bir sağlık problemi ile hepimiz engelli durumuna gelebiliriz. Dolayısıyla bu noktada engellileri anlamak ve onları daha fazla benimsemek gerekiyor. Tabi ki engelli çocuklarımız ile alakalı asıl öğretmenler olan, asıl kahramanlar olan, asıl onların yetiştirici olan annelerimize yürekten teşekkür ediyorum. Gerçekten biz engelliler okuluna ya da rehabilitasyon merkezlerine gittiğimizde, o annelerin yavrularının bir tebessümünü görebilmek için veya onların biraz daha ortamı anlayıp ona göre hareket ettiklerini gördüklerinde ne kadar mutlu olduklarına şahit olan bir insanım. Dolayısıyla ben engelli annelerimize, babalarımıza ve bu çocuklarımıza emek veren büyüklerimize huzurlarınızda çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

 

BUGÜN DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ

“En büyük önceliklerimizden, en büyük amaçlarımızdan biri toplumu oluşturan tüm katmanlar, tüm kesimlerin, yaşlısıyla, genciyle, zenginiyle, fakiriyle, kadınıyla, erkeğiyle, engellisiyle, engelsiziyle toplumu oluşturan tüm kesimlerin toplumun oluşturduğu, toplumun ürettiği refahtan kendilerinin hakkı olan adaletli payı almaya gayret etmektir. Öncelikli amaçlarımızdan biri budur” ifadeleri ile konuşmasına başlayan Kaymakam Ali Akça, “Devletimiz, sivil toplum kuruluşlarımız, derneklerimiz ve insanlarımız bu konuda güzel gayretler sarf ediyor, güzel işler yapıyor. Bu programda onlardan birisidir. Bugün Dünya Engelliler Günü. Bugün engelli kardeşlerimiz konuşacak, şarkı söyleyecek biz dinleyeceğiz. Onlar göster yapacak, biz izleyeceğiz ve avuçlarımız patlatırcasına onları alkışlayacağız. Onları hiçbir hesaba, çıkara dayanmayan sonsuz sevgileri alacağız. Bu duygu ve düşüncelerle bu programı hazırlayan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

 

HER ZAMAN BU ETKİNLİKLERİ BEKLİYORUZ

Son konuşmacı olarka kürsüye çıkan bir engelli annesi Perihan Şentürk, “Bugün bizim için buraya gelen herkese teşekkür ediyorum. Ve canı yürekten bize değer verdikleri için onlardan Allah razı olsun diyorum. Biz her gün değil, bugün için var olmuşuz sanki ama biz her gün varız. Engellilerin engelini aşmak için her zaman bu etkinlikleri bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Konuşmaların ardından program özel çocukların hazırladıkları semazen gösterileri, tiyatro ve oyunlarla devam etti.

 



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş