Türkiye’nin en genç arıcısı

Kurşunlu Mahallesinde ikamet eden 17 yaşındaki Mehmet Durak, 15 yaşında başladığı arıcılık mesleğini başarılı bir şekilde sürdürmeye devam ediyor. Merak ile başlayan ve 1 kovan alarak mesleğe start veren Durak, şu anda 11 kovan sahibi.

Yayınlama: 06.08.2015
488
A+
A-

Arkadaşları ile arıcılık üzerine konuştuğunu belirten Mehmet Durak, arkadaşlarının kendisine daha çok teknoloji ile ilgilenmesi yönünde yön vermeye çalıştığını ve arıcılığın arkadaşları tarafından ilgi ile karşılanmadığını ifade etti.

 

15 YAŞINDA ARICILIĞA BAŞLADI






2013 yılında misafirlikteyken merak üzerine arıcılığa başladığını belirten 17 yaşındaki Mehmet Durak, “2013 Yılında misafirliğe bir yere gitmiştik. Misafir olduğumuz yerde bize arı oğlundan bahsetmişlerdi. Tesadüfen tarlalarında denk gelmiş. Bu benim çok ilgimi çekti. Daha sonra internette araştırmaya başladım ve merakım giderek artmaya başladı. Köyümüzden birinin yanına gittim ve o da bana arıcılığı anlattı. Sonra bir kovan sahibi olmak olmak istedim ve bir kocan alıp bakmaya başladım. Ve sürekli arıcılığa olan ilgim artı. Bu işi bir hobiden ziyade ileriye dönük düşünmeye başladım. Bir kovan ile başladım ve oğul yöntemleri ile 4 kovana kadar çıktı. Bu sene 11 tane kovanım var. 11 Kovanın 4 tanesinden bal almayı düşünüyorum. Diğerleri seneye hazırlık olarak duruyor. Bunu ilerde de meslek olarak düşünüyorum ve diğer arıcılarla yardımlaşıyoruz ve benim yaşım küçük olduğu için bana çok yardımcı oluyorlar” dedi.

 

ARKADAŞLARI TEKNOLOJİ İLE İLGİLENMESİNİ İSTEDİ

Arkadaşları ile arıcılık hakkında konuştuğunu ama bunun arkadaşlarının ilgi odağına girmediğini ve teknoloji ile uğraşması yönünde önerilerde bulunulduğunu belirten Durak, “Kendi yaş gurubumdaki arkadaşlarıma anlattım arılara baktığımı. Arkadaşlarımın hiç ilgilisini çekmedi. Yani bununla uğraşacağıma başka işlerle uğraşmamı, teknoloji ile uğraşmamı ve arıcılık ile uğraşmamamı söylediler. Arıcılıkta çok başka birşey var. Ben sinirli olduğumda buraya geliyorum ve arılarla ilgilenince çok sakinleşiyorum. Onlara bakarken herşey unutuluyor. Teknolojiden çok benim dikkatimi arılar çekiyor” şeklinde konuştu.

 

SADECE AKRABALARINA SATIYOR

Şu anda sadece akrabalarına satış yaptığını ve ileriki yıllarda da pazarlama anlamında dışarıya bal satabileceğini belirten Durak, “Şu anda çıkan balı akrabalarımız ile paylaşıyoruz. Dışarıya bal satmıyorum. İlerleyen yıllarda dışa da açılmayı, pazarlama yapmayı düşünyorum. Diğer polen, propolis gibi, arı sütü gibi ürünleri de çıkaracağım Allah nasip ederse” şeklinde konuştu.

 

ASKERLİK SONRASI MESLEĞİNİ DAHA DA İLERLETECEK

Askere gidene kadar arıcılığa devam etmek istediğini belirten Durak, askerlik sonrası ile arıcılığını daha da geliştirmek istediğini belirterek, “Bu işe 15 yaşında başladım. Sürekli araştırmaya başladım. 1 Kuvan aldım daha sonra bunları çoğaltarak 11 kovana kadar çıktım. Askerliğe kadar bunları 50’ye kadar çıkarmak istiyorum. Askerliğin ardından ise kovan sayısını 250, 300’e kadar çıkarmayı düşünüyorum. Meslek olarak devam etmek istiyorum. Ana arı üretmek istiyorum. İnşallah ileride bunları başarmak istiyorum ve kendime güveniyorum.  Şu anda 11 kovanda yaklaşık 1 milyon işçim var” dedi.

 

HABER: Serhat ÇİÇEK



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş