Gerekli hukuki desteği sağlarız

Tebligat yapılmayan borçlar ile ilgili açıklamalarda bulunan TÜKODER İnegöl Şube Başkanı Şükrü Sütçü, “Böyle bir durum ile karşılaşan tüketicilerimizin derneğimize müracaat etmeleri hâklinde bu güne kadar olduğu gibi gerekli hukuki desteğin sağlanacağını belirtmekten onur duyarız” dedi.

Yayınlama: 25.07.2018
737
A+
A-

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan TÜKODER İnegöl Şube Başkanı Şükrü Sütçü, “Bu günkü açıklamamızda derneğimize intikal ettikten sonra ülkemiz genelinde tüketicilerimizin mağdur olduğunu tespit ettiğimiz kapatılan veya devredilen aboneliklerdeki  borçları ile ilgili zaman aşımı konusunda haddimi aşmamak şartıyla değerli hukukçularımızdan özür dileyerek internet ortamında yaptığım araştırma ve Yargıtay kararlarında elde ettiğim bilgileri paylaşarak bilginin güzelleşmesine katkı sağlamaya çalışarak sizlere yardımcı olmak istiyorum” diye konuştu.

 

AVUKAT BÜROLARINDAN SMS GÖNDERİLİYOR






“Son zamanlarda tüketicilerimize yasal süreci devam eden veya tebligatı yapılmamış borçlarına ilişkin bazı Avukatlık bürolarından SMS gönderiliyor  veya tüketicilerimiz aranıyor” diyerek konuşmasını sürdüren Sütçü, “SMS’lerde tüketicilerimizin belli bir miktar borcu olduğu, bunun ödenmemesi durumunda yasal yollara başvurulacağı, tüketicilerimize icraya verilecekleri bildiriliyor.Böyle hareket eden bürolar, işlerini layıkıyla yapan diğer avukatlık bürolarının da güvenilirliğini sarstığı gibi kendi mesleklerine de zarar vermektedirler. Bu arada bu SMS’ler borcu olmayana da gönderilerek tüketicilerin mağduriyetleri artırılmaktadır.Türkiye Barolar Birliğinin 31 Ocak 2015 tarihli Disiplin Kurulu Kararında, Barolar Birliği borçlu yararına dahi olsa takip sonrasında yapılan tüm yazışmaların İcra Müdürlükleri aracılığı ve karşı taraf vekili ile yapılması, uyarıların taciz boyutlarına varmaması gerekir düşüncesiyle taciz şeklinde mesaj gönderen avukata disiplin cezası verdiği belirtilmektedir. Zamanaşımı ile ilgili Borçlar Kanununun 146. Maddesi: “Bu kanunda başka suretle hüküm mevcut olmadığı takdirde, her dava on senelik zamanaşımına tabidir” hükmünü içermektedir. BK’nın 146’da öngörülen zamanaşımı süresi genel bir süre olup, maddede de ifade edildiği üzere aksine bir hüküm bulunmadığı hallerde bütün alacaklar için geçerlidir.6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun Temerrüt başlıklı 19. Madde (1) son paragrafında Satıcı veya sağlayıcının temerrüt hakkını kullanabilmesi için tüketiciye en az otuz gün süre vererek muacceliyet uyarısında bulunmasını zorunlu kılmıştır. Ayrıca Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu Başkanlığının 28 EKİM 2017 tarihinde yürürlüğe giren Elektronik Haberleşme Sektörüne İlişkin Tüketici Hakları Yönetmeliğinin Fatura Gönderme Yükümlüğü başlıklı 19. Maddesi ; (1) İşletmeciler, abonenin ispatlanabilir beyanı doğrultusunda; mali mevzuata uygun olarak düzenlenen faturayı posta veya elektronik posta yöntemlerinden birisini kullanarak veya asgari olarak fatura tutarı ve son ödeme tarihini içeren fatura bilgilerini kısa mesaj yöntemi ile son ödeme tarihinden önce abonelere ulaşacak şekilde ücretsiz olarak göndermekle yükümlüdür şeklinde açıklanmasına rağmen fatura gönderilmeden veya muacceliyet uyarısı yapılmadan telefon veya mesaj yolu ile istenen borçlara itibar etmemeleri gerekir.Buna rağmen icraya verilen tüketicilerimizin İcra İflas Kanununun 62 Madde (Değişik: 18/2/ 1965- 538/33 Md.) maddesi gereğince ilamsız icraya yedi gün içerisinde itiraz hakkı mevcuttur.Böyle bir durum ile karşılaşan tüketicilerimizin derneğimize müracaat etmeleri hâklinde bu güne kadar olduğu  gibi gerekli hukuki desteğin sağlanacağını belirtmekten onur duyarız” dedi.     



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş