Tarım arazileri artık bölünmeyecek

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mahmut Doğru, tarım arazilerinin bölünmesini sonlandıracak çalışmayla ilgili bilgiler vererek, arazilerin intikali ile ilgili vatandaşları da uyardı. Tarım arazilerinin artık parçalanıp küçülmeyeceğini belirten Doğru, “6537 Sayılı Kanunla, tarım arazilerinin devir işlemleri, miras yolu ile intikali, asgari tarımsal arazi ve yeter gelirli tarım arazisi büyüklüklerinin belirlenmesi, bugüne kadar parçalanmış olan tarım arazilerinin tekrar ekonomik büyüklüklere ulaştırılması ve bölünmelerinin önlenmesine ilişkin hükümler düzenlenmiştir. Değişen Kanunla; tarım arazilerimiz artık bölünmeyecek ve daha fazla küçülmeyecek, çiftçilerimiz kendilerine yetebilecek olan arazilerde tarım yapacaklardır” dedi

Yayınlama: 13.04.2016
458
A+
A-

Konu ile ilgili açıklamalarda Bulunan Müdür Doğru, “Doğru, “Tarım arazilerinin satış ve miras yoluyla bölünmesini önlemek amacıyla çıkarılan “Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında 6537 Sayılı Kanun” 15.04.2015 tarihli resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Tarım arazilerinin bölünmesinin önlenmesine ilişkin mevzuat hükümleri, 26 Ağustos 2014 tarihli ve 29100 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2014/6716 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı sonrası İl Müdürlüğümüz bünyesinde kurulan Arazi Edindirme Şube Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir. 6537 Sayılı Kanunla, tarım arazilerinin devir işlemleri, miras yolu ile intikali, asgari tarımsal arazi ve yeter gelirli tarım arazisi büyüklüklerinin belirlenmesi, bugüne kadar parçalanmış olan tarım arazilerinin tekrar ekonomik büyüklüklere ulaştırılması ve bölünmelerinin önlenmesine ilişkin hükümler düzenlenmiştir. Değişen Kanunla; tarım arazilerimiz artık bölünmeyecek ve daha fazla küçülmeyecek, çiftçilerimiz kendilerine yetebilecek olan arazilerde tarım yapacaklardır”

 

ARAZİLERİNİZİN İNTİKALİNİ YAPTIRDINIZ MI?






“Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda Değişiklik öngören 6537 Sayılı Kanun gereği; mirasa konu tarım arazilerinin intikalinin murisin (miras bırakan) ölüm tarihinden itibaren bir yıl içinde yapılması gerekmektedir. Ancak Bakanlığımız veri tabanında yapılan sorgulamada, İlimizde murisin vefatından sonraki 1 yıl içerisinde intikal işlemlerini yaptırmayan 11.500 mirasçı olduğu tespit edilmiştir. İntikal işlemlerini yasal süresi içerisinde yaptırmayan mirasçılara, Bakanlığımız tarafından aşağıda örneği yer alan tebligatlar gönderilmiş olup, ilgili mevzuat gereği bu mirasçılara tebliğ tarihinden itibaren üç ay ek süre verilmiştir. Kendisine tebligat ulaşan mirasçıların, bu üç aylık süre içerisinde rakamlarla ifade edeceğimiz seçenekler doğrultusunda mirasa konu tarım arazilerinin intikal işlemlerini yaptırması gerekmektedir. 1 Bir mirasçıya veya yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüklerini karşılaması durumunda birden fazla mirasçıya devri. 2 Türk Medeni Kanununa göre noter senedi ile kuracakları aile malları ortaklığına veya kazanç paylı aile malları ortaklığına devri. 2 Mirasçıların tamamının miras payı oranında hissedarı oldukları ve Türk Ticaret Kanununa göre kuracakları limited şirkete devri. 3 Mirasa konu tarımsal arazilerin tamamının aynı anda üçüncü kişilere devri. Söz konusu tebligatla kendisine tanınan üç aylık ek süre sonunda mirasçıların intikal işlemini yaptırmaması durumunda, Bakanlığımız Sulh Hukuk Mahkemesi nezdinde; arazilerin talepte bulunan ehil mirasçıya, ehil mirasçı olmaması durumunda en fazla teklifi veren istekli mirasçıya devrine, aksi halde üçüncü kişilere satılması için resen dava açma yetkisine sahiptir. Mirasçılar tarafından tarım arazilerinin paylaşımına ilişkin hâlihazırda görülmekte olan bir dava olması durumunda, dava ile ilgili resmi belgelerin İl Müdürlüğümüze ibrazı gerekmektedir. Konu ile ilgili olarak İl ve İlçe Müdürlüklerimizden ayrıntılı bilgi alınabilir. Kanuni süre içerisinde yerine getirilmesi mirasçılara ilanen duyurulur” dedi.

 



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş