Bursa’nın İnegöl ilçesine bağlı Çitli Mahallesinde asırlık geleneklere uygun şekilde yapılan düğünlerde damadı canından bezdiren eziyetler yapılıyor. 3 gün 3 gece devam eden düğünlerde tavuk toplama, dürü toplama ve güvey batması gibi asırlık gelenekler yaşatılmaya devam ediyor.
Bursa’nın İnegöl İlçesi İnegöl’ün Çitli Mahallesi’nde, asırlık düğün geleneği devam ediyor. Düğün bohçasına ilgi göstermeyenlere, oynamayanlara cezalar kesiliyor.
3 GÜN SÜRÜYOR
Geleneğe göre 3 gün boyunca süren düğün, Cuma günü tavuk toplamayla başlıyor. Damadın arkadaşlarının olduğu 15-20 kişilik bir gurup Cuma günü sabah kahvaltısının ardından köyde tavuk toplamaya çıkıyor. Damadın ailesinin daha önceden tavuk verdiği hanelerden tavuklar toplanarak damadın evine getiriliyor. Cuma günü akşamı ise gelin kınasını yakılıyor.
KADINLAR EĞLENİYOR
Cumartesi öğlen vakitlerinde, kadınlar gelin evinde toplanarak kendi aralarında eğleniyor. Akşamında ise kadınların eğlencesi devam ediyor. Saat gece 23.00’den sonra ise damadın arkadaşları kadınların eğlencesini bozarak kendileri eğlenmeye başlıyor.
DÜRÜ TOPLANIYOR
Pazar günü sabah kahvaltısının ardından damadın arkadaşları mahalledeki bütün haneleri gezerek davul-zurna eşliğinde gelin ve damada ‘dürü’ (Hediye ve para) topluyor. Her hane kendi isteğine bağlı olarak gelin ve damadın evine eşya veya para hediye ediyor. Eğer hediye vermek istemeyen olursa damadın arkadaşları bu kişilere ceza kesiyor.
Pazar günü öğlenden sonra damadın arkadaşları, damadı ve sağdıcını alarak köy meydanında bulunan derenin kenarına getirerek, davul zurna eşliğinde eğlenmeye başlıyor. Bu eğlence esnasında asırlardır kaybolmayan ‘Güvey Batması’ geleneği devam ediyor. Damadın arkadaşları damadı ve sağdıcını köy içinden geçen derenin içine atarak, ayakkabılarıyla su içiriyor. Dere boyunca devam eden eğlence sırasında damadı dereye sokup çıkarmanın yanı sıra; damadın kafasında yumurta kırma, damadı çamaşır tozu ile yıkama, damadın kafasına hayvan dışkısı sürme gibi çeşitli eziyetler yapılıyor.
Akşama doğru ise gelin evinden gelin alınırken, damada burada tekrar çeşitli eziyetler edilmeye devam ediyor. Gelin arabasını çekme, çamaşır yıkama, hamur yoğurma gibi eziyetler yapıldıktan sonra, gelin damadın evine götürülerek düğün cemiyeti son buluyor.
GÜVEYİMİ BATTIM
Çitli Mahallesinde geleneklere uygun bir şekilde düğün yapan damat Bilal Er, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;
“ Çitli Mahallesinde oturuyorum. Köyümüz eski örf ve adetlerini devam ettiren bir köydür. Benim düğünümde de bu gelenekleri devam ettirmeye çalıştık. Köyümüzde düğünlerimiz 3 gün 3 gece sürüyor. Cuma gününden itibaren düğünlerimiz başlıyor, kadınlara kına yakılıyor. Cumartesi günü öğlen kadınlara eğlence düzenleniyor. Pazar günü ise ‘Güvey Batması’ diye adlandırdığımız geleneğimizle devam ediyor. Köyümüzün tam ortasından geçen dereye dedelerimizden kalan geleneklerden ötürü damadı dereye basıyorlar. Bende geleneklerimi sürdürerek Güveyimi battım”
GELENEĞİMİZ DEĞİŞMEDİ
Çitli köyü Muhtarı Mustafa Yılmaz ise, “30 senedir bu köyde muhtarlık yapıyorum. Köyümüzdeki evlenme düğünleri asırlardır gelen bir geleneğimiz. Bizim evlenme düğünlerimiz, ananelerimiz ben bildim bileli devam etmektedir. Bu zamana kadar değişen hiçbir şey olmadı. Düğünlerimiz Cuma akşamı başlar ve Pazar günü akşam biter” diye konuştu.