TANAP güzergâhında İnegöl yok

TANAP Projesi’nin 48 kara kesim boru hattı inşaatı için yapılan ihalede kazanan firma belli olurken güzergâhın bulunduğu haritanın şekillenmesi ile hangi şehirlerden geçeceği belli oldu. Haritanın şekillenmesinin ardından güzergahın geçtiği şehirler arasında İnegöl’ün olmadığı belli oldu.

Yayınlama: 26.01.2016
511
A+
A-

Azerbaycan’daki Şah Deniz-2 Sahası’ndan çıkarılacak doğal gazı Türkiye’ye ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak olan Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) kapsamında TANAP Doğalgaz İletim A.Ş. tarafından açılan “ 48’’ Kara Kesimi Lot-4 Boru Hattı İnşaat İhalesi ”ne ilişkin yapılan değerlendirme sonucunda Lot 4 Boru Hattı İnşaatını gerçekleştirecek firma belirlendi.

 

TANAP tarafından yapılan açıklamada sözleşmenin TANAP Doğal Gaz İletim A.Ş ile Punj Lloyd-Limak İş Ortaklığı arasında imzalandığı belirtildi.






 

Açıklamaya göre, Türkiye üzerinden geçecek yaklaşık 1850 kilometrelik boru hattının, Eskişehir’den başlayacak ve sırasıyla Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne illerinden geçerek Türkiye-Yunanistan sınırında Edirne’nin İpsala İlçesi’nde son bulacak olan 48” çapındaki 459 kilometrelik kısmının inşaatı için ön yeterlik almış yerli ve yabancı 11 firmanın 08 Haziran 2015 tarihinde davet edilmesi ile başlayan ihale sürecinin sonucunda Punj Lloyd-Limak İş Ortaklığı ile sözleşme imzalandı.

 

İNEGÖL’E UĞRAMIYOR

Dev projenin güzergâhı açıklanırken, güzergâh İnegöl’ü teğet geçiyor. Çizilen güzergâhta Eskişehir’de ölçüm istasyonu kurulacak İnegöl’ün hemen dibinde yer alan Keles ilçesine ise Kompresör İstasyonu kurulacağı öğrenildi.

 

TANAP NEDİR?

Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) Projesi, Türkiye ve Azerbaycan’ın bugüne kadar başarı ile yürüttükleri projelerin enerji alanındaki en önemli temsilcilerinden biridir 26 Aralık 2011’de Mutabakat Zaptı’nın ve 26 Haziran 2012’de Hükümetler arası Anlaşma ve eki Ev Sahibi Hükümet Anlaşmasının imzalandığı TANAP, Azerbaycan Şah Deniz-2 sahası ve ilave kaynaklardan gerçekleştirilecek doğal gaz tedariği ile Türkiye ve Avrupa’nın doğal gaz arz güvenliği ve çeşitliliğine büyük katkı sağlayacaktır.

 

TANAP, Türkiye’nin Gürcistan sınırında Ardahan ili Posof ilçesi Türkgözü köyünden başlayarak Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne olmak üzere 20 ilden geçecek ve Yunanistan sınırında Edirne’nin İpsala ilçesinde son bulacaktır. Bu noktadan, Avrupa ülkelerine doğal gaz iletimi yapacak olan TAP Doğal Gaz Boru Hattı’na bağlanacaktır. Hattın Türkiye içi çıkış noktaları ise Eskişehir ve Trakya bölgesi olacaktır.

 

TANAP Projesi kapsamında ilk gaz akışı 2018’de gerçekleşecek olup, başlangıç için yıllık 16 milyar metre küp olacak taşıma kapasitesinin, kademeli olarak önce 24 milyar metre küpe ve ardından 31 milyar metre küpe çıkarılması hedeflenmektedir. TANAP, Türkiye sınırları içerisinde bugüne kadar gerçekleştirilen en büyük çap ve uzunluğa sahip doğal gaz boru hattı projesi olacaktır.

 



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş