DENETİMLİ SERBESTLİK YASASI İLE 1164 KİŞİ TOPLUM KAZANDIRILDI

İnegöl Cumhuriyet Başsavcısı Zekeriya Alper İnanç denetimli serbestlik yasasından 2019 yılında İnegöl’de toplam bin 164 kişinin yararlandığı belirtti.

Yayınlama: 31.12.2019
805
A+
A-

Denetimli serbestlik ile ilgili açıklamalar yapan İnegöl Cumhuriyet Başsavcısı Zekeriya Alper İnanç, “Denetimli serbestlik mahkemece belirlenen koşullar ve süre içinde, denetim planı doğrultusunda şüpheli, sanık veya hükümlünün toplumla bütünleşmesi açısından ihtiyaç duyduğu her türlü hizmet, program ve kaynakların sağlandığı toplum temelli bir uygulamayı ifade eder. Ceza yargılamasının parçası ve bir ceza infaz yöntemidir. Sosyal anlamda denetimli serbestlikte, kişinin ıslahı ve topluma kazandırılması esastır. Türk hukuk sisteminde denetimli serbestlik alternatif bir infaz sistemidir” dedi.

 

BİN 164 KİŞİ YARARLANDI






Başsavcı İnanç, İnegöl’de 2019  yılında denetimli serbestlikten bin 164 kişinin yararlandığını belirterek, bu hükümlülerin  kamu kurum ve kuruluşlarında kamu yararına ücretsiz olarak çalıştığını bildirdi. Hapis cezası denetimli serbestliğe çevrilenlerin hafta içi her gün 4 saat süre ile çalışmakta olduğunu belirten İnanç, diğer denetimli serbestlik kararlarında ise yükümlünün isteğine göre 2 saat ile 8 saat arasında çalıştırılmakta olduğunu, saat süresi kısaldıkça çalıştıkları gün sayısının artmakta olduğunu söyledi.

 

CEZAEVİNDEN ÇIKAN 610 HÜKÜMLÜ FAYDALANDI

2019 yılında cezaevinden çıkarak denetimli serbestlik yasasından toplam 610  hükümlünün faydalandığını belirten Basşavcı İnanç, “316 kişinin infazı devam ediyor. 2019 yılında bu yasadan faydalanarak 610 kişi cezaevinden çıktı. Geçen  yıl yasadan faydalanmaya başlayan ve halen infazı devam eden hükümlülerle birlikte toplam 926 kişi bu yasadan faydalanıyor. 926 kişiden 83’ü denetimli serbestlik yükümlülüklerini yerine getirmediği için yeniden cezaevine girdi. 573 kişi ise infazını ihlal etmeden yükümlülüklerini tamamladı” dedi.

 

MADDE BAĞIMLISI 554 KİŞİ FAYDALANDI

Uyuşturucu Madde Bağımlılığı nedeniyle denetimli serbestlik yasasından faydalanan şahıslar ile ilgili bilgiler veren Başsavcı İnanç, ”Uyuşturucu madde bağımlığı nedeniyle toplam 554 şahıs 2019 yılında Denetimli Serbestlik yasasından faydalanmaya başladı. Geçtiğimiz yıl başlayıp, bu yılda devam eden 282 kişi ile birlikte toplam 836 kişi yasamızdan faydalandı. Yasa kapsamında bu hükümlülere yönelik kurumumuz tarafından psikolojik desteğin yanı sıra, çeşitli seminer ve konferanslarda verilmektedir” dedi.

 

İHLAL EDENLER DAVA AÇILDI

Uyuşturucu Madde bağımlılığı nedeniyle denetimli serbestlik yasasından faydalanan hükümlülerden 113  kişinin tedavi yükümlülüklerini ihlal ettiği için haklarında kamu davası açıldığını bildiren İnanç, 394 kişinin ise tedavi yükümlülüğünün tamamlanarak topluma kazandırıldığını belirtti.

 

PSİKOLOJİK DESTEK SAĞLANIYOR

Çeşitli programlar ile hükümlülere seminerler verildiğini belirten Başsavcı İnanç, “Uyuşturucu dosyaları için biresyel görüşmeler yapılıyor. Sigara,Alkol ve Madde Bağımlılığı prgoramı ve  Hayat İçin Değişim programı kapsamında bireysel ve guruplar halinde görüşmeler yapılarak hükümlülere psikolojik destek sağlanıyor” diye konuştu.

 

KAMU YARARINA ÇALIŞIYORLAR

Başsavcı İnanç denetimli serbestlik hükümlülerinin aldıkları eğitimler ile okulların boyanması, çevre temizliği gibi alanlarda kamu yararına ücretsiz olarak çalıştığını , hükümlülerin ilkbahar ve sonbahar aylarında fidan dikimi gibi etkinliklere katıldığını belirtti.

 



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş