İnegöl tarihine ışık tutacak kitaplardan biri olan ‘Basında İnegöl’ kitabı 1. Cildi çıktı. 1. Ciltte 1929-1939 yılları arasında İnegöl’de yaşanan olaylar yer alırken, birbirinden farklı konular ilk kez gün yüzüne çıkmış oldu. Yazar Arif Yılmaz’ın yıllarca yaptığı araştırmaların sonucu olarak ortaya çıkan kitap, birçok farklı bilgiyi okurlarına sunuyor.
Yazar Arif Yılmaz’ın araştırmaları ile okurlara sunulan, ‘Basında İnegöl’ kitabının 1. Cildi okurlarla buluştu. İnegöl’den bir çok farklı konunun yer aldığı kitap, özelliği ile İnegöl tarihine de ışık tutacak.
Yılmaz, kitabın içerisinden bahsederek şu ifadeleri kullandı:
“Bu kitabı yazmamdaki en büyük amaç; 1930’lu yıllara tanıklık eden bilgilerle İnegöl tarihine ışık tutmak, araştırmacılara kaynaklık yaparak doğru bir tarihin yazılmasına yardımcı olmaktır. Unutulmamalıdır ki, tarihçiler ve araştırmacılar için en küçük bir bilgi çok değerlidir. Gazete ve dergilerdeki ilanları da kitaba dâhil ederek o dönemdeki yapılan işler hakkında bilgi sahibi olunmasını sağlamaya çalıştım. Kitapta yer alan yedi yüzün üzerindeki haberleri ve ilanları, uzun yıllar boyunca aştırıp bulabildiğim gazete ve dergileri tarayarak elde ettim. Nüshasına ulaşamadığım gazete ve dergiler de mevcuttur. Bunların bazılarına ulaşmak imkânsızdır. Çok küçük yazılmış ve sıkıştırılmış haber ve ilanları da gözden kaçırmış olabilirim. 1930’Iu yılları yansıtmaya çalışan bu kitaba, bir istisna yaparak 1929 yılını da eklemek lüzumu duydum. Bu, Latin harflerine geçildikten (1928) sonraki ilk yılın haber ve ilanlarını kendisini takip eden 1930’lu yıllara eklemek arzumdan kaynaklandı. Görüleceği üzere, alfabenin yeni değişmesinin getirdiği sorunlardan kaynaklı olarak, haber ve ilanlarda yazım ve anlatım hataları oldukça fazladır. Bunların çoğunu olduğu gibi muhafaza ederek, o dönemin orijinalliğini korumak istedim. Sadece, anlam bozan ve anlaşılmayan bazı yerlerde müdahale etmek zorunda kaldım. Anlayışla karşılayacağınızı umarım. Kitapta yer alan haber tarihlerinde günümüzde kullanılmayan ay adlarına denk gelinecektir. Bunlardan “Teşrinievvel, İlkteşrin, Birinciteşrin” Ekim ayını; “Teşrinisani, İkinciteşrin, Sonteşrin” Kasım ayını; “Kanunuevvel, Birincikanun, İlkkanun” Aralık Ayını; “Kanunusani, İkincikanun, Sonkanun” Ocak ayını ifade etmektedir. Gazete ve dergiler tarih sırasına göre sıralanmıştır. Bu haberlerin fotoğrafı olarak ve renkli basılmasını çok isterdim. Fakat maddi imkânsızlıklar buna imkân ermedi. Birkaç yayın organında da çıksa tamamen aynı olan haberleri almadım. Ama aynı konuda farklı yazılmış haberleri o dönem için verdikleri ipuçları nedeniyle kitaba kordum. Kitapta bazı boşanma ilanları göreceksiniz. Bunlar, savaş yıllarında cepheden dönemeyenlere aittir. Diğer boşanma ilanlarını kitaba dâhil etmedim. Bilgiye ulaşmakta zorluk çekilen İnegöl tarihinin 1930’Iu yıllarına ışık tutmuş olmayı umuyor, İnegöl ile ilgili araştırma yapmama sebep olan merhum Avukat Mehmet Alemdaroğlu’nu şükranla anıyorum. Bu kitabın basımındaki desteklerinden dolayı Rüstem Erkan Alemdaroğlu’na teşekkür ederim”
HABER: SERHAT ÇİÇEK