Kırağı büyük zarara yol açtı

Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, makamında bir asın toplantısı icra ederek, önceki günlerde ilçemizde meydana gelen don ve kırağı olaylarının kırsal mahallelerde büyük zararlara yol açtığını belirtti.

Yayınlama: 25.03.2016
429
A+
A-

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, “1 hafta önce aşırı bir don ve kırağı olayı yaşadık. Don olayından sonra bizzat köylerimizi aramak suretiyle özellikle meyveci köylerimizdeki hasarları tespit etmeye çalıştık. Yaklaşık 45 köyümüzde dondan etkilenen çiftçilerimiz var. Bu 45 köyde de bine yakın çiftçimiz don olayından etkilenmiş durumda. Esasına baktığınız zaman bu konularda uyarılar yapılıyor. Bir akşam eksi 20 dereceye varan bir hava geçirmiştik. Orada da şeftalilerde bir etkilenme olmuştu. Bunun yanı sıra 1 hafta önceki donla birlikte çiftçilerimiz mağdur oldular. Her şey Allah’tan gelir ama burada bir kez daha TARSİM Sigortası ön plana çıkıyor. TARSİM’i beğenen var beğenmeyen var ama nihayetinde çiftçilerimizin TARSİM Sigortalarını yaptırmalarından yanayız. Yarın öbür gün bir borç ertelemesinde bunu şart koşuyorlar. Benzeri durumlarda kalıyoruz. Bu sebepten çiftçilerimizin mağdur olmamalarını istiyoruz. Önümüzdeki günlerde dolu olayları olma ihtimali var. Her sene en az 7-8 kere dolu oluyor. Çok güzel topraklardayız ama Uludağ’ın burada olmasından dolayı sık sık gerek güneşli havada dolu oluyor, aniden don ve kırağı olayları oluyor. Bu sebepten çiftçilerimizin mutlak suretle TARSİM Sigortasına yönelmelerini tavsiye ediyorum. Her sene bu tür şeylerle gündeme geliyoruz ama yine de çiftçilerimizin Tarım Kredi Kooperatiflerine, Ziraat Bankalarına olan borçlarının ertelenmesini talep ediyorum. 45 tane köyümüzde aşırı don ve kırağıdan dolayı meyvelerimiz etkilendi. Buradaki çiftçi sayımız da bin civarında” dedi.

 

Ürünler meydana çıkmadan fiyatsal anlamda zararı tespit edemediklerini belirten Çelik, “Önce rekolte, sonra zarar ortaya çıkar. Fiyat anlamında oluşacak zararı kestirmek zor” diye konuştu.






 



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş