Türk Lirası değer kaybedebilir

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Anıl, Amerika Merkez Bankası (FED)’nın 15-16 Aralık tarihlerinde faiz artımına gideceğini belirterek, “Bu beklentiden dolayı Türk Lirası, dolara karşı yüzde 20’lik değer kaybına uğradı. Bundan sonra da yüzde 10 civarında bir değer kaybı bekleniyor” diyerek vatandaşları dolarla borçlanmamaları konusunda uyardı.

Yayınlama: 09.12.2015
425
A+
A-

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Anıl, dün makamında kendisine yöneltilen soruları yanıtladı. Anıl, Rusya ile Türkiye arasında yaşanan gerginliğin iki ülkeye de zarar verdiğini ve kaos ortamının sona ermesinin Türkiye’nin menfaatine olacağını ifade etti.

 

İŞ DÜNYASI MORAL BULDU






Seçimlerin ardından siyasi istikrarın nasıl bir etki oluşturduğunun sorulması üzerine konuşan İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Anıl, “Ülkemiz 7 Haziran’da bir Genel Seçim yaşadı. Bu seçimde Türk milleti hiçbir partiye tek başına iktidar yetkisi vermedi. Bu süreçte erken seçim gündeme geldi. 1 Kasım’da ülke bir erken seçim yaptı ve yüzde 49,5 oy ile AK Parti’ye tek başına iktidar olma fırsatını verdi. Ülkenin siyaseten bir istikrara ihtiyacı var. Buna paralel olarak ekonomik istikrar da geliyor. Bunu geçmişte de yaşadık. Bu moralle hükümet kuruldu ve güvenoyu aldı. 64. Cumhuriyet Hükümeti işbaşı yaptı. Bu gelişmelerden Türkiye’de iş yapan bizler, Türkiye ve yurtdışında ticaret yapan iş dünyası moral buldu” dedi.

 

İKİ ÜLKE DE ZARAR GÖRÜYOR

Rusya ile Türkiye arasında yaşanan gerginliğin sorulması üzerine sözlerine devam eden Anıl, “Geçtiğimiz günlerde Suriye hududunda bir hadise yaşadık. Türk jetleri, sınır ihlali yapan bir Rus uçağının düşürdü. Rusya ile olan ilişkilerimiz gerildi. Son yıllarda Rusya ile olan ekonomik ilişkilerimiz fevkalade iyi seyrediyordu. Biz onlara Akdeniz ve Ege bölgelerinde ürettiğimiz narenciyenin büyük kısmını yolluyor idik. Yaklaşık 4 milyon turist, bizim sıcak sahil şehirlerimizi ziyaret ediyordu. Biz de onlardan çeşitli tarım ürünleri ithal ediyorduk. Aynı zamanda doğalgazımızın büyük bir bölümünü de Ruslardan alıyorduk. Böyle bir hadisenin olmasını gönlümüz hiç arzu etmezdi ama Rus hükümeti bilinçli bir şekilde bu konuyu gündem yaparak siyaseten veyahut karşılıklı görüşülerek diyalog kanallarının açık tutulmasıyla halledilecek konuyu büyüterek geriyor. Türk-Rus ilişkilerini bozuyor. Bu sadece bizim değil her iki ülkenin zararına işliyor. Bu hadisenin çok kısa bir süre içerisinde diyalog kanalları açık tutularak normalleşmesi lazım. Bu işin altında neler yatıyor fazla bilmiyoruz ama Suriye’deki kaos ve karmaşanın en kısa sürede noktalanması, bitirilmesi de Türkiye’nin menfaatine olacaktır” şeklinde konuştu.

 

DOLARDA YÜZDE 10’LUK ARTIŞ BEKLENİYOR

Türk lirasının değer kaybı yaşadığının hatırlatılması üzerine konuşan Anıl, “Aralık ayının 15’i ile 16’sında Amerika Merkez Bankası (FED) bir faiz artırımına gideceğini söylüyor ve beklentiler yüzde 80 oranında arttı. Önümüzdeki hafta FED’in yapacağı toplantıda büyük oranda faiz artırımı çıkacak. Bu artırım çıkarsa dünyada cari açığı yüksek olan ülkelerde dolar fiyatları artacak, o ülkelerin yerel para birimleri değersizleşecek. Zaten bu beklentiden Türk Lirası, dolara karşı yüzde 20’lik değer kaybına uğradı. Bundan sonra da yüzde 10 civarında bir değer kaybı bekleniyor. Bu çalkantılı dönem aşıldıktan sonra dolar iç ve dış siyasi gelişmelerde bir anormallik olmazsa durağan döneme girer. Şunu iyi bilelim, dolar 3 lira ve üzerinde olacak. Bunu bilelim ve kabul edelim. Türk Lirası ile alışveriş yapan arkadaşların dolar ile borçlanmaması gerekliliğini epeydir telaffuz ediyoruz. Bundan sonra dolardaki beklentimiz 3 lira ve üzerindedir” ifadelerini kullandı.

 

DEMOKRASİLERDE ÇARE TÜKENMEZ

Katar ile Türkiye arasındaki gelişmekte olan ilişkileri değerlendiren Anıl, “Her sıkıntılı dönemin aşılması adına bir takım çalışmaların yapılması lazım. Rusya ile ilişkilerimiz önümüzdeki günlerde, aylarda düzeltilmez ise oraya yaptığımız ihracat bir şekilde başka pazarlara kaydırılmalı. Yine oradan aldığımız gerek doğalgaz gerekse tarım ürünleri başka ülkelerden tedarik edilmelidir. Öyle zannediyorum hükümetimiz bu konu ile alakalı çalışmaları başlattı ve önümüzdeki günlerde Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu bu konu ile alakalı bir açıklama yapacaktır. Demokrasilerde çare tükenmez. Muhakkak başka pazarlar aranacak ve bulunacaktır. Rusya’da ciddi bir inşaat yatırımlarımız ve müteahhit firmalarımız var. Onların yaşayacağı sıkıntıları da başka ülke ve pazarlar bularak absorbe etmemiz lazım. Öyle zannediyorum Rusya’da çalışan ve bu olaylardan sonra iş bulması zorlaşan işçi arkadaşlarımız Katar veya Ortadoğu’daki diğer ülkelerde çalıştırılmak üzere organize edilecektir” açıklamalarında bulundu.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş