ANNELER GÜNÜ’NE ÖZEL PROGRAM

Prof. Dr. Halil İnalcık Sosyal Bilimler Lisesi tarafından düzenlenen anneler günü programında, Türk tarihinde önemli yeri olan kadınlarda öğrenciler tarafından canlandırıldı.

Yayınlama: 12.05.2017
1.000
A+
A-

Vehbi Koç Ortaokulu konferans salonunda düzenlenen programa İnegöl Kaymakamı Ali Akça, İnegöl Ganizon Komutan Vekili Binbaşı Uğur Baş, İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İnegöl Emniyet Müdürü Vekili İlhami Araali ile öğretmen ve veliler katıldı.

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından günün anlam ve önemine binayen bir konuşma gerçekleştiren Prof. Dr. Halil İnalcık Sosyal Bilimler Lisesi İngilizce Öğretmeni Hatice Açıkgöz, “Annelik, Allah’ın kullarına bahşettiği en büyük lütuf, en büyük güç.Anne demek, bebek havuzunda yüzmek demektir. Aşı takvimini ezbere bilmek demektir. Attığı ilk adımda dünyaları kucaklayarak sevincine sevinç katan demektir. Ağzındaki minicik dişi görüldüğünde atom parçalamış gibi sevinmiş olmak demektir. Çıkardığı ilk sesi mutlaka ama mutlaka ‘anne’ diye yorumlayan, bir yeri çizildiğince içi cız edendir. Kazayla kendisi için alışverişe çıkıp nasıl olduysa bebek poşeti ile eve dönmektir annelik. Ne kadar sert olursa olsun ‘hayır’ demeyi bilmemektir annelik. Uydurduğu ninnilerle çocuğunu uyutmaktır. Son teknoloji telefonu denize atıldığı zaman saçları diken diken olsa da ‘Anneciğim, telefonlar hiç yüzme bilir mi’ diye soru sormaktır annelik. Anne demek, yavrusuyla gururlanıp küçük dağları ben yarattım edasıyla etrafına gülücükler saçmaktır. Anne demek, yetiştirdiği insanla aslında insanlığı ve elbette dünyayı değiştirmek demektir. Anne demek, dokuz ay karnında taşımak değil ömrünün sonuna kadar yüreğinde taşımak demektir. Başta şehit anneleri olmak üzere en kalbi duygularımla başımızın tacı annelerimizin gücünü kutluyor ve siz değerli misafirlerimize programımıza teşriflerinizden dolayı okulumuz adına teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.






 

Daha sonra konuşan İnegöl Milli Eğitim Müdürü Fatih Bilican ise, ” Ben bir günü anneler günü olarak kabul etmiyorum, sadece hatırlama ve hatırlatma günü olarak kabul ediyorum. Bizim için anneler günü 365 gün 6 saatten ibarettir, istisnası yoktur, dakikasını saniyesini ayıramayız. Bizim kültürümüze, inancımıza, örf ve adetlerimize göre anne en kutsal varlıktır. Peygamber (AS) Efendimize; ‘En fazla hürmet etmem gereken kimdir’ diye sorarlar. Annendir diye buyurur. Sonra kim? Annen. Sonra kim? Annen. Sonra kim? Baban. Anneler, babalardan 3 derece öndedir. Yine Efendimiz (AS) ‘Cennet annelerin ayakları altındadır’ buyuruyor. O zaman Müslüman cenneti kazanabilmek için annesinin rızasını almak zorundadır. Kur’an-ı Kerim’de yüce Rabbimiz; annenize babanıza öf bile demeyin, onlardan nefret etmeyin, onlara şefkat kanatlarınızı gerin diyor. Nasıl ki onlar size çocukluk zamanınızda şefkat kanatlarını gerdiyse siz de onlara öyle muamele edin. Bir şeye dikkat çekmek istiyorum, dışarıdan empoze edilen adetler kültürümüze o kadar yerleşti ki bazen annesine-babasına öfkelenen çocuklarımız ‘Öf anne-öf baba’ diye özellikle oraya isyan eder gibi davranıyorlar. Bu dışarıdan bize empoze edilen kültürün neticesidir. Eğitimcilerimize çok görev düşüyor. Bu bilinci çocuklarımıza, gençlerimize iyi vermeli, kendi kültürümüzü iyi öğretmek zorundayız. Anne-babasına hürmet etmeyen insanların gelecekleri çok iyi değildir. Selamete kavuşmazlar. O nedenle eğitimci arkadaşlarımıza büyük görev düşüyor” dedi.

 

İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise, “Henüz 2 hafta önce annemi kaybettim. Annelerin yaşı yoktur. Benim annem 86 yaşındaydı, 40 yaşındayken beni dünyaya geçirmiş. 12 yaşında babamı kaybetmiştim. Bana hem anne hem baba oldu. Ana başa tac imiş her derde ilac imiş bir evlat pir olsa da anaya muhtaç imiş. Kaymakam Bey de Aralık ayında babasını kaybetmişti. Babalar önemli ana anneler evin direğidir. Toplumda evin reisi baba gibi durur ama ki ne derse desin evin gerçek reisi annedir. Annelik bir güne sıkıştırılacak bir olay değil. Benin annem ilkokul bile okumamış. Beni ders çalıştıramadığı için yardımcı olamadığından dönem dönem ağlardı. Bunu demagoji olsun diye söylemiyorum. Annem bana hep iyi niyetiyle, samimiyetiyle üniversite oku derdi. Dönem dönem belki kuşaklar arası farktan dolayı anne-babanızla fikir çatışmalarına düşüyor olabilirsiniz ama hayatta başarılı ve mutlu olmak istiyorsanız annenizin hayır duasını alın. İnşallah bu günler de bunları anlamak adına vesile olur. Cennet anaların ayakları altında diye boşa denmemiş. İnşallah ölmüş annelerimize Allah’tan rahmet, hayatta olanlara hayırlı ve uzun ömür diliyoruz. Allah herkese annelerimizi anlamayı ve onların helalliklerini almayı nasip etsin” şeklinde konuştu.

 

Konuşmaların ardından öğrenciler, Türk Tarihinde önemi büyük olan Hayme Hatun, Nene Hatun ve Zübeyde Hanım gibi önemli isimleri canlandırdılar.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş