İlk onlar ziyaret etti

Sultan Abdülhamid Han Derneği Başkanı Turgay Yazıcı, 1920-1922 yıllarında İnegöl Belediye Başkanlığı görevinde bulunan ve Yunan işgali sırasında Yunanlıların esir aldığı İsmail Zühtü Efendi’nin kızı Müberra hanımefendiyi ziyaret etti.

Yayınlama: 12.11.2019
750
A+
A-

Sultan Abdülhamid Han Derneği Başkanı Turgay Yazıcı, 1920-1922 yıllarında İnegöl Belediye Başkanlığı görevinde bulunan ve Yunan işgali sırasında Yunanlıların esir aldığı İsmail Zühtü Efendi’nin (Laz İsmail Efendi) kızı Müberra hanımı evinde ziyaret etti.

Ziyaret sonrası açıklamalarda bulunan Sultan Abdülhamid Han Derneği Başkanı Turgay Yazıcı, “İsmail Zühtü Efendi’nin (Laz İsmail Efendi) hayatının son zamanlarına kadar yaşamına devam ettiği evlerine, kızları Müberra Hanımefendiye misafir olduk. Kendilerine hoş sohbetlerinden ve misafirperverliklerinden dolayı teşekkür ederiz. Tarihimizi ve tarihimizin bize olan emanetlerini hiç bir zaman unutmadık ve unutmayacağız. Dernek olarak bir çok faaliyette bulunuyoruz. Bunların bir kısmı medyada yer alıyor bir kısmı ise henüz yer almadı. Bu ziyaretimizi de etkinliklerimizden bir tanesi. Ben evlerinin kapılarını açıp, bizleri misafir ettikleri için Müberra hanıma çok teşekkür ediyorum” dedi.

Laz İsmail Efendi’nin kendi notlarından:
“Ben Laz İsmail Efendi. Medrese eğitimi aldım. Bursa’da Ulu Camide ve farklı medreselerde Müderrislik yaptım. 1920’de Mustafa Kemal’in isteği ile İnegöl Belediye Başkanı oldum. Ateşten bir gömlek giydim. 1922’de Yunan işgalinde esir düştüm. Yunanlılar bizi Mudanya’ya kadar yürüttüler. Yunanistan’da aylarca esir kaldım, işkence gördüm. İstiklal Harbinden sonra esirleri değiştirdiler ve Allah’a şükürler olsun vatanıma geri döndüm.”






HABER SERHAT ÇİÇEK



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş