“Sektörün başarı örneği İnegöl”

İstanbul Ağaç ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, 2003 yılında 25 milyon dolar mobilya ihracatı yapan İnegöl’ün bu rakamı 2013 yılında 12,5 kat artırarak 320 milyon dolara çıkardığını ifade ederek, İnegöl’ün sektörün başarı örneği olduğunu dile getirdi.

Yayınlama: 09.10.2014
884
A+
A-

İstanbul Ağaç ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, 2003-2013 yıllarını kapsayan 10 yıllık süreçteki mobilya ihracatını değerlendirdi.

 

İstanbul Ağaç ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, 2003 yılında 380 milyon dolar ihracatın, 2013 yılında 2.180 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirterek, “Bu veriyi daha da anlamlı kılan son 10 yıllık sektör büyüme oranı olarak Çin ile birlikte dünyanın en çok büyüyen iki ülkesinden birisi olduk. Bununla birlikte, dünya mobilya ihracatçıları sıralamasında hızla yukarılara doğru tırmanıyoruz. 2011 yılında 21. sıradayken 2013 yılının sonu itibariyle bu sıralamamız 13.lüğe kadar yükseldi” diye konuştu.






 

TEKNOLOJİ, DİZAYN VE TANITIM

Mobilya sektörünün sağlanan teşviklerin de katkısıyla ciddi bir teknoloji yatırımı yaptığına dikkat çeken Ahmet Güleç, şöyle devam etti; “Türk mobilyasının şu an kalite olarak İtalyan’dan hiçbir eksiği yok. Tasarım konusunda da önemli mesafe alındı. Özellikle genç mobilya ürünlerinde dünyaya yön veren ülke olduk. Dünyanın dört bir yanındaki uluslar arası fuarlarda milli katılım düzeyinde yer alıyoruz. Şu an Çin bile ürünlerimizi kaliteli bulduğu için bizden alım yapmaya başladı.” Yakında Şangay fuarına 30 firmayla katılmayı planladıklarını dile getiren Güleç, 3 bin metrekarelik alan istediklerini ama bunun bile yeterli, 5 bin metrekareyi bile doldurabileceklerini söyledi. Sektörde 4 bin ihracatçı firma bulunduğu bilgisini veren Ahmet Güleç, bunun yarısının mobilyacı olduğunu ve toplamda yaklaşık 500 bin kişiye istihdam sağlandığını kaydetti.

 

İSTEYENE MAAŞLI KURS

Mobilya sektöründe başarı örneği olarak İnegöl’ü gösteren Ahmet Güleç, şöyle devam etti; “2003’te İnegöl 25 milyon dolar mobilya ihracatı yapıyordu. 2013’te bu rakam 320 milyon dolara çıktı. Yani 12.5 kat arttı. Kalite ve tasarıma önem vererek bunu başardık. Şimdi yeni bir projeye başlıyoruz. Endüstriyel tasarım ve iç mimarlık eğitimi görmüş gençleri İnegöl’de periyodlar halinde 10 kişilik gruplar halinde eğiteceğiz, üstelik maaş ödeyerek. Her sene 30 mobilya tasarımcısını sektöre kazandıracağız. İnegöl’de çalışmak isterlerse ücretsiz ofis de vereceğiz.”



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş