Hasadına başlanan ceviz, çiftçilerin yüzünü güldürdü

İnegöl’de son yılarda artarak devam eden ceviz üretimi, önemli noktalara geldi. İlçemizde hasadı başlayan ceviz, çiftçilerin yüzünü güldürdü. Bölgemizde ceviz yaş olarak soyulmamış hali ile 6 lira, soyulmuş yeni hali ile 20 lira, kurutulmuş hali ile de 30 liradan kendisine alıcı buluyor.

Yayınlama: 04.10.2021
1.135
A+
A-

Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, beraberindeki ekiple birlikte kırsal Konurlar Mahallesi’nde devam eden ceviz hasadı çalışmalarını inceledi.

 

Son yıllarda bölgede ceviz üretiminin yükselerek devam ettiğini belirten Sezai Çelik, bu yıl İnegöl genelinde 10 bin tona yakın ceviz üretimi beklediklerini söyledi.






 

‘Ceviz, İnegöl’e iyi bir gelir getirmekte’

Ceviz üretimi yapan çiftçilerin fiyatlardan memnun olduğunu ifade eden Sezai Çelik, şu ifadeleri kullandı:

 

“Konurlar Mahallemiz son yıllarda ceviz üreticiliği ile ön plana çıkmakta. Bundan 10 sene önce başlayan ceviz dikimi, bugün çok güzel bir noktaya gelmiş durumda. İnegöl’de yaklaşık 25 bin dekar alanda ceviz üretimi var ama burada en çok ceviz burada üretiliyor. Çok güzel ve kaliteli ceviz yetişiyor. Doğasıyla, toprağıyla ceviz burayı sevmiş durumda. Burası artık ceviz ile anılmaya başladı. 3 sene önce 350 ton üretim vardı. Daha sonraki sene 750 yon vardı. Bu sene 2 bin tona çıkmış durumdayız. Genç ceviz bahçeleri büyüdükçe katlaya katlaya gidiyor. Ceviz, mahallemize ve İnegöl’e iyi bir gelir getirmekte. Çiftçimiz de memnun ve mutlu. İnşallah diğer ürünlerde de aynı mutluluğu yaşarız diyorum”

 

‘10 bin tona yakın bir ceviz üretimi yaparız diye düşünüyorum’

Bu yıl ilçe genelinde 10 bin tona yakın ceviz üretimi beklediklerini ifade eden Çelik,

 

“Ceviz yaş olarak 7 liraya kendisine alıcı buluyor. Pazar sorunu yok zaten. Kurutulmuş halde 30 lira civarında kendisine müşteri buluyor ama ilk soyulduğu zaman da 20 lira civarında kendisine alıcı buluyor. Yani bizim için çok iyi bir getiri. Ceviz bahçeleri genç olduğu için tam kestirememek ile birlikte, çünkü her sene üzerine koyarak gidiyor. 10 bin tona yakın bir ceviz üretimi yaparız diye düşünüyorum, İnegöl genelinde” diye konuştu.

 

‘Ceviz üreten çiftinin bu sene yüzü güldü’

Konurlar Mahallesi’nde ceviz bahçeleri bulunan Güray Korkut (31), fiyatlardan ve verimden memnun olduklarını ifade ederek;

 

“Köyümüzün yüzde 85’i komple ceviz ile ilgileniyor. Şuanda ortalama yaşı 6 ila 14 arasında değişiyor ama arkadan gelen çok bahçemiz var. Yani 1-4 yaş arasında gelen çok bahçemiz var. Bu sene -28’i gördük ama ova kısımları etkilendi, bizim buralar etkilenmedi. Bizim burada don olmadığı için herhangi bir zayiatımız olmadı. Olan yerlerde de kalibre yüksek olduğu için kilo bazından oradan elde ettik. Ceviz üreten çiftinin bu sene yüzü güldü” dedi.

 

HABER: SERHAT ÇİÇEK



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş