“Benim Param Değerli” projesinden 70 bin kişi yararlandı

Yayınlama: 27.12.2023
42
A+
A-

Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği (FODER) Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Öztürk, kamu personelinin finansal farkındalığının artırılması amacıyla hayata geçirilen “Benim Param Değerli” projesinden toplam 70 bin kişinin faydalandığını belirtti.

Öztürk, AA muhabirine yaptığı değerlendirme, Türkiye’de finansal okuryazarlık ekosistemine katkı sunmayı amaçladıklarını söyledi. Bu amaçla Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi ile Borsa İstanbul Grubu’nun katkılarıyla “Benim Param Değerli” projesinin Ağustos 2023’te hayata geçirildiğini anımsatan Öztürk, projede kamu çalışanlarının finansal farkındalığının artırılması amacıyla finansal okuryazarlık eğitimlerinin yer aldığını anlattı.

Bireylerin parayı en iyi şekilde değerlendirmelerine yönelik farkındalıklarını artırmanın, finansal sağlıkları ve toplumun finansal refahı için gerekli koşullardan biri olduğunu aktaran Öztürk, “Yapılan araştırmalar gösteriyor ki bireylerin önemli yaşam döngülerinde (gençlik, yetişkinlik, yaşlılık vs.) alınan finansal kararlar çok önemli. Finansal okuryazarlık konusuna eğilmemiş, dikkatli olmayan bireyler, doğru finansal kararlar almakta güçlük çekiyor.” dedi.

Para yönetimi, tasarruf, birikim gibi kavramların tam yerleşmemiş olması durumda finansal durumu yönetmekte zorlanılabileceğini bildiren Öztürk, “Bu nedenle Benim Param Değerli finansal okuryazarlık eğitimleri sayesinde bireylerin para yönetimi farkındalıklarını artırmayı amaçladık.” diye konuştu.






“Eğitimi başarıyla tamamlayanların oranı yüzde 76 oldu”

Öztürk, proje kapsamında kamuda çalışanlarının faydalanması için her biri alanında uzman derneğin yönetim kurulu üyelerinin aktarımıyla 16 videodan oluşan temel düzeyde bir finansal okuryazarlık eğitim serisi oluşturduklarını kaydetti.

Eğitimlerin tüm kamu çalışanlarına ulaşması için dijital eğitim platformu olan Uzaktan Eğitim Kapısı’ndan erişime açıldığını ifade eden Öztürk, “Bu eğitimleri izleyen kamu çalışanları, tasarruf, birikim, yatırım, kredi, finansal hedef belirleme, planlama yapma, bütçe hazırlama gibi çok çeşitli finansal okuryazarlık konu başlıklarında uzmanından bilgi sahibi oluyorlar. Hazırladığımız eğitimler ile kamu çalışanlarının, finansal okuryazarlık konusunda bilinçlendirilmesi, tasarruf, birikim ve yatırım konularında bilgilendirilmesi, finansal ürünler (sigorta, bireysel emeklilik sistemi, kartlı ödeme sistemleri vb.) hakkında bilgi sahibi olması, hayatın içinden verilen öneriler ile finansal davranışlarda farkındalık kazanmasını hedefledik. Bugüne kadar eğitimlerden toplam 70 bin kişi faydalandı. Eğitimi başarıyla tamamlayanların oranı ise yüzde 76 oldu. Bu sayı gerçekten mutluluk verici. Bu sayıya bakarak söyleyebiliriz ki proje amacına hizmet etti. Eğitimlerimizden faydalanan kişilerin çoğalmasını temenni ediyoruz. Ne kadar çok kişi faydalanırsa o kadar kişinin finansal okuryazarlık bilgisi ve finansal farkındalığına katkı sunmuş olacağız. ” değerlendirmesinde bulundu.

Öztürk, projeden sadece kamu çalışanları değil kariyer yolculuğunun başında olan gençlerin de faydalanmasının hedeflendiğine dikkati çekti. Bu kapsamda Yetenek Kapısı’nın dijital eğitim platformu “YTNK TV”ye de eğitim içeriklerinin yüklendiğini ifade eden Öztürk, bu platforma kayıt olan herkesin eğitimlere erişebileceğini söyledi.

“Projenin 2’nci ve 3’üncü fazlarını hayata geçirmeyi planlıyoruz”

Öztürk, ilerleyen süreçte Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi ile olan işbirlikleri kapsamında projenin 2’nci ve 3’üncü fazlarını da hayata geçirmeyi planladıklarını belirterek, “İkinci fazda ölçme ve değerlendirmeye bağlı olarak özelleştirilmiş finansal farkındalık eğitimlerini, üçüncü fazda ise davranışsal finans bilimi çerçevesinde finansal okuryazarlığın artırılmasına katkıda bulunmayı hedefliyoruz.” dedi.

Eğitimlerin dijital yolla ulaştırılmasının sürdürülebilir ve kapsayıcı bir seçenek olduğunu anlatan Öztürk, şunları kaydetti:

“Herkesin ücretsiz erişimine açık FinKurs’u (www.finkurs.org) kurduk. FinKurs’ta iki eğitim modülümüz yer alıyor. FinKurs yaşayan ve gelişen bir çevrim içi finansal okuryazarlık eğitim platformu. Ülkemizde önemli bir finansal okuryazarlık konusu olan yatırım konusuna ilgi yoğun. 2020’den itibaren yatırımcı sayısı artıyor. Halka arzlar çoğalıyor. 2023’ün 11 ayında 4,7 milyon yeni pay senedi yatırımcısı ile pay senedi yatırımcısı sayısı 8,6 milyona ulaştı. Hal böyle olunca bireylere bu konuda fayda sağlamak için yatırım konusunda finansal okuryazarlık eğitim içeriklerimizi hazırlamaya başladık. Bu eğitimleri FinKurs platformunda herkesin erişimine açmak istiyoruz.”



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş