İNEGÖL’DE BİR İLK ÖRTÜ ALTI TOPRAKSIZ ÇİLEK ÜRETİMİ

Tarım ürünlerinin çeşitliği ile tarımsal anlamda Türkiye’de önemli bir yere sahip olan İnegö’de topraksız alanda ilk üretim başladı. Örtü altı topraksız çilek üretimi için bir dönüm arazi üzerinde çalışmaya başlayan iki ortak çiftçi, yaklaşık bir ay sonra hasada başlayacak.

Yayınlama: 14.07.2017
1.370
A+
A-

Edebey mahallesinde ikamet eden çiftçiler Fahrettin Erdoğan ve İzzet Acar, bir dönüm topraksız alanda yüzde 600 oranında artışla rekolte elde etmeyi hedefliyorlar.

 

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Ekren, Edebey mahallesindeki topraksız alanda yapılan üretimi yerinde inceledi.






 

İncelemeni ardından konuşan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Ekren, “İnegöl tarımı için önemli adımlarından biri olan yatırımı inceledik. Edebey mahallemizde çiftçilerimizin yatırımı ile İnegöl tarımına büyük katkıda bulunmuşlardır. Malumunuz dünya nüfusu hızla artmaktadır. Nüfusun artışı ile beraber yüksek oranda gıda ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. Gıda ihtiyacını karşılayabilmek için tarım sektöründe teknolojik çalışmalarda yapılmaktadır. İnegöl’de bu teknolojilere ayak uydurarak birim alanında çok daha ürün elde edebilmek açısından güzel bir yatırım örtü altında topraksız tarım uygulamaları kapsamında çilek yetiştiren arkadaşlarımız, İnegöl tarımı için ileri düzeyde bir atılım yapmışlardır. Umarım bu atılım İnegöl çiftçisine örnek olup, giderek yaygınlaşacaktır. İnegöl’ümüz tarımsal anlamda çok ciddi potansiyele sahip bir yer. İnegöl fidana ve meyvecilik üretiminde ön plana çıkmıştı ama son yıllarda çilek yetiştiriciliği de ön plana çıkmaya başladı. Tabi genellikle Kurşunlu mahallesinde yetişen çilek üretimi artması ile beraber sıklıkla problemler ortaya çıkmakta. Bunlarla ilgili Belediye Başkanımız Alinur Aktaş’ı önderliğinde çalıştaylar ve farklı çalışmalar yapıldı.” Şeklinde konuştu.

 

Ekren konuşmasını şöyle sonlandırdı;  “Normalde toprakta yetiştirme yapılırsa dönümüne 5 bin çilek fidesi ekilişi gerçekleştirilmekte. Bunu örtü altında toprak tarım şeklinde bir dönüm alanda uygularsanız 35 bin fide dikimi sağlanıyor. Bu da demek oluyor ki aynı metre kareye sahip birim alandan 6 katı civarında ürün elde edilebiliyor. Yatırım maliyeti 160 bin lira civarında olmasına rağmen 3 yıl içerisinde amorti edecektir. Topraksız tarım yönteminde üretilen ürüne su yoluyla tarım ilaçları verilmektedir. Ürünün besin değerleri otomasyon sistemiyle otomatik olarak sağlanmaktadır. Ürünün tadında da olumlu yönde artış olacaktır. Toprakta yetiştirilen çileğin en sıkıntılı durumu açık alanda yapıldığı için yağış ve farklı iklim etmenlerinden dolayı zarar görmektedir. Kontrollü örtü altında topraksız üretimde yapıldığında iklimsel etmenlerden minimize etkilenmektedir”

 

Topraksız üretim alanı ortaklarından olan Fahrettin Erdoğan ise “Bu çalışmamızı yapmamızın amacı İnegöl’e yeni bir sistem kazandırmak. Ortağım izzet Acar ile beraber bu işe giriştik. Sağ olsun ilçe tarım müdürlüğümüzün teknik desteği ile bu işe başladık. Bizim amacımız az bir yerden fazla miktarda ürün almak. Bir dönüm alanda bu çalışmayı başlattık. Bir dönüm alanda 6 dönümlük üretim yapacağız. Yıl boyu ekim yapıp ürün alabiliriz” ifadelerini kullandı.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş