DIŞARIYA AÇILMAMIZ LAZIM

İnegöl’de yetiştirilen iriliği, kalitesi ve lezzetiyle dünyaya yayılan deveci armudu bu yıl yüzleri güldürmedi. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik , “10 sene önce 3 liraya satılan armut bugün bu fiyatlarda satılırsa çiftçi nasıl ağlamasın. Bizim pazar sorunumuz var. Bunun için bizim dışarıya açılmamız lazım” dedi.

Yayınlama: 23.10.2019
529
A+
A-

Deveci armudunda rekolte ve kalite yüksek olmasına rağmen, fiyat düşüklüğü ve pazar sorunu çiftçileri zor durumda bıraktı.

 

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İnegöl Ziraat Odası Başkanı Seza Çelik, “Deveci Armudu 10 yıl önceki satıldığı fiyatlardan satılıyor. Çiftçiler hep ağlıyor diyorlar, çiftçiler nasıl ağlamasın” şeklinde konuştu.






 

GİRDİ MALİYETLERİ ÇOK YÜKSEK

İnegöl Ziraa Odası Başkanı Sezai Çelik deveci armudundaki fiyat düşüklüklerine değinerek, “ Deveci armudu bundan 10 sene önce 3-4 liraya satılıyordu. Şu anda baktığımız zaman 1 lira 70 kuruş ile 2 lira 20 kuruş arasında fiyat değişikliği gösteriyor. Hal böyle olunca üreticiyi kurtarmıyor. Malumunuz girdi maliyetleri çok yüksek. Özellikle ilaç ile ilgili ciddi bir girdi maliyeti var. Şu anda İnegöl’de 3 tane köyde armutları kesiyorlar. Biz bunları gündeme getirmek istemedik. Yarın öbür gün bu durum diğer ürünlere de geçebilir. Bizim istediğimiz şey piyasanın açılması. Biz yarın ihracatımızı yapabilirsek, dışarıya mal satabilirsek hiçbir sıkıntı yaşamayız. Sadece iç piyasada kaldığımız için sıkışıyoruz. Son olarak şunu söylemek istiyorum, zaman zaman çeşitli ortamlarda konuşuluyor çiftçiler hep ağlanıyor diye, tabi ki de ağlanacağız. 10 sene önce 3 liraya satılan armut bugün bu fiyatlarda satılırsa çiftçi nasıl ağlamasın. Bizim pazar sorunumuz var. Bunun için bizim dışarıya açılmamız lazım” ifadelerini kullandı.

 

HASAT FAZLA, ÜRÜN KALİTELİ, FİYAT DÜŞÜK

Edebey köyü muhtarı ve aynı zamanda deveci armudu üreticisi Niyazi Cengiz ise, “En büyük sıkıntımız maliyetlerin artması ve ürünlerimizin fiyatlarının düşük olması. Bizim sıkıntımız büyük, pazar alanımız yok. Neredeyse kendi masraflarımızı karşılayamayacak duruma geldik. Bunun için gerekli tedbirlerin alınmasını istiyoruz. Hasadımız fazla, ürünümüz kaliteli ama fiyatlar çok düşük” şeklinde konuştu.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş