ÇOCUK VE ÖLÜM

Yayınlama: 29.04.2024
336
A+
A-

📌 Çocuğun ölümle ilgili sorularında kısa,net ve yaşına uygun doğru açıklamalar yapılmalıdır.

📌 Çoğu zaman “Ölüm” kelimesini duymak yetişkinler için zordur. Ve bizler bu kaygiyla  çocuklari da aynı zorluk içinde bırakacağımızi düşünürüz. Oysa çocuklar henüz bilmedikleri kavramlar karşısında bizler gibi yıkılmazlar. Yıllar içinde pişe pişe bunu öğrenirler ve algılarlar. Bu yüzden ” öldü” kelimesinin yerine başka cümleler koymadan netce söylemekten çekinmemeli.

📌Uzaklara gitti gibi söylemler çocuk dünyasında anlamlandirmasi çok daha ağır yaklasimlardir. Sonu gelmez bir bekleyiş içinde birakabilir.






📌 Uyudu , yükselip uzaklara gitti gibi açıklamalar yavrumuzu uykusuzluğa, uyuyunca öleceği endişesine gark edebilir.

📌 Müsebbibe vurgu yaparak anlatmak da son derece hatalıdır. “Allah onu çok sevdi ve yanına aldı” demek çocuk ile kalbindeki Allah’ı karşı karşıya getirecektir. Bu söylemler çocuğu; Allah bizi sevmesin , iyi olmayalım Allah iyileri yanına alıyor gibi Rabbinden kopuk isyanlara sevk edebilir .

📌 Çocuğun bağ kurduğu yakını vefat ettiğinde sebep söylenmeli Allah’a vurgu yapılmamalıdır. Allah’a vurgu yapılarak anlatılan bir ölüm hadisesi evet yetişkinlere iyi gelebilir. Çünkü yetişkinin dini ile ilgili bilgileri mevcuttur. Fakat çocuğun henüz böyle bir bilgi zenginliği, bunu idrak edecek bir zihin gelişimi yoktur. Dolayısıyla bu vurgular çocuğa olumsuz iç sesler olur ve Allah ile ilgili sorular uyandırabilir biliş dünyasında.

Açıklama örneği : Teyzenin kalbi çok yorulmuştu ve tedavisi mümkün olamadı..

Ablan karşıdan gelen aracı görememis galiba ve kaza geçirip vefat etti, gibi net ve kısa cevaplar oldukça yeterlidir.

📌Manevi derinlikte açıklamalardan uzak durulmalı ; çocuğun anlayabileceği sadelikte yanıtlar verilmelidir.

📌12 yaşından sonra ise henüz yeni yeni gelişimini oturtmaya çalışan zihne ve kalbe  Allah ve ölüm ilişkisini anlatırken bağ kurucu bir metod izlemek, imanının kuvvetlenmesine vesile olduğumuz bir yetişkinin doğumuna sebep olur inşallah.

📌Evde bir hayvan besleme  özelinde;  çocuğun bağ kurduğu hayvanın  ölümuyle  tanışması da yine aynı netlik ve sadelikte izah edilecek bir durumdur diyebiliriz. Saklamadan, yalansizca net kısa…

29 Nisan 2024

Eğitimci/Yazar/Aile Danışmanı/Tülay Bilici



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş