GÜNEŞ TARLASINDA ÜRETİM 2 KATINA ÇIKARILDI ŞİMDİKİ HEDEF; AFRİKA

Bursa’da bir işadamı tarafından İnegöl ilçesine bağlı kırsal Yeniyörük Mahallesi’nde 50 dönümlük araziye kurulan ve 8 bin 800 güneş panelinden oluşan güneş enerjisi santrali, yılda 2 bin konutun ihtiyacını karşılayacak elektrik üretti. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan İşadamı İbrahim Kahraman, yeni hedeflerinin İnegöl’de hayvancılık ile biyogaz elde etmek ve Afrika’da güneş enerjisi santrali kurmak olduğunu ifade etti.

Yayınlama: 03.12.2019
647
A+
A-

TKDK Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) kapsamında aldığı hibe destek ile 2017 yılında 4 bin 400 güneş paneli ile elektrik üretimine başlayan İbrahim Karaman, 2019 yılı itibari ile güneş paneli adedini 8 bin 800’e çıkardı.

 

Üretimi iki katına çıkaran karaman, 2019 yılında hedeflerine ulaştıklarını ve yeni hedeflerinin İnegöl’de hayvancılık ile biyogaz elde etmek olduğunu bununla ilgili de arazi alımlarını tamamladığını belirtti.






 

2017 Yılında startı verdiklerin ve 2 yıl içerisinde üretimi iki katına çıkardıklarını belirten Karaman, şu ifadeleri kullandı:

 

“Biz 2013 yılında enerji sektörüne başladığımız proje geliştirme, yapım ve yatırım anlamında girdiğimiz bu yolda, 2015 yılında İnegöl’de aldığımız arazilerle başlangıcını güneş enerjisi sektörü ile ilgili çalışmalarımıza başladık. 2017 yılında 1 megavat birinci tesisi, TKDK Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Programı desteği ile yaptık. Bu tesis, bir sene sonra 1 milyon 650 bin kilovat saat hedefini tutturdu. 2019 yılında, bizim İnegöl tarafındaki yatırımımızın iki katına çıkartılması amacıyla başladığımız ikinci yatırımı da tamamlayıp devreye aldık. Yine 1 megavatlık bir yatırım, diğer tesisin kapasitesinde. Tesisi devreye aldık. Bir ay oldu. Şuan şebeke elektrik beslemesi yapıyor. Hedefimizi bu sene içerisinde gerçekleştirmiş olduk. 2017 Yılında hedeflediğimiz 2 kat üretimi bu sene başarmış olduk. Ortalama her bir tesis birer küçük ilçenin elektriğini karşılayacak düzeyde. Yeni kurduğumuz tesis de aynı seviyede.  Sonra 1 milyon 650 bin ve toplamda iki santralin hedefi 2020 yılı için 3 milyon 300 bin kilovat saatlik bir üretim. Bu da aşağı yukarı 2 bin hanenin elektriğini karşılayacak düzeyde. Yatırımı tamamladık, bölgeye, İnegöl’e, Bursa’ya ve ülkemize, katma değer yaratması için inşallah hayırlı olur”

 

Hayvancılığı da biyogaza entegre ederek yatırım planladıklarını da ifade eden Karaman, “Hedeflediğimiz yere geldik. 2020’de tabi ki yine büyüme hedeflerini kontrollü bir şekilde finansal fizibilitelere uygun bir şekilde, yine biyogaz yatırımları ile hayvancılığı da biyogaza entegre ederek İnegöl’de bir yatırım hedefimiz var. Bununla ilgili arazi alımlarını tamamladık. Fizibilite çalışmaları tamamlanıp, 2020-2021 yılında hayvancılık ile enerji entegrasyonu ile ilgili bölgeye bir yatırım daha düşünüyoruz” dedi.

 

Afrika’da Güneş enerji sistemi yatırımı yapacaklarını ifade eden Karaman, sözlerini şu ifadelerle sonlandırdı:

 

“Güneş enerji sektörü Enerji Bakanlığı tarafından sağlanan kapasitenin bitmiş olması nedeni ile Afrika’da yatırımlara hız vermeye çalışıyoruz. Orada mutlaka bir yatırımımızın olmasını istiyoruz. Görüşmelerimiz noktalanmak üzere ama tam kesin konuşmak erken”



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş