enflasyon emeklilik ötv döviz otomobil sağlık

38 çiftçi meyve budama eğitiminden geçti

Kırsal kalkınmayı sağlamak adına çalışmalarını sürdüren İnegöl Belediyesi, Turgutalpköy Mahallesinde meyve budama kursu düzenledi. Kursa katılan 38 çiftçi, teorik ve pratik eğitimlerin ardından sertifika almaya hak kazandı.

Yayınlama: 08.02.2018
590
A+
A-

Kırsal kalkınmayı sağlamak ve İnegöl Tarımını geliştirmeye yönelik hayata geçirdiği çalışmalar ile tarımı şehrimizin yeni bir gücü olarak ön plana çıkarmak adına bu alanda faaliyetlerini sürdüren İnegöl Belediyesi, çiftçi eğitim seminerlerini sürdürüyor. Halk Eğitim Merkezi, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Ziraat Odası işbirliğinde devam eden eğitimler kapsamında, bu yıl 14 kırsal mahallede 700 çiftçi eğitimden geçecek.

 

İnegöl’de tarımsal üretimde verimliliği arttırmak ve bilinçli tarım yapılabilmesine vesile olmak adına sürdürülen eğitimler kapsamında Turgutalpköy Mahallesinde meyve budama kursu düzenlendi. Teorik ve pratik eğitimlerin tamamlanmasının ardından 38 çiftçi, sertifika almaya hak kazandı. Eğitimlerin ardından 11.00’da Turgutalpköy Mahallesi’nde sertifika töreni düzenlendi. Törene Belediye Başkan Yardımcısı Eşref Yiğit, AK Partili bazı yöneticiler ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Ekren katıldı.






 

AMAÇ KIRSAL MAHALLELERE GERİ DÖNÜŞÜ SAĞLAMAK

Kursun tamamlanmasının ardından Belediye Başkan Yardımcısı Eşref Yiğit, mahalle sakinlerine hitaben bir konuşma yaptı. Şehrimizin marka değerleri arasına İnegöl Tarımını da katmak hedefiyle başlatılan kırsal kalkınma ve tarımsal yatırımlara her geçen gün bir yenisini daha eklemenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Yiğit; “İnegöl Belediyesi olarak kırsal kalkınmayı sağlamak ve İnegöl Tarımını geliştirmeye yönelik yaptığımız çalışmalar ile tarımı şehrimizin yeni bir gücü olarak ön plana çıkarmaya çalışıyoruz. Büyükşehir yasasından sonra kurduğumuz Kırsal Hizmetler Müdürlüğümüzle tarıma verdiğimiz önem ve desteği daha da arttırarak devam ettiriyoruz. Bu katkılarla amacımız kırsal mahallelere geri dönüşü sağlayabilmek. Eskiden kırsal mahallelerimizde çocuğumuz gitsin asgari ücretle bir yerde çalışsın, sigortalı olsun anlayışı vardı. Ama o çocuk hafta sonu köye gelip İnegöl’e erzak götüremediği zaman daha kötü durumda yaşıyor. Ama burada öyle değil. Burada gençlerimiz doğup yaşadıkları yerde hayatlarını idame ettirebilecek vaziyette. Hükümetimizin de bu konuda önemli çalışmaları var. Şehirli olmak kaliteli yaşamak değil. İnsanlarımız artık bunun farkına vardı” dedi.

 

İnegöl’de tarımsal üretimde verimliliği arttırmak ve bilinçli tarım yapılabilmesine vesile olmak adına Çiftçi Eğitim Seminerlerimiz ile üreticilere yol göstermeye devam ettiklerini de kaydeden Eşref Yiğit; “İhtiyaç duyulan yerlerde, hayvancılıkla ilgilenen kırsal mahallelerimizde bu alanda eğitimler, sebze ve meyvecilikle uğraşan mahallelerimizde de meyvecilik kursları, budama kursları yaparak çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. 4 yıldır devam ettiğimiz bu çalışmalarımızı Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile ortaklaşa yapıyoruz. Cerrah, Kozluca, Şehitler, Mesudiye ve Süpürtü’den sonra bu akşamda Turgutalpköy mahallemizdeyiz. Bilimsel veriler ışığında çiftçilerimizin yenilik ve gelişmeleri daha yakından görmeleri ile uygulamada daha yüksek verim elde etmeleri için bu kurslarımızı düzenliyoruz” diye konuştu.

 

NİTELİKLİ TARIM

Çiftçilere alanında uzman ziraat mühendisleri tarafından verilen meyve budama kurslarında teorik bilgilerin yanı sıra tarlada uygulamalı olarak da eğitim verildiğini hatırlatan Yiğit, “Kursu başarıyla tamamlayan 38 çiftçimize sertifikalarını takdim edeceğiz. Bu tür eğitimlerle tarım sektöründeki yenilik ve gelişmeleri üreticilerimize daha kolay aktarmış oluyoruz. 14 mahallemizde düzenlemiş olacağımız kurslarla yaklaşık 700 çiftçimize tarımsal alandaki son teknolojik verileri sunarak üretime ve ekonomiye katkı sağlamış olacağız. Hedef, nitelikli bir tarım sektörü. Kendimizi her daim yenilememiz lazım. Öğrenmenin yaşı yok. Tarımın değişik alanlarında da alternatif ürünlere yönelmemiz lazım” açıklamalarında bulundu.

 

ÇİFTÇİ DE İŞİNİ YIL BOYUNCA TAKİP ETMELİ

Doğru ürün ekim ve dikiminin önemine de vurgu yapan Yiğit, şöyle devam etti: “Arazilerimizi boş tutmayalım. İnegöl’de bir sürü arazi var ama maalesef ekim dikim yok. Ancak doğru ürünü ekmek lazım. 10 dönüm buğday İnegöl’de kazanmaz. Ama 10 dönüm meyve yaparsan kazanırsın. Bırak buğdayı Eskişehir, Konya eksin. Bu insanlar bunu bin dönüm iki bin dönüm ekiyor. Artık teknoloji de gelişti. Ekim dikim kolay. Ben 10 dönüm buğday ekip 1 yıl geçineceğim demeyin. Buğday 3 gün. Bir gün ekiyorsun, bir gün harman makinesini gönderiyorsun bir gün de balyaları almaya gidiyorsun. 3 gün çalışıp 1 yıl geçineyim yok artık. Çalışmak zorundayız. Bir devlet memuru nasıl her sabah 08.00’da işine gidiyorsa, çiftçinin de aynı nizamla çalışması lazım. Çiftçimiz de yılda 340 gün işini takip edebilse, para kazanacaktır.”

 

Konuşmanın ardından sertifikalar çiftçilere takdim edildi. Tören sonrası meyve bahçesinde pratik eğitimler gerçekleştirildi.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş