Kurtuluş’un vesikaları bu sergide

İnegöl’ün düşman işgalinden kurtuluşunun 93 üncü yıl dönümü çeşitli etkinliklerle kutlanmaya başladı. “Zor Yıllardan Kurtuluşa – 6 Eylül” isimli fotoğraf sergisi dün ilçe halkının izlenimine açıldı. Savaş yıllarındaki İnegöl ve zorlu yaşam şartlarının resmedildiği sergi 20 Eylül’e kadar gezilebilecek.

Yayınlama: 05.09.2015
707
A+
A-

“Zor Yıllardan Kurtuluşa 6 Eylül” Fotoğraf Sergisi dün düzenlenen törenle izlenime açıldı. Dün saat 14.00’da Kent Müzesi içerisinde düzenlenen açılış programına Kaymakam Ali Akça, Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Belediye Meclis Üyeleri, kurum amirleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 

İNEGÖL ÖNEMLİ BİR DİRENÇ NOKTASIYDI






Sergi açılışı öncesinde açıklamalarda bulunan İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş şöyle konuştu: “İnegöl’ümüzün düşman işgalinden kurtuluşunun 93. yılı münasebetiyle düzenlediğimiz 6 Eylül Kurtuluş Şenlikleri kapsamında hazırladığımız etkinliklerin ilk programı olan Zor Yıllardan Kurtuluşa 6 Eylül adlı fotoğraf sergimizin açılışı için bugün bir aradayız. İnegöl bizim için önemli ve kıymetli bir şehir. Ancak şehrimiz sadece bugün değil önemli medeniyetlere beşiklik etmiş olması sebebiyle tarih boyunca her daim stratejik önemini korumuş bir şehirdir. Malumunuz İnegöl’ümüz, Osmanlı Devleti’nin kuruluşunda önemli bir merkez olmuş, bunun yanı sıra ülkemizin zor dönemlerden geçtiği Kurtuluş Savaşı yıllarında vatanımızın bölünmemesi adına gösterdiği mücadeleyle de önemli bir direnç noktası olmuştur. Halkımızın gösterdiği fedakârlık, şehitlerimizin ve gazilerimizin gösterdiği kahramanlıklar neticesinde İnegöl’ümüz 6 Eylül 1922’de Şükrü Naili Paşa Komutanlığında düşman işgalinden kurtulmuştur. Yaşadığımız topraklar kahraman atalarımızın şanlı geçmişlerinin birer hatırasıdır. Bizi büyük millet yapan köklü tarihimiz ve zengin kültürümüzdür. Büyük milletimizin şanlı tarihinin hatırasına sahip olmak bizim için en büyük gururdur”

 

SERGİDE BİR ÇOK DÖNEMİN İZİ VAR

“Mevcut İnegöl’ün yenilenmesi, Yeni İnegöl’ün kurulması, alt yapısı ve donanımı ile modern bir kentin oluşturulması, sloganlaşan ifademizle Hayallerdeki İnegöl’ün kurulması yanında bu kentin kültür ve tarihinin yaşatılarak en güzel şekilde gelecek nesillere miras bırakılması en büyük hedefimizdir. Bu hedef doğrultusunda biz ilçeler arasında bir ilk olan, çoğu ilin henüz ortaya koymadığı bir duyarlılıkla İnegöl Belediyesi Kent Müzesi projesini ve ardından Ağaç İşçiliği ve Mobilya Müzesini hayata geçirerek şehrimize 2 müze kazandırdık. Kent Müzemizi ilk kurmaya karar verdiğimizde oluşturduğumuz araştırma ekibimiz İnegöl’ü karış karış gezerek tek tek veri topladı, bunun yanında birçok kişiyle konuşulup bilgi toplandı. Halkımızın gösterdiği büyük fedakârlık neticesinde elindeki birçok eşyayı, fotoğrafı, anıyı, hatırayı müzemizle paylaşması neticesinde bugün bir dönemin tarihine ışık tutacak kadar bilgi ve belge müzemizde mevcut bulunmaktadır. İnegöl’ümüzün Kurtuluşunu kutlayacağımız bu günlerde şehrimizin Kurtuluş mücadelesinde yaşananları, halkımızın kahramanlıklarını, yaşanan dramı ve kurtuluş mücadelemizi bir sergiyle tarihin tozlu raflarından yüzüne çıkarmak istedik. İnegöl’ümüzün kurtuluşunu anlatan bu sergimiz Kent Müzemizde gerçekleştirilen 57. sergidir. Sergimizde 70 adet fotoğraf sergilenecektir. Bu fotoğrafların haricinde doküman, belge (şehit ve gazi aylık defterleri) ile askeri kıyafetler, madalya,  silah, kılıç gibi savaş aletleri de teşhir edilecektir. Sergilenen fotoğraflarda 1. Dünya Savaşı sonrasında başlayan işgallerden ilki olan İzmir’in işgalini protesto eden 5 bin İnegöllüden, yüreği büyük Küçük Kamil’den, acılarla dolu bir yolculukla Milos adasına sürgüne giden İnegöllülerden, Yunanlıların İnegöl üzerine düzenledikleri saldırılar ve yaşanan işgale kadar birçok konuda dönemin izlerini görebileceksiniz.”

 

KURTULUŞ BİRÇOK ETKİNLİKLE KUTLANACAK

“Biz vatanımızı ve İnegöl’ümüzü seviyoruz. Özellikle halkımızdan bu sergiyi ziyaret etmelerini istirham ediyorum. Ecdadımızın genç, yaşlı, kadın, çocuk demeden bu vatanın bir karış toprağından bile vazgeçmeyerek canıyla, kanıyla, tüm varlığıyla vatan müdafaasında verdiği mücadeleyi bir kez daha idrak etmemizde bu serginin katkısı olacağına inanıyorum. Sahip olduğumuz bu vatanın ne zor şartlarda kazanıldığını bir kez daha anlamak ve vatanımızın kıymeti bilebilmek için bu günleri bir fırsat olarak görüyorum.  Bu vesile ile Belediyemizce düzenlenen Kurtuluş Şenlikleri programlarımız hakkında bilgi vererek konuşmamı sonlandırmak istiyorum. Şuan açılışın yaptığımız sergimiz 20 Eylül’e kadar izlenime açık kalacak. Yarın saat 14.15’te Belediye önünde Off-Road Yarışlarımızın startını vereceğiz. Off-Road yarışlarımız Cumartesi ve Pazar günü Eski Vahşi Çöp Depolama Alanında gerçekleştirilecektir. Yine yarın yani Cumartesi günü saat 17.00’de Belediye önünden başlayacak olan Atlı Cirit Geçiş töreni ve akabinde saat 18.00’de Dörtçelik E.M. Lisesi bahçesinde Atlı Cirit müsabakalarının bu yıl Kurtuluş Şenliklerimize ayrı bir coşku katacağına inanıyorum. Pazar günü ise saat 10.00’da Atatürk Anıtına Çelenk koyma töreni ve akabinde Şehitlik ve Garnizon Komutanlığı ziyaretlerimiz olacak. Pazar akşamı Saat 19.00’da yine Belediye önünden başlayacak olan Fener Alayı ve Kurtuluş Şenliği kortej yürüyüşümüz ve Heykel önünde Mehter, Kılıç Kalkan ve Belediye Halk Dansları gösteri ile dolu dolu bir Kurtuluş Şenlikleri programını siz değerli ilçe halkımız için hazırladık. Ayrıca Pazartesi akşamı saat 20.30’da Açık Hava Gösteri Merkezinde Belediyemizin kuruluşunun 145. yılı anısına 145 yavrumuzun sünnet şöleni etkinliğini gerçekleştireceğiz. Tüm etkinliklerimize 7’den 70’e tüm ilçe halkımızın katılımlarını beklediğimi bir kez daha hatırlatıyor, ilçemizin bayraklarla süslenmesi hususunda ilçe halkımızdan duyarlılık beklediğimi bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Bu duygu ve düşüncelerle programımıza katıldığınız için sizlere teşekkür ediyorum”

 

HEM BUGÜNE HEM YARINA IŞIK TUTACAK

Açılışta konuşan Kaymakam Ali Akça ise, “İnegöl’ün düşman işgalinden kurtuluşunun 93. yılı nedeniyle düzenlenen güzel bir sergi açılışını yapıyoruz. İnegöl’ün geçmişini en güzel şekilde içselleştirmiş olan Kent Müzesindeyiz. Resimler insan düşüncelerinde, duygularında sözden, yazıdan çok daha kalıcı izler bırakır. İnegöl’ün geçmişiyle alakalı derlenen bu fotoğrafların İnegöl’ün bugününe de yarınına da ışık tutacağına inanıyorum” diye konuştu.

 



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş