İnegöllüler dikkat!! Kavrulacağız

Yayınlama: 25.07.2023
484
A+
A-

İnegöl’de yaz aylarının gelmesi ile birlikte hava sıcaklığı artarken, özellikle yarın hava tahminlerine göre sıcaklık dereceleri 41’i gösterecek. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 40 ile yüksek sıcaklık uyarısında bulundu. 40 Dereceyi geçecek sıcaklıklar nedeniyle öğle saatlerinde dışarı çıkılmaması konusunda vatandaşlar uyarıldı.

Aşırı sıcak havalar tüm dünyayı etkilemeye devam ediyor. Sıcaklıklar ile ilgili Meteoroloji’den kritik uyarı gelmeye devam ediyor. Tam 40 ilde hava sıcaklıklarının 35 derece ve üzerinde olacağı tahmin edilirken, bazı illerde sıcaklıkların 40 derecenin de üzerine çıkması bekleniyor.

Öte yandan hava tahminlerine göre ilçemizde yaarın hava sıcaklığı 41 dereceyi görecek. Bu yaz en sıcak değerine ulaşacak olan sıcaklık dereceleri nedeni ile ilgili uzmanlar uyarılarda bulunuyor. Haftanın diğer günlerinde ise hava sıcaklığı 30 ila 35 derece arasına kadar düşecek.






Öte yandan sıcak havalarda yapılması gerekenlerle ilgili uzmanlar uyarılarda bulunuyor. Yapılan uyarılarda şu maddeler yer alıyor;

AŞIRI SICAKLARDAN KORUNMA TEDBİRLERİ

Günün en sıcak saatlerinde (10:00-16:00) mecbur kalmadıkça dışarı çıkılmamalıdır. Açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giyseler tercih edilmeli, geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka giyilmeli ve güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Dışarıda çalışması gerekenler mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya, sık sık tuz içeren sulu gıdalar almaya dikkat etmelidir. Risk altındaki bireyler güneş ve sıcak çarpması yönünden günde en az iki kez izlenmelidir. Bebek, çocuk, engelli ve hayvanlar kapalı ve park etmiş araçlarda kesinlikle bırakılmamalıdır. Kapalı alanlar iyi havalandırılmalıdır. Güneş gören pencereler perde vb. güneşliklerle gölgelendirilmelidir. Vücut ısısının yükselmemesi için sık duş alınmalı, bunun mümkün olmadığı durumlarda ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmelidir.

BESLENME VE SIVI ALIMI

Terleme ile artan sıvı ve mineral kaybının önlenmesi için her zamankinden daha fazla sıvı alınmalıdır. Susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2,5 litre (12-14 bardak) sıvı tüketilmelidir. Sıvı alımında su içmek esas olmakla beraber, su dışı sıvı alımında kahve, çay ve gazlı içecekler yerine süt, ayran, meyve suyu, ıhlamur, kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir. Ayrıca kafein, alkol ve fazla miktarda şeker içeren içeceklerin vücuttan daha fazla sıvı kaybına yol açtığı unutulmamalıdır. Mide rahatsızlıklarına neden olabileceği için çok soğuk ve buzlu içecekler tercih edilmemelidir. Yağlı ve kızartılmış besinlerden kaçınılmalıdır. Vücut direncini artırmak ve yeterli miktarda vitamin-mineral alınımını sağlamak için bol miktarda sebze ve meyve tüketilmelidir.

AŞIRI SICAKLARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ

Güneş ve Sıcak Çarpması: Aşırı sıcağa maruz kalma sonucu beden ısısının düşürülememesi ile karakterize bir tablodur. Kişi hemen serin ve hava akımı olan bir yere alınmalı, sıkı giysileri gevşetilmeli, soğuk su veya soğutucularla (vantilatör, klima vb.) soğutulmaya çalışılmalı, kesinlikle içmesi için sıvı verilmemeli ve en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir.

Sıcak Bitkinliği: Güneş çarpmasının daha hafif şekli olup hayati tehlike yoktur. Serin bir yerde istirahate alınan hastanın giysileri gevşetilir, bacakları yükseltilir, ıslak havlu veya bezle serinletmeye çalışılır. Bol miktarda sıvı verilir; özellikle de tuzlu ayran içirilir. 1 saat içerisinde durumda düzelme olmazsa sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Sıcak Krampları: Aşırı aktivite sonucunda terlemeye bağlı olarak vücuttan hızlı bir su ve tuz kaybı gelmesi sonucu oluşan genellikle karın, bacak ve kol kaslarının ağrılı spazmlarıdır. Sıcak krampları için tıbbi tedaviye gerek yoktur, kişinin yaptığı aktivite durdurulmalı sakin ve serin bir yerde oturtulmalıdır. Bir saat içerisinde geçmezse en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Güneş Yanıkları: Uzun süreli güneş ışığına maruz kalmakla meydana gelir. Deri kızarık, ağrılı ve aşırı derecede sıcaktır. Eğer etkilenen kişide ateş, bül (su toplaması) ve şiddetli ağrı varsa veya 1 yaşından küçükse en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Güneş yanığı olan yerler soğuk su ile silinmeli, etkilenmiş bölgelere nemlendirici tıbbi losyon sürülmelidir. Yağ, salça, yoğurt ve diş macunu vb. maddeler kesinlikle sürülmemeli, büller patlatılmamalıdır.

Sıcak Döküntüsü (İsilik): sıcak ve nemli havalarda aşırı terlemeye bağlı olarak derinin tahrişidir. Kızarık bölgeler kuru tutulmalı, daha serin ve daha az nemli ortam sağlanmalıdır.

Güneşin Geç Dönem Etkileri: Ciltte erken yaşlanma, gözde katarakt gelişimi, deri kanseri ve güneş lekelerinin ortaya çıkması güneşin geç dönem olumsuz etkilerindendir.

HABER: SERHAT ÇİÇEK



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş