SERALAR YERLE BİR OLDU LODOSUN FATURASI 300 BİN TL

Çeltikçi Mahallesi’nde seracılık yapan çiftçiler, şiddetli lodos nedeni ile seralarını kaybetti. Bölgede 300 bin TL zarar olduğu ifade edildi.

Yayınlama: 11.01.2016
570
A+
A-

Geçtiğimiz 2015 yılı başında yoğun kar yağışı sonucunda zarar gören seralar, 2016 yılının ilk günlerinde etkili olan lodos felaketi ile bir kez daha darbe aldı. Perşembe günü 90 km/sa hızla esen lodos ilçemizde birçok bölgede zarar yaşatırken bu zararlardan en büyüğüne Çeltikçi çiftçisi maruz kaldı.

 

TARSİM BAHANE ÜRETİYOR






Çeltikçi’de lodosun yıkıp geçtiği seralar çiftçiyi kara kara düşündürürken, sigortaya başvuran çiftçiler buradan da olumsuz yanıt aldı. TARSİM, seraları yıkanın lodos değil hortum olduğunu iddia ederek; hortumun sigorta kapsamında olmaması nedeniyle çiftçinin zararını karşılamıyor. Bir başka sıkıntı da Tarım Sigortası (TARSİM) kar için ayrı, lodos için ayrı, diğer olası afetler için ayrı sigortalama istiyor. Kar için sigortalanmış seranın lodostan yıkılması durumunda ödeme yapmıyor. Ayrıca seranın tamamına beton dökülmesini de isteyen sigortacıların bu isteğinin uygulanma ihtimali de yok. Zira bu durumda beton dökülmüş tarla da kullanılmaz hale gelecek.

 

BU SENE DE YIKILDIK

Çeltikçi Mahallesi’nde bulunan ve lodostan yıkılan seraların önünde açıklamalarda yapan çiftçi Salim Yolcu, geçtiğimiz yıl yoğun kar yağışının vurduğu seraları bu yıl da lodosun yıktığını ifade ederek, “Geçtiğimiz yıl kardan dolayı sorun yaşadık. Bu yıl da lodostan dolayı seralarımız yıkıldı. TARSİM sigorta için dört bir tarafına beton istiyor. Bunu icar olan tarlaya nasıl yapalım. Zaten masraflar da artıyor, yapamadık. Bu sene de yine aynen yıkıldık” dedi.

 

2 YILDA 120 BİN TL ZARAR

2 yılda 120 bin TL zarar ettiğini belirten Salim Yolcu, “Geçen yıl 60 bin TL, bu yıl da 60 bin TL zarar var. Geçen yıl da sigortadan para alamadık, bu yıl da alamadık. Hortum diyorlar, ama hortum değildi seraları yıkan lodostu” şeklinde konuştu.

 

TOPLAM ZARARA 300 BİN TL

Salim Yolcu, Çeltikçi Mahallesi’nde 5 kişinin daha serasının aynı şekilde yıkıldığını ve toplam 300 bin TL kadar zarar olduğunu da söyledi.

 

DAYANACAK GÜCÜMÜZ KALMADI

Art arda yaşanan bu doğal afetler nedeniyle her yıl zarar ettiklerini ve artık dayanacak güçleri kalmadığını belirten Yolcu, “Benim seramda marul ekiliydi. Onlar da gitti. Artık ne yapacağız, Allah’a emanet deyip bırakacağız bu işi. Bankalara olan bütün borçlar kaldı. Ödeme imkânımız da yok artık. İflas ettik” ifadelerini kullandı.

 



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş