E REÇETE SiSTEMi 2018’DE HAYATA GEÇiRiLECEK

Veteriner tıbbi ürünlerin reçetelendirilmesi amacıyla oluşturulan Elektronik Reçete Sistemi (E-Reçete)’nin bilgilendirme toplantısı, 81 İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden İl Sistem Sorumlularının katılımı ile geçtiğimiz günlerde gerçekleştirildi. Yeni sistem ile ilgili açıklamalarda bulunan İnegöl İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Ekren, yeni sisteme 2018 yılında geçileceğini belirterek, “Bu sistemin avantajı; ilaç sisteminin takibi ve gıda güvenliğini sağlayacak” dedi.

Yayınlama: 08.09.2017
907
A+
A-

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan İbrahim Ekren, “Şu an sadece reçete sistemi aktif olacak. Sistem şöyle işliyor; veteriner hekim hayvana müdahale ettiği zaman, küpe numarası ile birlikte sisteme giriş yapacak. Şu işletmede, şu hayvana, şu ilacım kullandım diyecek. Bunun bize getirisi en başta antibiyotik kullanımını  engellemek. Mesela mezbahaneye geldi hayvan, düşüm yapılmak istense düşüm yapamayacak. Bu hayvana antibiyotik kullanılmış diyecek. Sistem uyarı verecek. Antibiyotik kullanım gününü sistem bilecek. Bu nedenle de sistem kesimine izin vermeyecek. Mezbahada biz antibiyotik kullanılıp kullanılmadığını anlamak için test yapıyoruz. O da şüphelendiğimiz durumlarda. Bu bir nebze onu önlüyor” dedi.

 

İlaç takip sisteminin sonraki evrede kurulacağını belirten Ekren, “Daha sonra ilaç takip sistemi kurulacak. Sistemin esas amacı şu; mesela ilaç firmasında ilaç üretildi. Oradan da depoya gitti, depodan A kliniğine gitti… Bunların hepsi sistem üzerinden yapılacak. A kliniği reçete yazmadan, stoktan düşürülemeyecek o ilaç. Buda kaçak ilaçlar engellenecek” dedi.






 

Reçete yetkisinin bütün veteriner hekimlerine verileceğini belirten Ekren, “Reçete yetkisi bütün veteriner hekimlerine verilecek ama bölgesel bir oluşum var. Mesela İnegöl bölgesindeki İnegöl bölgesine yazabilecek. Muayene olmadığı için bizim personelimiz tavsiye reçetesi yazabilecek. Serbest hekim ise muayene reçetesi yazacak, kendi ilacı verecek. Orada bir kod çıkacak, o kod ile eczaneden de o ilacı temin edebilecek hayvan sahibi” ifadelerini kullandı.

 

Ekren konuşmalarını şu ifadelerle tamamladı: “Şimdi beşeri ilaçlar için o sistem daha dahil edilmemiş ama görüşmeler devam ediyor. Barkot sistemi var şu anda. Barkot sistemini de bu sistemin içine dahil edilmek isteniyor. Mesela yazacağız oradaki reçete sistemine kodu girince beşeri ilaç gibi çıkacak oradan. Ama şuandaki sisteme yine eczaneler dahil ediliyor. Yine bize kod veriliyor. O kod ile eczanelere girdiğin zaman yine o ilaçları görebilecek ve hayvan sahibine verebilecek. Bu sistemin avantajı; ilaç sisteminin takibi, hem klinikler bakımından, gıda güvenliği bakımından, antibiyotik kalıntısıdır, mesela sütte kalıntı yapan ilaçlar var onları tespiti gibi… Bu sistem mesela diyecek ki, ahmetin şu hayvanına şu ilaç kullanıldı”



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş