Dijital Saldırılara Maruz Kalma

Gelişen teknoloji ve özellikle internet, sosyal yaşantımıza her ne kadar büyük kolaylıklar sağlıyor olsa da bu kolaylıklar beraberinde önemli problemlerde getirmektedir. İnternetin neden olduğu en temel psikolojik ve sosyolojik sorunlarından bir tanesi ise dijital saldırı ya da dijital zorbalık olarak adlandırılmakta ve “bir kişi, bir marka, bir grup ya da dernek, vakıf gibi oluşumlar tarafından […]

Yayınlama: 11.10.2018
637
A+
A-

Gelişen teknoloji ve özellikle internet, sosyal yaşantımıza her ne kadar büyük kolaylıklar sağlıyor olsa da bu kolaylıklar beraberinde önemli problemlerde getirmektedir. İnternetin neden olduğu en temel psikolojik ve sosyolojik sorunlarından bir tanesi ise dijital saldırı ya da dijital zorbalık olarak adlandırılmakta ve “bir kişi, bir marka, bir grup ya da dernek, vakıf gibi oluşumlar tarafından internet kanalı ile gönderilen her türlü iletilere maruz kalma durumu” olarak da tanımlanmaktadır. Dijital zorbalıkta; özellikle işletmeler tarafından saat ayrımı yapılmadan gönderilen mesajlar, bireyleri memnun etmemekte hatta markalara karşı satın almama ve boykot düzeyine bile gelmektedir. Sadece şirketler tarafından değil kişiler tarafından da gönderilen mesajlar insanlarda anti etkiye neden olmaktadır. İnternet, bilgiye ulaşabilmenin rahatlığını bizlere katıyor olsa da anonim bilgilerle dolu alan büyük bir mecradır. Dolayısıyla internette yer alan her bilgi doğru bilgi değildir ve kaynağı belli değildir. Zorbalıklardan bir tanesi de whatsapp üzerinden gönderilen sesli mesajlar ya da görüntülerdir. Örneğin; bir bebek fotoğrafı ve altında da bir ses kaydı gönderilir. Ses kaydında fotoğraftaki bebeğin hasta olduğu ve mesajın yayılması durumunda whatsapp’ın bebeğe para ödeyeceği söylenir. İnsanların temiz ve merhametli duyguları ile bu asılsız mesajlar yayılmakta ve mesajın ulaştığı insanları kaynaksız ve asılsız olan bilgilere maruz bırakmaktadır. İnternette izlediğiniz ya da okuduğunuz ve yazarı, kaynağı belli olmayan her türlü bilgi için lütfen dikkatli olunuz ve temkinli davranınız.

 

Bugün farklı kurum ya da kuruluşlar tarafından gönderilen bir çok mesaj alıcılar tarafından okunmamakta ve silinmektedir.






 

Önemli ayrıntılardan bir başkası ise sosyal medya hesaplarına yüklenilen fotoğraflardır. Fotoğraf kötü niyetli kişi ya da kişilerce kopyalanıp ahlak dışı alanlarda ve niyetlerde kullanılabilir. Bu bağlamda sosyal medyada arkadaş olduğunuz ya da sizi takip etmesine müsaade ettiğiniz kişileri mutlaka tanımanız gerekmektedir. Fazla takipçi sayısına sahip olabilmek, çok sayıda beğeni alabilmek ve sanal bir konum elde edebilmek için kullanıcıların profillerinin açık olması, tanımadığı insanların takip isteklerini kabul etmesi ciddi psikolojik ve sosyal sorunların yaşanmasına sebebiyet verebilir. Fotoğrafını izinsiz alıp kullanan kişi ya da kişiler sizleri tehdit etmekte ve fotoğraflarınızı uygunsuz yerlerde kullanacağını söyleyebilir. Araştırmalar, bu duruma en fazla maruz kalanlarında çocuklar ve gençler olduğu sonucunu göstermektedir.

 

Alış-veriş sonrasında müşteri portföyü oluşturmak için müşterilerden istenilen cep telefon numaraları diğer işletmeler ile de paylaşılmakta ve müşterisi olmadığınız işletmeler tarafından mesaj gönderilerek rahatsız edilmektesiniz. Bu sebeple numaranızı verdiğiniz kurumları ve kişileri seçerken dikkatli olmalısınız.

 

Sonuç olarak siber saldırı ya da siber zorbalık günümüzde kişilerin mazur kalarak mağdur olduğu yaygın bir sanal hastalıktır. Dijital dünyanın içerisinde ne kadar çok bulunursak olumsuz etkilerini o kadar fazla yaşarız. Sanal dünyadansa reel dünyanın getirileri daha sağlıklı bir yaşam sürmemizi sağlayacaktır.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş